ННІ лісового і садово-паркового господарства – 175!

7 жовтня 2015 року

     Розпочала роботу міжнародна науково-практична конференція «Виклики ХХІ століття та їхнє вирішення у лісовому комплексі й довкіллі». Вона приурочена відразу двом ювілейним датам – 175-річчю ННІ лісового і садово-паркового господарства та 90-річчю Боярської лісової дослідної станції НУБіП України.

     З вітальним словом до учасників конференції, яких зібралося більше 150 чоловік, звернувся ректор університету Станіслав Ніколаєнко. За попередніми розрахунками площі лісів у нашій країні (хоч вона і входить до десятки найбільш лісистих країн Європи) слід збільшити удвічі, тож українським лісівникам на наступні 175 років справ вистачить, розпочав він. ННІ лісового і садово-паркового господарства зробив дуже багато для науки про ліс, та й започатковувалась вона, власне, тут. І закономірно, що на університетській Алеї Слави буде встановлено погруддя одного з її фундаторів – Євгена Алексєєва. І ці славні традиції колектив інституту продовжує, адже займає лідируючі позиції в університеті за всіма показниками.

     У Боярській лісовій дослідній станції теж зроблено великі кроки у розвитку матеріально-технічної бази, продовжив ректор. Там сьогодні працюють магістри, відновили дослідництво. Адже як дослідницький виш, ми не лише виховуємо фахівців і патріотів, а й віднаходимо нові напрями досліджень. Цим ми відрізняємося від решти. І саме подальше просування дослідництва є одним із стратегічних завдань, окреслених програмою розвитку «Голосіївська ініціатива-2020».

    

     Основний показник успішності університету – чи йдуть до нього навчатися студенти і які вони. Минулого року НУБіП увійшов до ТОП-10 кращих університетів країни за підсумками Консолідованого рейтингу вузів України 2015 року. Хоча слід зауважити, що нам складніше, ніж, наприклад, гуманітаріям, зауважив очільник вишу. Адже для підготовки кваліфікованого фахівця потрібна велика матеріально-технічна база. У випадку ННІ лісового і садово-паркового господарства – це дослідні ділянки лісу, обладнані лабораторії тощо. Але якщо належної практичної підготовки немає, то немає і якості освіти.

     Минулого року університет заключив більше 40 нових міжнародних угод з провідними університетами світу. І у цій роботі інститут теж є передовим. Крім того, на його базі діють два міжнародні підрозділи – Регіональний Східноєвропейський Центр моніторингу пожеж і офіс Національного представництва Лісової опікунської ради.
     Ректор також подякував лісівникам за те, що вони найдружніше відгукнулися на біду в університеті, коли згорів його адміністративний корпус. Завдяки спільним зусиллям його руйнування зупинено, встановлено новий дах, вікна. І все це – лише коштом спонсорів. Такі зусилля оцінив і уряд, і на сьогодні вже прийшов перший транш у 5 млн. грн бюджетних коштів для продовження ремонту. Крім того, у 1-му корпусі, теж за благодійні кошти, відремонтовано та оснащено всім необхідним залу засідань вченої ради. Оновлюється дендросад, який за рік стане одним з найкращих ботсадів країни, висловив сподівання керівник університету.

    

     А потому ректор університету Станіслав Ніколаєнко перейшов до дуже приємної частини – нагородження. З нагоди свята та за допомогу університету почесним званням "Меценат НУБіП" були удостоєні його випускники Віталій Атаманчук, Віктор Чигринець і Анатолій Бондар.
     Знак Міністерства науки і освіти «За наукові і освітянські досягнення» прикрасив груди Віктора Мауера, а «Відмінник освіти»Ольги Марчук і Сергія Ковалевського.
     Почесною грамотою МОН нагороджена Людмила Решетник, а Подяками Міністра освіти і наукиВолодимир Малюга, Олена Колесніченко, Сергій Зражва, Людмила Домашовець, Роман Василишин, Андрій Білоус, Олена Пінчевська, Надія Олексійченко.
      Подяки Київського міського голови отримали Володимир Гриб, Іван Алейніков, Ірина Сидоренко, ВалентинаВолодимиренко.
     Почесною грамотою НУБіП нагороджені Федір Бровко, Олександр Бала, Любов Матушевич, Сергій Дударець. А подяки рідного університету отримали Віктор Миронюк, Андрій Пінчук, Анатолій Тертичний, Сергій Сендонін, Валентин Головач, Ольга Токарева, Марія Дубчак, Оксана Павліщук.

     

     Віктор Корнієнко зачитав вітання від голови Державного агентства лісових ресурсів України Олександра Ковальчука. Він підкреслив, що лісова галузь розраховує на молоде покоління фахівців, яке виходить зі стін цього інституту та підноситиме її надалі.
     За особистий внесок у підготовку фахівців і лісівничу науку подяками Державного агентства лісових ресурсів України нагороджені Ірина Вінтоняк, Валерій Панчук, Людмила Решетник.

    

    

    Заступник директора Інституту лісу НАН Білорусі Володимир Усеня від лісоводів-практиків і вчених Білорусі привітав своїх колег зі святом. Наш інститут вдвічі молодший, зауважив він. На початку листопада йому виповниться 85 років. Тож Володимир Усеня запросив ректора університету і всіх бажаючих взяти участь у святковій конференції. Та відмітив давні і тісні зв’язки лісівників України і Білорусі. Сьогодні, на жаль, докторів наук у цій галузі науки в їх державі не так багато, як хотілося. Тому Інститут лісу НАН Білорусі сподівається на підтримку вчених ННІ лісового і садово-паркового господарства.

    

     Заслужену шану і повагу в Україні і далеко за її межами, яку принесла сьогоднішнім ювілярам їх гідна робота, відмітив у вітальному слові директор ННІ лісового і садово-пакового господарства НЛТУ України Степан Миклуш.
     Це свято лісівничої освіти України, звернувся до делегатів конференції директор Українського науково-дослідного інституту лісівництва і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Віктор Ткач. Цей унікальний заклад ось вже 175 років виховує фахівців і подарував світу не один десяток без перебільшення видатних постатей!
     До цих вітань приєдналися численні гості та друзі інституту.

     Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида коротко нагадав історію створення інституту, його видатних вчених. Та ще раз подякував усім спонсорам за їхню підтримку і допомогу. Адже тільки на відновлення 3-го корпусу випускники перерахували півмільйона гривень.

Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook