Координаційна рада: вдалий старт наукових досліджень – запорука отримання вагомих результатів Перше в новому році засідання

13 лютого 2019 року

     Перше в новому році засідання Координаційної ради з питань науково-технічної діяльності відкрив перший проректор Ігор Ібатуллін, який зупинився на основних завданнях та тематичних напрямах виконання наукових досліджень у 2019 році. Ігор Ілліч також відзначив, що керівники НДР мають неухильно дотримуватись зазначених у технічних завданнях планів та забезпечити отримання інноваційної та конкурентоспроможної наукової продукції. Водночас наукові підрозділи, факультети та інститути вже можуть розпочинати обговорення й підготовку наукових проектів для участі у конкурсному відборі на 2020 рік.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко ознайомив присутніх із станом справ щодо відкриття фінансування у 2019 р. з виконання науково-дослідних робіт. Він відмітив, що згідно Наказу МОН України від 05.02.2019 р. № 129 прикладні наукові роботи, які пройшли конкурсний відбір на 2019 рік та отримали більше 73 балів, фінансуються 60 % від потреби, наукові проекти молодих вчених – 77,7 балів і вище – 73 % від потреби, а також дав роз’яснення щодо особливостей виконання нових наукових проектів за зниженими обсягами фінансування. Володимир Віталійович також зазначив, що у зв’язку із підготовкою університету до проведення державної атестації у частині провадження наукової діяльності відповідно до Постанови КМ України від 22 серпня 2018 р. № 652 науковим підрозділам необхідно у межах відповідних наукових напрямів підготувати інформацію щодо перспективних планів розвитку на подальший п’ятирічний період. Він зауважив, що наразі тривають підготовчі роботи щодо створення на базі НУБіП Центру користування наукоємним обладнанням.

     Начальник планово-фінансового відділу НДЧ Валентина Шостак звернула увагу директорів НДІ, заступників деканів факультетів з наукової роботи на необхідності активізації оформлення договорів керівниками нових наукових тем, а також на планування коштів на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю; оплату послуг та відрядження.

 

 

     Начальник науково-організаційного відділу Вікторія Самсонова проінформувала присутніх про стан справ по підготовці звіту університету про результати наукової діяльності у 2018 році, анотованих звітів за етапом 2018 року та анотованих звітів по фундаментальних та прикладних дослідженнях, виконання яких завершилось у 2018 р. ще раз нагадавши, що усі звіти до 28.02.2019 р. повинні бути заведені та роздруковані з єдиної інформаційної системи МОН України «Наука в університетах» та передані до науково-організаційного відділу НДЧ для затвердження на вченій раді університету та передачі в МОН.

     Разом із тим велику увагу зосереджено на завданнях із подання кандидатур або колективів на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки, Премії Президента України для молодих вчених, Премії та стипендії Верховної Ради України для молодих вчених, Премії Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці. Аналіз активності вчених показав, що деякі наукові підрозділи подали свої кандидатури. Це ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, НДІ техніки та технологій, НДІ лісівництва та декоративного садівництва, НДІ технологій та якості продукції тваринництва, факультет інформаційних технологій, НДІ здоров’я тварин, НДІ рослинництва та ґрунтознавства. Водночас науково-дослідна частина очікує більшої активності. Слід зважати на короткі терміни, що відведені для підготовки документів та можливості науково-методичного супроводу цього процесу науково-організаційним відділом НДЧ (кімн. 215, корп. 3).

     Начальник відділу науково-технічної інформації Вікторія Мельник повідомила присутніх про стан реорганізації наукових видань та звернула увагу на заходи профілактики персональних профілів авторів у Google Scholar.

 

     Також на засіданні були обговорені та рекомендовані на затвердження вченою радою університету монографії, науково-практичні рекомендації та розглянуті інші питання.

Вікторія Самсонова,

начальник науково-організаційного відділу НДЧ

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook