Зустріч зі знаменитими випускниками факультету механізації

29 лютого 2016 року

     В останній день зими 2016 року відбулася зустріч з видатними випускниками факультету механізації сільського господарства.

     До alma mater завітали представники студентських поколінь, починаючи з 60-х років минулого сторіччя. Герой України, директор приватного підприємства «Радівське» Анатолій Пачевський, голова Верховної Ради України у 1994-1998 та 2006-2007 роках Олександр Мороз, заступник міністра промислової політики України у 1995-2000 роках, народний депутат України другого скликання, директор УкрНДІПВТ ім. П.Погорілого Володимир Кравчук, перший заступник міністра ЖКГ у 2007-2008 роках, народний депутат України сьомого скликання, президент Національного університету водного господарства та природокористування Микола Сорока, ректор Київського національного університету технологій і дизайну Іван Грищенко, віце-президент Національної академії аграрних наук України, директор ННЦ УМЕСГ, голова ради роботодавців університету Валерій Адамчук, народний депутат України першого скликання Іван Ніколаєнко та інші – ті, хто складає своєрідне обличчя факультету за останні піввіку.

     У кожного з них свої особисті спогади, якими і ділилися з нинішнім студентським поколінням інженерних факультетів. Рецепт життєвого успіху Олександра Мороза він сам визначив так: працювати і навчатися безперервно. За висловом дворазового очільника парламенту, інженер-механік – сильна професія для сильної країни. Що ж до працевлаштування, то реалізовувати себе треба на Батьківщині, а не шукати щастя за кордоном: Європу треба будувати в Україні.

     Його одногрупник Анатолій Пачевський не тільки випускник, а й засновник цілої сімейної династії, яка має безпосереднє відношення до факультету: старший син і два онуки мають його диплом (а менший син – закінчив наш агрофак). Як з гордістю зазначив він сам, 90 відсотків з його випуску – це люди, які складають славу України та все здобули своєю працею.

     Володимир Кравчук, звертаючись до молоді, зазначив, що інженерний розмах не має меж. І бути справним інженером-механіком актуально у всі часи.

    Його думку продовжив Валерій Адамчук. Як голова ради роботодавців університету, він підкреслив, що студентство має вивчати все, що йому дають педагоги. У недалекому майбутньому все це знадобиться. І ще щоб не забували мріяти! Бо той, хто не мріє, – нічого не досягає.

     Народний депутат України чотирьох скликань, міністр освіти і науки України 2005-2007 років, ректор університету Станіслав Ніколаєнко – теж випускник цього факультету. Звертаючись до студентів, він підкреслив: дбайте про своє майбутнє вже зараз. Той, хто думає лише про короткочасну вигоду і замість навчання підробляє за якусь копійку, втрачає набагато більше – життєву перспективу. Бо лише знання здатні її забезпечити.

     Очільник університету також торкнувся необхідності забезпечення нового змісту освіти, а також проблеми комплексного розвитку українського села. А в ньому без інженера не обійтися. Він також проінформував гостей зустрічі, що сьогодні в університеті фахівців готують за 54 магістерськими і 32 бакалаврськими програмами.

     Потому настала черга студентських запитань. Перше з них стосувалося того, коли зменшиться навантаження на виробника? Олександр Мороз: при нинішній системі влади – ніколи, тож треба вибирати європейський підхід. Валерій Адамчук: якщо ми будемо боротися за свою державу і свою промисловість, тоді такі запитання просто не виникатимуть.

    

     Від імені студентства голова студентської організації механіко-технологічного факультету Дмитро П’ятецький подякував гостям за розповіді і під схвальні вигуки підвів підсумок: нинішнє студентське покоління намагатиметься стати трохи кращим за своїх попередників.

     Ще один приємний аспект цієї зустрічі: Олександра Мороза щиро вітали з його черговим Днем народження, який йому вдається святкувати всього раз на чотири роки. І Станіслав Ніколаєнко від імені колективу університету вручив імениннику прекрасний букет. До речі, квіти для нього вирощені у нашому ботанічному саду.

Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook