«Хімічне шоу»: на що здатна цікава наука хімія

15 листопада 2016 року

     15 листопада 2016 року співробітники кафедри органічної, фізичної і колоїдної хімії та хімії пестицидів провели «Хімічне шоу» для студентів факультетів ветеринарної медицини, агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології і старшокласників київського еколого-природничого ліцею.
     Такі заходи, як сьогоднішнє шоу покликані пропагувати вивчення хімії як цікавого предмету, говорить завідувачка кафедри Лідія Нестерова. Крім того, це дуже гарний засіб профорієнтації. Саме тому ми й запросили в гості майбутніх абітурієнтів 2017 року.

     Розпочала ж все хімічна вікторина, яку традиційно провів доцент Віктор Бахтіяров. Участь у ній взяли шість команд з відповідними випадку назвами: «Каталізатори» (факультет ветеринарної медицини), «Сильні електроліти», «Вільні радикали» (факультет захисту рослин, біотехнологій та екології), «Напружені метали» і «Швидкі електрони» (агробілогічний факультет) та «Енергійні глюкози» (учні ліцею). Запропоновані питання були найрізноманітніші. От ви знаєте чому настій шипшини на воді проводить електричний струм, алюміній в атмосфері не піддається корозії, а лід не тоне у воді? Якщо ні, то, можливо, слід полистати підручник з хімії та пригадати. Учасники ж вікторини відповідали швидко (хоча, будьмо об’єктивними, не завжди правильно) та з гумором. У результаті перше місце розділили «Каталізатори» та «Вільні радикали».

     Друга ж частина виявилася ще цікавішою. Аспірант кафедри аналітичної і біонерганічної хімії та якості води Сергій Приймаченко (науковий керівник Віктор Максін) розпочав її з досліду, який, за його словами, визначив його життєвий шлях. Отже, оцет змішуємо з содою, а на горловину колби надіваємо кульку, яку надуває вуглекислий газ, що утворюється. Але ця кулька не злітає вгору, а падає. Коли я вперше побачив цю хімічну реакцію, то був вражений і вирішив стати хіміком, сказав Сергій.

      А далі дійсно розпочалося шоу. І чого лише в ньому не було. За скільки видихів можна наповнити повітрям величезний пакет? Бажаючі спробували і їхні результати були різні: 17-20. А виявляється – за один! Просто видихати треба правильно, щоб створити направлений потік молекул повітря (на кшталт того, що ми щодня відчуваємо, коли прибуває поїзд метро). 

     Сергій встиг і почаклувати: джина з лампи (вибачте, колби) викликав, зачарованій квітці, яка змінює свій колір, бажання загадував, і заклиначем вогню був. Та що там вогню, у нього навіть піна горить! А насамкінець з допомогою сухого льоду, колби Бунзена та гарячої води показав як виглядає перехід речовини із твердого стану в газоподібний, оминаючи рідку фазу, який зветься красивим терміном сублімація. І виглядає це теж красиво: багато-багато пару, який навіть на смак спробувати можна – сама перевірила!

 

Ірина Білоус
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook