Навчальна практика студентів 2 курсу 5 групи агробіологічного факультету

29 липня 2019 року

 

Практика студентів є невід’ємною частиною процесу підготовки фахівців в університеті. Особливо важливим є набуття практичних навичок  для нашої спеціальності “Садівництво і виноградарство”. Тому на агробіологічному факультеті розроблена система різноманітних за функціональним призначенням практик.

Так на базі НДП “Плодоовочевий сад” з 13 травня до 18 травня (весняна) та  з 22 липня до 26 липня (літня) у нас проходила навчальна практика з дисципліни “Овочівництво” пройшовши,  яку ми удосконалили свої практичні знання та набули нових.

В період весняної практики наша увага була більш сконцетрована на освоєнні технології вирощування овочевих культур. Причому деякі технології вирощування  ми розглядали  як у відкритому, так  і закритому ґрунті (помідорів, салату, зеленних культур, огірків т.д.). Також під час практики проводилася дегустація редьки, цибулі та зеленних культур. Із сортів редьки були представлені такі як Родос, Французький сніданок, Базис, Краков’янка та ін. Із зеленних були такі: мизуна, крес-салат, рукола, пекінська листова, кріп, шпинат, гірчиця і т.п. Цибуля ж була представлена найрізноманітнішими сортами. Найбільше позитивних оцінок за дегустацію отримали редька Базис та зеленні мизуна та рукола.

Під час літньої практики розглядалися більш широко догляд за рослинами та їх збирання напівмеханізовано та механізовано. Для цього, щоб ознайомитися з новітніми сільськогосподарськими машинами для збирання овочів ми переглядали відео у яких демонструвалися ці машини  та їх механізм роботи. Звичайно, як і за весняної практики так і під час літньої проходила дегустація, де дегустували  моркву та диню. Були представленні такі сорти моркви: шантане, Napoli, Nerac, Purple Haze, Deep Purple, White Satin, флакке; диня: Колгоспниця, Ольвія, Тітовка. Під час дегустації багато хто з моїх одногрупників вперше спробували моркву білого(сорт White Satin) та фіолетового кольору (сорт Purple Haze, Deep Purple), яка їм дуже сподобалася. Спробувавши дині найбільше сподобалася Ольвія.

Також до нас завітав ректор Станіслав Ніколаєнко для знайомства  із проходженням навчальних практик на місцях. Спершу Станіслав Ніколаєнко зазначив, що  нині особливої ваги набула не проста передача студенту певної суми знань, а й вироблення у нього потреби поповнювати їх, формувати і закріпити практичні професійні уміння та навички. Для будь-якого фахівця стає необхідним постійне поповнення знань упродовж життя. Сучасний стан розвитку аграрної освіти характеризується новими підходами та її модернізації, реформування і перегляду організаційно-педагогічних форм підготовки сучасних фахівців, формування професійної компетентності під час навчання, в тому числі під час практичного навчання. Стати висококваліфікованим фахівцем лише сидячи в аудиторії й засвоюючи теоретичний курс, неможливо, тому навчальні плани на всіх кваліфікаційних рівнях включають у себе такий вид підготовки фахівців  як навчально та виробнича практика.

Всі запрошені мали змогу насолодитись дегустацією смачної овочевої (32 види) і плодової продукції (5 видів). Після дегустації ректором  були зазначені перспективи розвитку зеленого туризму для університету.

Практика дала нам можливість засвоїти досвід старших колег, вивчити традиції колективу, форми і методи роботи та апробувати свої здібності та практично виявити їх, виявити ініціативу під час роботи, тобто зробити перші кроки по шляху формування особи висококласного спеціаліста в конкретній галузі.

Ганна Бойчук, cтудентка 2 курсу 5 групи агробіологічного факультету

Олександр Комар, асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook