«Деревообробник» і «меблевик» - це круто! На виставці «LISDEREVMASH» зустрілись науковці, студенти, абітурієнти і роботодавці

29 вересня 2023 року

  Під час Міжнародної виставки лісової, деревообробної та меблевої промисловості «LISDEREVMASH» головою ради роботодавців ННІ лісового і садово-паркового господарства Ігорем Мельником спільно з кафедрою технологій та дизайну виробів з деревини НУБіП України проведено профорієнтаційний захід для підвищення мотивації студентів профільних коледжів та університетів навчатися за спеціальністю 187 деревообробні та меблеві технології.

  Щорічно восени виставка «LISDEREVMASH» збирає фахівців з деревообробної, меблевої галузей промисловості та лісового господарства для представлення власної продукції, обміну досвідом та обговорення спільних задач та інтересів. Цьогоріч в межах виставки було заплановано три тематичних дня: «Люди для лісу – ліс для життя», «Твоя майбутня професія», «Деревообробка: сьогодення та майбутнє».
  Другий тематичний день «Твоя майбутня професія» за ініціативи голови ради роботодавців ННІ лісового і садово-паркового господарства Ігоря Мельника зібрав студентів профільних навчальних закладів: Національного університету біоресурсів та природокористування України, Поліського національного університету, Національного університету «Чернігівська політехніка», ВСП КНУБА Житомирський технологічний коледж, Малинського фахового колежу, Київського професійного технологічного коледжу та представників роботодавців для демонстрації реалій та перспектив деревообробної, меблевої та будівельної галузей промисловості України.

  На початку заходу генеральний директор «АККО Інтернешнл», голова ради роботодавців ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України Ігор Мельник, голова товариства лісівників України Юрій Марчук, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України Роман Василишин, декан факультету лісового господарства та екології Поліського національного університету Анатолій Вишневський, завідувач кафедри аграрних технологій та лісового господарства Національного університету «Чернігівська політехніка» Михайло Селінний ознайомили присутніх із закладами і організаціями, які вони представляють та побажали плідної роботи.

 

 

 

  Розпочав перший тематичний блок виконуючий обовʼязки завідувача кафедри технологій та дизайну виробів з деревини НУБіП України Андрій Спірочкін. Під девізом «Навчайся з нами» він познайомив присутніх з особливостями та перевагами навчання в НУБіП України та представив основні професії за якими наші випускники мають змогу працювати. І для ознайомлення майбутніх фахівців з перспективами їх працевлаштування передав слово роботодавцям, а це очільники чотирьох профільних асоціацій, які представляють більшість деревообробних та меблевих підприємств України.
Захід організований спільно з відділом працевлаштування випускників та видачі документів про вищу освіту «Ярмарок професій»

 

  Першим до присутніх звернувся президент асоціації «Меблідеревпром» Юрій Медведєв. Він звернув увагу присутніх на основних обсягах переробки деревообробної галузі промисловості, а це близько 27,4 млрд. грн. реалізованої продукції, а також зазначив, що підприємства-члени асоціації, а це практично всі виробники плитних матеріалів в Україні, повністю відкриті для молодих фахівців, як для практичного навчання, так і для працевлаштування.

 

  Наступною до учасників заходу звернулася виконавчий директор Української асоціації меблевиків Валентина Хистова. Основна теза її доповіді: «Меблевик – це круто». І відеоматеріали, які пані Валентина продемонструвала всім присутнім це підтвердили, оскільки меблева галузь, як і Асоціація, яка її представляє динамічно розвиваються та мають неабиякий потенціал і перспективи. А для реалізації всіх намічених цілей їм вкрай необхідні молоді, вмотивовані фахівці.

  Наступним слово взяв голова громадської спілки «Асоціація деревообробних підприємств України» Павло Васильєв. Він зауважив, що основною метою функціонування спілки, яку він очолює є створення єдиного об'єднання представників галузі, незалежно від регіону їх функціонування, для побудови сприятливих умов розвитку галузі та економіки України в цілому, а це абсолютно неможливо без молодих підготовлених кадрів, і підприємства-члени асоціації (а це більше 70 деревообробних підприємств) відкриті для співпраці.

  Ну і в заключення цього блоку до присутніх звернулася директор громадського об’єднання «Асоціація виробників швидкомонтованих конструкцій» Аліна Москаленко з надзвичайно мотивуючою промовою на тему: «Dream Job & Prefab Building: your own strategy and future durable solution». Пані Аліна зауважила, що загальна кількість виробників швидкомонтованих будівель в Україні становить близько 400 і з них майже 50 % - виробники будівель з деревини та деревних матеріалів. Підсумовуючи основні переваги ринку дерев’яного швидкомонтованого будівництва в Україні Аліна Москаленко виділила: 1. Стрімкий розвиток ринку: наявність потреби у швидкому доступному житлі; вимоги міжнародних партнерів щодо швидкого та екологічного житла, декарбонізації будівництва, енергоефективності та циркулярної економіки; 2. Можливість працевлаштування в: українських підприємствах (у т.ч. експортоорієнтованих); іноземних компаніях-інвесторах, що здійснюють будівництво в Україні; міжнародних донорських організаціях, що здійснюють будівництво в Україні іноземних компаніях за кордоном; 3. Нестача кваліфікованих кадрів; 4. Високооплачувана діяльність.

  Останній тематичний блок був присвячений спілкуванню з виробничниками та представниками компаній виробників деревообробного обладнання та інструменту: керівник проектів «Тектум 21 століття» Павло Лихочвор; директор ТОВ «Лісова Техніка» Іван Вінницький; директор «Інтекс плюс»; директор «Марк Тулс» Роман Гудзь. Спілкуючись з майбутніми фахівцями всі вони наголошували на тому, що сучасні технології постійно розвиваються, а тому, щоб українська продукція могла конкурувати на світовому ринку, галузі потрібні освічені фахівці, які без проблем зможуть впоратися із сучасними автоматизованими системами виробництва!

 

  Висловлюємо щиру вдячність представникам закладів освіти, які знайшли можливість бути присутніми на організованому заході, очільникам Асоціацій за надзвичайно цікаві і мотивуючі доповіді, представникам виробництва та організаторам виставки «LISDEREVMASH». Окрема подяка натхненнику заходу – голові ради роботодавців ННІ ЛіСПГ Ігорю Мельнику. Віримо в світле майбутнє і стрімкий розвиток деревообробної та меблевої галузей виробництва!

Колектив кафедри технологій та
дизайну виробів з деревини

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook