Знання в галузі вищої нервової діяльності – запорука успішної роботи майбутніх спеціалістів-тваринників

30 листопада 2016 року

     29 листопада 2016 р. професор кафедри фізіології, патофізіології та імунології тварин, доктор сільськогосподарських наук Віктор Трокоз та доцент цієї кафедри, кандидат ветеринарних наук Олена Журенко провели лабораторне заняття зі студентами ІІ групи ІІ курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів повного терміну навчання. Заняття було присвячене вивченню вищої нервової діяльності сільськогосподарських тварин та застосуванню вчення про вищу нервову діяльність у тваринництві.

     На початку професор Трокоз В. О. розповів про важливість знань у галузі фізіології вищої нервової діяльності для майбутніх технологів із виробництва та переробки продукції тваринництва. Було повідомлено про роль вчених кафедри у вивченні піднятих питань. Зокрема, професор В.В. Науменко (1919–2008), який тривалий час завідував кафедрою, вперше створив об’єктивну методику вивчення умовно-рефлекторної діяльності свиней та класифікував цих тварин за типами вищої нервової діяльності. У даний час ця робота продовжується під керівництвом професорів А. Й. Мазуркевича, В. І. Карповського та В. О. Трокоза. Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів коротко охарактеризували основні моменти вчення академіка І. П. Павлова та виявили достатній рівень підготовки до заняття, а також уміння досліджувати умовні рефлекси у сільськогосподарських тварин.

     Основна частина заняття була проведена на тваринах у стаціонарі факультету ветеринарної медицини. Там, використовуючи сучасні методики досліджень, запропоновані науковим колективом кафедри фізіології, патофізіології та імунології тварин, студенти на практиці виробили умовні рухово-харчові умовні рефлекси у корови, кози та свині.

     Насамкінець, вже в аудиторії студенти ІІ групи ІІ курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів закріпили отримані знання і розповіли про напрямки використання їх на практиці.

     Сподіваємось, що вивчення фізіології сільськогосподарських тварин, зокрема їх вищої нервової діяльності, дозволить майбутнім спеціалістам тваринництва надзвичайно тонко розуміти суть процесів, які відбуваються в організмі тварин, і на основі цього керувати не тільки цими процесами для підвищення продуктивності, а й вирішувати надзвичайно важливі питання годівлі, утримання та використання сільськогосподарських тварин.

     За розпорядженням декана факультету тваринництва та водних біоресурсів, доцента Вадима Кондратюка на лабораторному занятті були присутні провідні вчені цього факультету на чолі з професором Михайлом Сичовим.


В.І. Карповський,
завідувач кафедри
фізіології, патофізіології та імунології тварин

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook