Наука – локомотив розвитку високоефективної та конкурентоздатної економіки. До професійного свята науковців університету відзначено нагородами

20 травня 2016 року

 20 травня. Напередодні Дня науки в університеті відбулося урочисте засідання – своєрідний підсумок двомісячного «Фестивалю науки», упродовж якого відбулося більше сорока різноманітних заходів: круглих столів, семінарів, конференцій, майстер-класів, конкурсів.

З вітанням та словами вдячності всім поколінням вчених, а, особливо молоді, звернувся до зібрання перший проректор Ігор Ібатуллін. Він підкреслив, що в розвитку і побудові високоефективної та конкурентоздатної економіки вирішальну роль відіграє наука. І НУБіП не залишається осторонь цих процесів. Так, протягом року колектив визначився з перспективними напрямами досліджень і науковою діяльністю в цілому. Всі ці плани відображені в програмі розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020». Але їх реалізація вимагає злагодженої, конструктивної та послідовної роботи, спрямованої на результат, зауважив перший проректор.

 
 Ігор Ілліч також озвучив основні здобутки наших вчених за минулий рік. Це – 116 нових елементів і параметрів технологій, 83 нових види обладнання, 14 складових біологічно-активних добавок і харчових консервів. У переліку досягнень – 6 сортів, гібридів сільськогосподарських культур та отримані патенти на сорти рослин. Університет подав 315 заявок на патенти та винаходи, корисні моделі, авторські свідоцтва. Отримано 254 охоронних документи. Ще укладено 6 ліцензійних договорів на 12 об’єктів інтелектуальної власності. У цілому 41 наукова розробка впроваджена у виробництво, зазначив Ігор Ібатуллін. Та, крім цього, ряд наших науковців отримали державні нагороди: Премію Президента України для молодих учених (Світлана Білоус, Оксана Чорнобров), Премію Верховної Ради України (Вадим Щербатюк, Володимир Штепа, Наталія Заїць), стипендію  Верховної Ради України (Світлана Сторожук). Ще трьом нашим ученим – Дмитру Добряку, Миколі Стародубу та  Володимиру Харебі – присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Наукові розробки, створені в стінах НУБіП, є вагомим внеском у розвиток усього агропромислового комплексу країни, підсумував Ігор Ібатуллін. Тож маємо чим і ким пишатись.
 
Потому перейшли до нагородження номінантів, так би мовити, винуватців сьогоднішніх урочистостей.
 
Спершу відзначили дипломами за вагомий внесок у розвиток науки та інновацій Анатолія Мазуркевича, Андрія Опальчука, Василя Савчука, Володимира Войціцького, Валентина Дрозду. Останньому напередодні указом Президента України було присвоєне почесне звання «Заслужений винахідник України».
 Дипломами «Фестивалю науки – 2016» у номінації «Лідер із залучення коштів на виконання наукових досліджень у 2015 році» нагородили кафедру землеробства та гербології, науково-дослідну лабораторію біосенсорики, кафедру годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного. За високі результати у підготовці наукових кадрів відзначено Сергія Поповича,  Олександра Єрмакова, а за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців – Наталію Богданову,  Олександра Світличного,  Наталію Макаренко, Миколу Захаренка та Анатолія Бикіна.
 
Дипломом «Фестивалю науки – 2016» за високі досягнення у винахідницькій діяльності нагородили також Олексія Котречка, Владислава Сухенка, Геннадія Голуба. За популяризацію вітчизняної науки відзначено Петра Лакиду, Наталію Демешкант, Сергія Зібцева, Анатолія Шостака, Наталію Арістову, Андрія Жильцова.
 
Дипломи «Фестивалю науки – 2016» отримали в номінаціях «Лідер із наукових досягнень студентів» – Сергій Пилипака, Вячеслав Ловейкін, Віктор Маурер, Ірина Бобось, Наталія Слободянюк,  Сергій Кідалов, «Фаворит успіху молодіжної науки» – Юрій Ромасевич, Андрій Білоус, Михайло Муштрук і Олександр Броварець
 
Наші колеги – Валентина Шостак, Наталія Малаховська, Дмитро Засєкін, Роман Василишин – відзначені за організацію науково-дослідної діяльності, Валерій Кашпаров, Андрій Мартин, Микола Талавиря, Іван Ковальчук, Володимир Калуга – за активну публікаційну діяльність, Олександр Прохорчук, Наталія Морозюк, Наталія Друзь, Анна Сальнікова, Світлана Круглик, Микола Грунтковський – за вагомий внесок у розвиток Спілки молодих вчених НУБіП України.
 А далі ведучі оголосили переможців V «Фестивалю студентської науки – 2016» серед двохсот гуртків. Дипломи за участь отримали гуртки «Транспортні технології» механіко-технологічного факультету, «Технічні засоби автоматизації» ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, «Картографічне моделювання проблем природокористування» факультету землевпорядкування, «Сучасні технології створення програмних систем та цифрового контенту» факультету інформаційних технологій. Дипломом «Фестивалю студентської науки – 2016» у номінації «Майбутнє української науки» нагороджені гурток «Технічна творчість» Ніжинського агротехнічного коледжу та «Robobobo» Ірпінського економічного коледжу. Призові місця розподілилися так: третє посіли студентські наукові гуртки «Екологія довкілля» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, «Лісовідновлення і лісорозведення» ННІ лісового і садово-паркового господарства, «Моя маленька Батьківщина» Рівненського коледжу, «Конституційне право» юридичного факультету, «Інновінг» ННІ післядипломної освіти. Друге місце завоювали «Гурток з нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну» факультету конструювання та дизайну,  «Юний дослідник» Ніжинського агротехнічного інституту, «Соціальний практик» гуманітарно-педагогічного факультету, «Дослідження якості м’яса та м’ясних продуктів» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, «Овочівник» агробіологічного факультету.
 
Перше ж переможне місце посіли гуртки «Маркетинг» факультету аграрного менеджменту, «Бджільництво» факультету тваринництва та водних біоресурсів, «Паразитологія» факультету ветеринарної медицини, «Мехатроніка» факультету конструювання та дизайну, «Банківське обслуговування в АПК» економічного факультету.
 
 Крім дипломів та подяк, учасники і переможці отримали ще й музичні дарунки від художніх колективів кафедри культурології. Завершилися урочистості колективним фото.
    
 
 
Ольга Наконечна
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook