Вчена рада підтвердила динамічний розвиток та затвердила план заходів з реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» на 2017 рік

23 листопада 2016 року

     23 листопада відбулося чергове засідання вченої ради університету. На порядку денному традиційно розглядалися звіти структурних підрозділів, заслуховувалася наукова доповідь та вирішувалися питання поточної діяльності нашого вишу. А особливістю цього засідання став розгляд звіту про виконання плану реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» на 2016 рік та затвердження аналогічного документу на наступний рік. Та про все по порядку.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко урочисто вручив нагороди переможцям спортивних змагань з важкої атлетики – студентам Ірпінського економічного коледжу Владі Сові та Михайлу Юрченку, які стали чемпіонами з пауерліфтінгу. Також очільник університету привітав наших колег Тетяну Кондратенко, Анатолія Балаєва, Петра Лакиду та Миколу Патику з обранням член-кореспондентами Національної академії аграрних наук України, Володимира Бусола, який отримав звання заслуженого діяча науки і техніки України.

     Потому Станіслав Ніколаєнко представив підсумки діяльності університету в жовтні. Виш відвідали п’ять іноземних делегацій, а наші представники - Вроцлавський природничий університет, Пенсільванський університет та Гентський університет. Було проведено ряд заходів з відзначення Міжнародного дня студента, Дня працівників сільського господарства, Дня свободи і гідності. Продовжується підготовка кафедр до проведення занять в дистанційному режимі, адже невизначеною залишається ситуація з фінансуванням комунальних платежів на початку наступного року. В університеті відбулася наукова конференція для магістрів другого року навчання, де були представлені їхні дипломні проекти. Наразі роботи проходять перевірку на плагіат. Ректор зупинився і на науковій роботі, зазначивши, що станом на сьогодні науковцям на кожну бюджетну гривню вдалося залучити 73 копійки госпрозрахункових коштів для проведення досліджень.

     Наукову доповідь за темою «Екологізація землекористування в контексті розвитку агролісомеліорації» представив завідувач кафедри лісової меліорації і оптимізації лісоаграрних ландшафтів Василь Юхновський. Доповідач зазначив, що серед багатовекторних напрямів екологізації природо-користування рішенням спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН виокремлений напрям «екологізація землекористування за рахунок нового оптимального планування агроландшафтів». У вирішенні цього завдання провідну роль відіграє агролісомеліорація, оскільки вона відзначається не тільки комплексним впливом на довкілля, а також має важливі соціальні та економічні наслідки. Василь Юхновський проаналізував сучасний стан полезахисного лісорозведення в Україні, визначив причини зниження лісівничо-меліоративної ефективності лісових смуг, шляхи покращення і перспективи розвитку агролісомеліорації. В останньому вбачається переймання досліду розвинутих аграрних країн Європи, у яких широко застосовується нова форма господарювання, так зване «агролісівництво» – використання на аграрних територіях різних видів лісових насаджень, що виступає одним із елементів органічного землеробства.

     Важливість піднятого питання підтвердила жвава дискусія серед членів вченої ради. Так, декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович поцікавився, хто ж зараз опікується лісовими смугами? На що дістав відповідь: після розпаювання земель сільськогосподарського призначення лісосмугові насадження залишилися на балансі селищних і сільських рад. Ректор Станіслав Ніколаєнко запитав, чи потрібно переходити до висадження нових порід дерев у зв’язку з посухою. Підтримав очільника професор Іван Ковальчук, зазначивши, що доцільно було б створити відповідний проект з урахуванням усіх факторів. Василь Юхновський акцентував увагу на тому, що лісові насадження пом’якшують клімат, проте невідомо як на нього вплине висадка не адаптованих до наших умов рослин. Науковцями ННІ лісового та садово-паркового господарства ведеться робота в цьому напрямку, але більш ґрунтовне дослідження можна зробити, наприклад, в рамках реалізації спільного гранту. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков висловив думку, що, зважаючи на стан агромеліоративних насаджень, відбувається деекологізація землевпорядкування. На що доповідач відповів, що, незважаючи на брак коштів, певні кроки все ж таки робляться для їх підтримки та відновлення. Крім того, вітчизняні аграрії пристосувалися до нових умов і вирощують ті сорти рослин, які дають оптимальні показники. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук зауважив на необхідності вивчення латинської мови студентами ННІ, оскільки багато термінів приводяться саме латиною. Василь Юхновський підтримав цю думку. Професор Андрій Мартин поцікавився, чому ж агробізнес не вкладає кошти у відновлення лісосмуг, адже це - прибуткова справа. На що доповідач зазначив: щоб отримати прибуток, треба досить довго чекати, а наразі маємо ситуацію, коли терміни оренди земельних ділянок складають лише кілька років.

     Про навчально-виховну та наукову роботу економічного факультету в процесі реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» на 2016 рік доповів декан Анатолій Діброва. Він зазначив, що за контингентом студентів факультет є чи не найбільшим в університеті: сьогодні тут навчаються 2140 студентів, з яких майже половина за контрактом. Вперше в Україні спільно з Нацфінкомпослуг на факультеті здійснюється підготовка аварійних комісарів для сільського господарства. На початку листопада успішно проведено первинну акредитаційну експертизу підготовки магістрів зі спеціальностей «Біржова діяльність» та «Прикладна економіка». За звітний період укладено Угоду про подвійні дипломи з факультетом економічних наук Варшавського університету наук про життя, щороку викладачі проходять стажування в університетах США та ЄС, зазначив доповідач. Значна увага приділяється і розвитку матеріально-технічної бази: проводиться заміна ламп на енергозберігаючі, капітально відремонтована аудиторія 228 корпусу №10, ремонтуються і кімнати в десятому гуртожитку, який закріплений за факультетом.

     Разом з тим, зазначив Анатолій Діброва мають місце проблеми, що пов’язані з певною втратою іміджу факультету, скороченням набору на перший курс за держзамовленням в порівнянні з плановими показниками; необхідністю поліпшення якості практичного навчання студентів, посиленням зв’язків з бізнесом та виробничниками; недостатньою кількістю наповнених електронних навчальних курсів, у тому числі атестованих; наявністю порушень дисципліни, нестатутних відносин; нерівномірністю участі кафедр факультету у виконанні науково-дослідної роботи тощо.

     Співдоповідач начальник навчальної частини Оксана Зазимко навела результати соціологічного дослідження серед студентів факультету. 87% з опитаних задоволені навчальним процесом, 63% зазначили, що потрібно поліпшувати практичну підготовку.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко доповів, що на факультеті виконуються п’ять наукових проектів. Вісім кафедр не мають фінансування на дослідну роботу. Позитивні зміни спостерігаються з кількістю публікацій статей вчених факультету в наукометричних виданнях – за останні місяці їх кількість значно зросла.

    Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський позитивно оцінив роботу деканату та разом з тим зауважив, що на факультеті зросла плинність кадрів, тому керівництву слід приділити увагу підбору фахівців. Окрім того, існує потреба у компактному розміщенні кафедр, оскільки частина з них розміщена в інших корпусах.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко висловив ряд зауважень щодо впорядкування упорядкування території навколо 10 корпусу, його ремонту.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко також брав участь у перевірці діяльності факультету та назвав сім аспектів, на яких колективу треба акцентувати увагу: виходити на всеукраїнський та міжнародний рівень, формувати економічну науку та освіту в АПК; поліпшувати профорієнтаційну роботу; поглиблювати зв’язки з бізнесом; розвивати матеріально-технічну базу; вести роботу зі студентством щодо викорінення нестатутних відносин; створити видання, яке входитиме до наукометричних баз; зважити на роль факультету в системі аграрної економічної вищої освіти.

     Звіт про виконання заходів щодо реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» в 2016 році та план заходів щодо реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2020» на 2017 рік представив ректор Станіслав Ніколаєнко. Вчена рада схвалила документ з пропозиціями факультетів та ННІ, який буде опублікований на офіційному сайті університету.

     Вчена рада підтримала пропозиції навчально-методичної ради НУБіП, які представила начальник навчального відділу Оксана Зазимко, та рекомендувала до друку навчально-методичну літературу. Таку ж рекомендацію отримали наукові видання університету та монографії.

 

     Рішенням вченої ради було створено лісовий заказник місцевого значення «Ходосівський ліс» та не підтримано пропозицію щодо створення Національного природного парку «Приірпіння та Чернечий ліс».

     Відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук представив Правила прийому до університету на 2017 рік, які й були затверджені вченою радою.

Денис Рудень 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook