Анатолій Есаулов: про зміни проходження військової служби і переваги випускників військової кафедри

8 червня 2017 року

Сьогодні ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення проходження військової служби» викликав певне напруження у суспільстві. Про зміни, якіцікавлять студентів і викликають найбільше чуток, ми поговорили із завідувачем кафедри військової підготовки Анатолієм Есауловим.

– Анатолію Олексійовичу, то чи правда, що випускники кафедр військової підготовки вишів, які отримали звання молодшого лейтенанта запасу призиватимуться на військову службу?
     – У Конституції України (ст. 65) ясно сказано, що Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадянина України. А Закон України «Про військовий обов’язок» (ст. 11) говорить: громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. У разі потреби вони за наказом міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу.
     Тобто тут ми керуємося законом. І випускники кафедр військової підготовки згідно цих нормативних документів як призивалися, так і призиваються на військову службу. Різниця тут лише в тому, яка потреба у офіцерах в Збройних Сил України у той чи інший період. На сьогоднішній день вона складає до тисячі чоловік.

     Є й ще один нюанс: у вишах підготовка офіцерів здійснюється як за кошти держави (коли, вступаючи на навчання на кафедру військової підготовки, студент підписує контракт згідно якого зобов’язується відслужити від двох до п’яти років), так і за кошти юридичних чи фізичних осіб. Останні йдуть на військову службу на добровільній основі. У НУБіП до цього року на кафедрі військової підготовки студенти навчалися виключно за контрактом, тобто мали змогу самі робити вибір йти їм на службу до Збройних Сил чи ні.

– Ще одне схоже питання: чи призиватимуться випускники вишів, які отримали вищу освіту до 27 років?
     – Так. Це передбачено знову ж таки законом. Але вони (на відміну від тих, хто отримав звання офіцера запасу) призиватимуться як рядові. Перевага у них тут буде лише у строкові служби: він на півроку коротший, ніж для тих, хто має середню освіту. Крім того, і потреба у рядових значно вища – на сьогодні до 16 тисяч.

– З Вашої відповіді вже один плюс навчання на кафедрі військової підготовки зрозумілий. А які ще переваги мають її випускники?
     – Ширші перспективи: по-перше, як ми вже говорили, – вибір, по-друге, наявність офіцерського звання відкриває можливість зробити кар’єру в державних органах влади та силових структурах. Наші студенти можуть перевірити стан свого здоров’я, отримати навички самодисципліни, організованості, відповідальності, навчитися керувати людьми і розвивати лідерські якості, володіти сучасною стрілецькою зброєю та отримати навички водіння бойової техніки. Зрештою, просто навчитися товаришувати та перевірити себе на здатність діяти в складних умовах та екстремальних ситуаціях. Крім того, на кафедрі військової підготовки НУБіП можна отримати військову освіту без відриву від основного навчання. Що теж дуже важливо, погодьтеся.

     Наостанок хочу звернутися до молоді: бути офіцером знову престижно, тож запрошуємо вас здобути військове звання офіцера запасу на кафедру військової підготовки НУБіП.

Ірина Білоус 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook