Агроінженери НУБіП взяли активну участь у проведенні Дня агротехнологій

26 вересня 2018 року

    Днями на Київщині на потужностях агрокомпанії «Агро-Регіон» відбувся День агротехнологій у рамках IX Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями».

     Організатором заходу виступила Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», з яким активно співпрацює наш університет. 36 студентів зі спеціальності «Агроінженерія» механіко-технологічного факультету відвідали пленарний захід. Викладачі кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М.П. Момотенка разом зі студентами виступили експертами для оцінки експлуатаційних властивостей складних агрегатів для різних технологій за агротехнічними показниками.

     На пленарній частині заходу спікери говорили про запровадження систем точного землеробства та аналізували весняний посів кукурудзи. Так, Володимир Кравцов, операційний директор «Агро-Регіон» розповів про досвід роботи з дронами та поділився висновками після посіву кукурудзи під час вегетативного періоду, він вказав на те що «Високотехнологічне обладнання може підвищити якість і продуктивність польових робіт, але найкращий симбіоз все ж таки техніка та професійності працівників. Важливу роль також відіграє погодний фактор. Погода може пробачити недбалому господарю похибки і надати йому ще один шанс, але кількість спроб дуже обмежена, особливо в сільському господарстві». Олексій Стеценко, директор з розвитку бізнесу Агроскоп Інтернешнл розповів про необхідність застосування в сучасному агробізнесі систем точного землеробства для отримання максимального ефекту: «Коли ми йдемо в точне землеробство, то починаємо з механіки, програмних додатків, проте забуваємо про агрономію, агрохімію та фітопатологію. Проте це теж дуже важливо». Вадим Остапенко, керівник відділу R&D, SmartFarming поділився рекомендаціями організації якісного посіву.

     На демонстраційній частині заходу були представлені різні види сільськогосподарської техніки: дисколапові агрегати, глибокорозпушувачі (чизелі), важкі дискові борони, плуги, агрегати по технології Strip-Till та вертикальної технології з обробітку ґрунту від вітчизняних та іноземних виробників: Horsch, Kuhn, Great Plains, Amazone, Case IH, Quivogne, Veles Agro, Lozova Machinery, Lemken, Maschio Gaspardo, Challenger, Moro Aratri, Pӧttinger, Sly, Kuhn Krause. Після демонстрації кожної одиниці техніки спеціальна група експертів, яка складалася з профільних спеціалістів – агрономів, інженерів, викладачів – давала свою оцінку кожному агрегату.

     Під час оцінювання роботи різних видів знарядь експерти ставили оцінку за такими показниками: дотримання агрегатом конкретного завдання щодо технології ґрунтообробітку, якість обробітку згідно з вимогами (вирівняність, грудкуватість, прикоткованість поверхні, подрібнення рослинних решток, їх заробляння або перемішування з поверхневим шаром та інше), дотримання швидкісного режиму, глибини обробітку та її рівномірність.

 

     Своїми враженнями поділилися і студенти.

     Пундик Микита, студент групи ПОМ 1501: як помічник експерта з дотримання агротехнічних вимог комбінованими агрегатами при виконанні технологічних операції з основного обробітку ґрунту скажу результат вражаючий, такі дослідження я не виконував. Теорія набула практичного підкріплення.

 

     Теслюк Віктор, студент групи ПОМ 1501, відмітив можливість провести порівняльний аналіз різних енергетичних засобів та комбінованих агрегатів при виконанні агротехнічних робіт. Під час проходження стажування за кордоном він не мав такої можливості бути присутньому на такому заході та мати можливість проводити експертні роботи.

  

     Капленко Олександр, студент групи ПОМ 1502: це подія абсолютно інший рівень проведення заходу, це не просто виставка, а дійсно професійне порівняння агрегатів. Критерії, які ставилися перед технікою дотримання агротехнологічного завдання: глибина оранки, висота гребенів, переробка пожнивних залишків, ширина захвату, дотримання технологічної швидкості та продуктивність. Усі мають витримати ці параметри. Також оцінювали відповідність агрегату заданої технології. Я переконаний, що кожен отримує для себе лише переваги, як виробник та експлуатаційник техніки, так і технолог. Це можливість наочно побачити роботу техніки, яка випадає доволі рідкі. Крім того я мав можливість поспілкуватися з фахівцями своє справи, поставити питання, отримати відповіді та запропонувати себе як інженера.

Оксана Ачкевич

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook