Завершився 3-й фінальний тур 4-го сезону Кубку інженерно-технічних факультетів з міні-футболу, приcвячений 120-річчю НУБіП України

19 вересня 2017 року
Майданчик зі штучним покриттям

У вівторок 19 вересня 2017 року на спортивному майданчику зі штучним покриттям біля навчального корпусу №9 проводився завершальний тур боротьби за КУБОК ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ 2017/2018 н.р. з МІНІ-ФУТБОЛУ, приcвячений 120-річчю НУБіП України, в якому згідно регламенту змагань у трьох парах мала точитися боротьба за 5-те і 3-тє місця, а також фінал, в якому мав визначитися володар головного трофею цього турніру - власне самого перехідного кубку. В турнірі зберігалася інтрига також і в запеклій боротьбі за звання кращого бомбардира цьогорічного турніру і кращого воротаря. Про попередні етапи змагань можна прочитати тут https://nubip.edu.ua/node/36035 і тут https://nubip.edu.ua/node/36088.

Дуже прикро, що на гру за 5-те місце зявилася лише одна команда від 3-го курсу механіко-технологічного факультету. Через неявку на матч команди від 1-го курсу цього ж факультету їй зарахована технічна поразка з рахунком 0:3. Таким чином 5-те місце у студентів 3-го курсу МТФ.

У грі за 3-тє місце зустрілися практично рівні команди - магістри факультету конструювання та дизайну та студенти 2-го курсу механіко-технологічного факультету. Впевненіше розпочали гру магістри ФКД. На початку першого тайму вони володіли ініциативою, бо механіки вибрали тактику гри "2-им номером". І це дало свої результати, бо в футболі є неписане правило "Не забиваєш ти - забють тобі!". Отож так і вийшло: менш досвідчені студенти МТФ тактично переграли магістрів ФКД, які хоч і гостро атакували, проте розкрились у захисті, звільнивши простір для контратак суперників. Вже в середині першого тайму рахунок був 2:0. Ближче до завершення першого тайму конструктори зробили висновки і почали грати більше від оборони, що дало їм змогу зменшити розрив у рахунку і на перерву команди пішли з рахунком 2:1.

Другий тайм подарував вболівальникам насолоду від боротьби обох команд за кожний мяч і кожний клаптик футбольного поля. Боротьба точилася безкомпромісна і до останньої секунди матчу. Обом командам вдалося ще по одному разу вразити вората суперників. Отож перевага в один гол після першого тайму зіграла вирішальну роль у цьому двобої. Варто відмітити, що магістри мали не одну нагоду зрівняти рахунок, проте футбольний покровитель був у цьому матчі на стороні 2-курсників механіко-технологічного факультету, які цілком заслужено вибороли 3-тє місце в турнірі, з рахунком 3:2. Голами у цьому матчі відзначились у магістрів ФКД Ю. Лосінець (другий автогол), а у бронзових призерів Є. Потеряйко, О. Ковальчук і В. Кіракосян.

У фінальному двобої за головний трофей цьогорічного турніру зустрілися команди магістрів механіко-технологічного факультету (трикратні володарі кубку інженерно-технічних факультетів) і 3-го курсу факультету конструювання та дизайну, які, до речі, мали стимул взяти реванш за попередній сезон 2016/2017 н.р., в якому вони у фіналі поступилися механікам з рахунком 2:9. Отож природно, що через амбітність суперників ажіотаж в центральному фінальному матчі був мяко кажучи не абиякий.

Суперники-фіналісти дуже добре знають одне-одного, тому це не могло не відобразитися на характері початку гри, яка розпочалася досить спокійно з розвідки і прощупування слабких місць опонентів. Було помітно, що магістри МТФ трішки напруженіше розпочали дебют гри, натомість конструктори грали чітко і впевнено, що призвело до досить швидкого взяття воріт суперника. І на цьому 3-курсники ФКД не зупинилися, закріпивши результат ще одним забитим голом. Отож, вимальовувалась досить похмура перспектива для механіків і вони вирішили кардинально перебудувати свою гру. Так лідер і капітан команди А. Марчук, почав більше грати не з глибини поля, а на вістрі атаки, де він почувається як риба у воді. Натомість інши гравці досить вдало синхронно підключалися до атак, і вчасно поверталися в захист.

Як це не дивно, але механікам вистачило менше 5-ти хвилин, щоб значно покращити свій настрій і на перерву піти з рахунком 3:2 на свою користь. Така різка зміна ініциативи є результатом в першу чергу зроблених висновків і дуже злагодженої саме командної гри магістрів. З іншого боку ця трійка мячів - це своєрідний урок для всіх футболістів, і особливо молодих і малодосвідчених, бо грати треба завжди до останньої секунди і тайму і матчу вцілому. Як у народі кажуть: "Гопнеш, як перескочиш!".

Забігаючи вперед, відмічу, що і недооцінка суперника, і жовті картки за грубу гру, і навіть червона картка з видаленням гравця, і післяматчеві шестиметрові удари були у цьому запеклому фіналі. Але про все це по порядку...

Ото ж на початку другого тайму і за рахунком і психологічно ініціативою володіли магістри МТФ. Проте було цілком зрозуміло, що конструктори просто так не поступляться... Як наслідок на початку другого тайму на майданчику точилась дуже запекла боротьба, особливо в тих ситуаціях, де мяч віддавався у боротьбу, а не точно в ноги партнерів по команді... Вже почалася даватись в знаки втома гравців, зросла кількість помилок при передачах, причому в обох командах, а психологіне напруження продовжувало зростати... Тому в обох командах декілька гравців отримали попередження від арбітра, та все ж суперникам вдалося і в другомі таймі "підібрати ключик", щоб вразити ворота суперника...

Були хвилини, коли рівновага зберігалася, проте згодом шальки терезів почали перехилятися в бік магістрів МТФ, що в результаті привело до взяття воріт, причому не один раз. Рахунок по ходу матча був на цей момент 5:3 на користь магістрів МТФ. І все йшло до того, що ми мали б чотирикратного чемпіона, бо на те, щоб відігратися у конструкторів практично вже не було часу... Але сталося не так як гадалося... Наприкінці матчу арбітр був вимушений за повторне порушення правил вилучити з гри Артура Марчука, що дало змогу конструкторам грати в більшості протягом 2-х хвилин і подарувало шанс відновити статус-кво. Звичайно важко грати в чотирьох проти пяти гравців. Як наслідок в основний час рахунок було зрівняно.

В результаті в основний час ми мали нічию 5:5. Тому згідно регламенту змагань команди мали пробивати серію післяматчевих пенальті (по три шестиметрові удари від кожної команди). Та третій удар ні механікам ні конструкторам пробивати не було потреби, бо влучнішими виявилися студенти ФКД, які після двох ударів не схибили, а от від механіків вдача і фарт в лотереї нажаль відвернулися...

Таким чином вольову перемогу з кінцевим рахунком гри 7:5 вирвали футболісти 3-го курсу факультету конструювання та дизайну.

Варто відзначити, що у фінальному матчі хеттріками відзначилися беззаперечні лідери і капітани команд А. Марчук і А. Семко, які до речі мали за результатами І і ІІ турів однакову кількість забитих мячів (по 8 кожний).

По закінченню фінального матчу оргкомітет змагань на чолі з деканом факультету конструювання та дизайну Зіновієм Володимировичем Ружилом і заступником декана механіко-технологічного факультету Ігорем Миколайовичем Сіваком були вручені дипломи призерів турніру, а також переможців перегонів за кращого воротаря турніру і кращого бомбардира.

Враховуючи той факт, що двома гравцями було забито у ворота суперників однакову кількість мячів  (по 11 за всі три тури змагань), членами оргкомітету було прийняте одностайне рішення відзначити призами і дипломами обох гравців і Артура Марчука і Артема Семка, які є беззаперечними лідерами і авторитетними гравціями у своїх командах і на своїх факультетах. Кращим же воротарем цьогорічного турніру визнано Андрія Будженка, який багаторазово рятував свої ворота від взяття суперниками.

Оргкомітет змагань висловлює вдячність співробітникам кафедри фізичного виховання і особисто завідувачу кафедри Миколі Петровичу Костенку за сприяння у проведенні турніру!

Вітаємо призерів і переможців! А перемогли в цих змаганнях всі, хто взяв участь у цьому вже традиційному турнірі! Бажаємо натхнення і удачі в подальших спортивних баталіях!

Нагадаємо, що вже незабаром стартують ігри у спартакіаді студентів НУБіП України з міні-футболу, а пізніше і з інших видів спорту!

Сподіваємось, що вболівальники, в т.ч. й з числа НПП, підтримають свої команди!

Відповідальний за фізкультурно-масову роботу на механіко-технологічному факультеті, к.т.н., доцент Бешун О.А.


Капітан команди 2 курсу МТФ, Євген Потеряйко, знає як бити по воротах
Два кращі бомбардири турніру (вони ж капітани команд-фіналістів)
Володар кубка інженерно-технічних факультетів 2017/2018
Бронзові призери турніру
Володарі срібних нагород
Кращий воротар і кращий гравець турніру від МТФ (зліва Андрій Будженко, справа Артур Марчук)
Закриття турніру і нагородження
Загальне фото призерів і організаторів турніру на згадку
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook