Відкрита лекція «Відкриті електронні ресурси як елементи контролю влади в питанні ефективності витрачання державних коштів»

22 лютого 2018 року
20 лютого 2018 кафедрою фінансів була організована відкрита лекція на тему «Відкриті електронні ресурси як елементи контролю влади в питанні ефективності витрачання державних коштів», яку провів Олександр Щелоков – керівник проекту е-data, радник першого заступника Міністра фінансів України та Юрій Голубчик - експерт проекту е-data.
 
     
Під час зустрічі студенти не тільки ознайомились з поняттям «відкриті дані», а й розглянули відкриті електронні ресурси, на яких вони можуть взяти необхідну інформацію. Так, офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація згідно із Законом «Про відкритість використання публічних коштів» є Портал Є-data. Доступ до інформації, оприлюдненої на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, є вільним та безоплатним, що надає можливість задоволення публічного інтересу щодо процесів контролю, утворення, розподілу та використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів.
 
    
Також майбутнім фінансистам розповіли про простий і доступний веб-сервіс «Пошуково-аналітична система .007», що обробляє та візуалізує інформацію про заплутані шляхи, якими мандрують кошти платників податків. Сервіс «.007» використовує інформацію з різних джерел: порталу «Є-data», сайту Data.gov.ua, сайту Державної служби статистики України, системи «ProZorro». На веб-сервісі «.007» зібрано відомості про те, як інтенсивно державні підприємства відкривають свою звітність на порталі «Є-data». Користувач може бачити, чи створено кабінет на поталі «Є-data», чи наповнюється він, чи оприлюднена фінансова звітністьдержавних та комунальних установ та організацій.
 
     
Для того щоб ще більше зацікавити студентів та дізнатися про їх активність за межами аудиторій, були задані питання щодо відкритих даних та ресурсів для їх пошуку. І найактивніші студенти мали змогу отримати спеціальні подарунки, для більшої мотивації розширення своїх знань.
 
Було наведено цікаву статистику, що 40% світового багатства контролює 147 транснаціональних компаній, перші сходинки серед яких належать: Barclaysplc., CapitalGroupCompaniesInc., FMRCorporationAXAStateStreetCorporation.
 
І на завершення зустрічі, студенти самостійно спробували знайти дані, які цікавили саме їх, використавши «Бот 007». Це перший в Україні телеграм-бот у сфері публічних фінансів. Бот працює в мессенджері «Телеграм», юзернейм бота — @e007bot. Якщо його завантажити на телефон, то весь функціонал, включаючи підписку на платежі організації – буде просто в кишені, будуть надходити повідомлення, коли відбуваються платежі, за якими бажаєте прослідкувати.
Ознайомитись та використовувати можливості цих платформ усі можуть за посиланнями:
https://spending.gov.ua/
https://www.007.org.ua/
 
Підготувала
к.е.н., доцент кафедри фінансів Негода Юлія 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook