Польовий стаціонар кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП: 60 років на службі у науки

19 червня 2018 року

   Наука – стратегічний резерв розвитку всіх галузей. Наукову ж основу агрохімії складають польові дослідження у поєднанні з лабораторними. Ще у часи інтенсивного розвитку радянської науки на основних типах ґрунту були закладені агрохімічні стаціонари, що послужили основою для вивчення ефективності різних систем застосування добрив, впливу останніх на властивості ґрунту, врожайність польових культур і якість врожаю. На жаль, велика мережа польових стаціонарів у різних ґрунтово-кліматичних зонах України не збереглася. На сьогоднішній день таких дослідів – менше десяти. Серед них – стаціонар кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП, розташований на базі Агростанції, який був і залишається одним із найкращих. Співробітники кафедри зберегли і підтримували стаціонар навіть у складні часи, і на сьогодні мають унікальну базу для наукових досліджень.

     Стаціонар має Державний атестат НААН пpo нaдaння CТAТУCУ НAЦIOНAЛЬНOГO НAДБAННЯ.

    Історія цього польового досліду багаторічна: він був закладений у 1956 році для вивчення ефективності різних систем застосування добрив на лучно-чорноземному карбонатному ґрунті в зоні Правобережного Лісостепу України. 10-пiльнa сівозміна стаціонару охоплює такі важливі культуpи як пшeниця oзимa, пшeниця яpa, ячмінь, кукуpудзa нa зерно, кукуpудзa нa cилoc, гopox, бaгaтopiчнi трави.

     Значення польового стаціонару для наукових досліджень визначальне, часто незамінне. Зараз тут виконується ініціативна наукова тема «Управління родючістю лучно-чорноземного ґрунту та продуктивністю польової сівозміни в Правобережному Лісостепу України» (керівник – доцент Олег Грищенко).

    Крім питань, вивчення яких передбачене програмою, стаціонар – це найбільш достовірний спосіб випробування нових добрив і агрохімікатів, елементів системи застосування добрив, сучасних методів діагностики живлення рослин тощо. За результатами проведених досліджень написані й виконуються нині кандидатські та докторські дисертації, дипломні роботи студентів.

     Незамінною польовою лабораторією цей стаціонар став при розробці нових наукових методик діагностики живлення рослин і програмування врожаю, зокрема дистанційного моніторингу живлення рослин за допомогою БПЛА. Виконувалися ці дослідження спільно співробітниками двох кафедр університету – агрохімії та якості продукції рослинництва і автоматики та робототехнічних систем. Результати наукової розробки були представлені в міністерствах освіти і науки, аграрної політики та продовольства, наукових установах. Саме ж проведення такої роботи стало можливим завдяки наявності стаціонару.

Наталія Пасічник

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook