Молоді науковці та студенти-селекціонери покращують практичну підготовку

24 жовтня 2018 року
ТОВ "ЧЕРЛИС", Черкаська область, с. Білозір`я
     Завдяки творчим науковим зв'язкам кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського (зокрема завідувача Віталія Жемойди та доцента кафедри рослинництва Володимира Мокрієнка) з компаніями, які працюють на терені України 22 жовтня студенти та магістри освітніх програм «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» і «Агрономія», НПП та молоді науковці кафедр генетики, селекції і насінництва і технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б. В. Лесика – Олександр Макарчук, Юлія Дмитренко, Роман Спряжка, Володимир Завгородній і Надія Ящук побували на Черкащині на сучасному заводі з виробництва та кондиціонування високоякісного посівного матеріалу ТОВ «ЧЕРЛИС». 
     На заводі кондиціонування насіння студентів радо зустрів виконавчий директор ТОВ «ЧЕРЛИС» Панченко Олексій та головні технологи виробничих процесів.
     На даний час завод має наступні потужності виробництва високоякісного насіннєвого матеріалу: кукурудзи – 400 тис. п.о., соняшнику – 200 тис. п.о., сої – 50 тис. п.о. на рік. Дані обсяги забезпечили 5 місце серед підприємств даного профілю.
     Насіння, яке вирощується та доводиться до кондиційних показників, експортується до Білорусі, Молдови, Румунії та Сербії.
     Впровадження гібридів здійснюється шляхом виробництва гібридного насіння в умовах України, яке включає два етапи: вирощування гібридів у полі та опрацювання насіннєвого матеріалу на заводі. Перевагою даного виробництва є розміщення насінницьких ділянок гібридизації в межах 50-100 км від заводу.
     Студентів ознайомили з усіма етапами обробки насіннєвого матеріалу на заводі: очищенням і сортуванням; сушінням; обмолотом і калібруванням; протруюванням та затарюванням; зберіганням на складі готової продукції.
       
     Особливістю насіннєвого матеріалу ТОВ «Євраліс Семенс Укрїна» є високий рівень контролю генетичної чистоти та посівних якостей насіння, яке здійснюють в лабораторіях в Україні та підтверджують аналізами в лабораторії материнської компанії у Франції. Насіння призначене для експорту перевіряється незалежною лабораторією Асоціації виробників насіння та підтверджується сертифікатом міжнародної якості ISTA.
  
Деканат агробіологічного факультету, кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського і студентський колектив висловлює щиру вдячність ТОВ «Євраліс Семенс Укрїна» за організацію та зустріч і сподіваються на спільну плідну співпрацю.
 
 
 
 
Олександр Макарчук, Юлія Дмитренко,
кафедра генетики, селекції

і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook