Біотехнологія у тваринництві – перспективна наука в реаліях сьогодення

6 червня 2023 року
  Не секрет, що «Біотехнологія» є однією з найважливіших галузей у тваринництві. Навчальною програмою дисципліни передбачено вивчення біологічних особливостей статевих органів та систем різних видів тварин, методики та технології штучного осіменіння, трансплантації ембріонів, клітинна інженерія, вивчення та розробка біологічно активних речовин різного походження та методики їх застосування.
  А тому вкрай важливим є якісне опанування цього предмету, щоб в майбутньому усі знання здобуті під час навчання в повній мірі були використанні у професійному житті в якості висококваліфікованого фахівця.
  Ось уже другий семестр студенти 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів з доцентом кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин, кандидатом сільськогосподарських наук Миколою Себою та асистентом цієї ж кафедри Мариною Хоменко вивчають цю сучасну, цікаву та вкрай необхідну дисципліну. Десятки захоплюючих лекцій та цікавих лабораторних робіт, цікаві історії про біотехнологію в сучасному виконанні, як предмет, як науку. І це далеко не весь перелік підстав, чому все-таки варто поглиблено вивчати дану дисципліну. Кожне практичне завдання студенти відвідували із задоволенням, адже впевнені, що пара пройде не дарма, викладачі доступно, зрозуміло та із захопленням реалізовували навчальний матеріал та цікаву інформацію із власного практичного та наукового досвіду.
  Більшість лабораторних занять проходили в навчально-науковій лабораторії, яка укомплектована усім необхідним обладнанням та матеріалами для вивчення нового матеріалу і навіть є міні спермобанк плідників сільськогосподарських тварин та кріоконсервовані ембріони. Але побачити на власні очі, безпосередньо на виробництві та спробувати відтворити той чи інший процес набагато цікавіше та корисніше, правда ж? Тому, реалізовуючи навчальну програму дисципліни та відповідно до наказу, увесь наш дружній курс на чолі з викладачами вирушили в невеличку подорож до ВП НУБіП України «Великоснітинське НДГ ім. О.В. Музиченка». Попереду нас чекала незабутня та дуже цікава та вкрай необхідна лабораторна робота.
 
  Метою такого заняття було набуття практичних навичок, щодо виявлення тварин у стані статевої охоти, визначення оптимального часу осіменіння тварин різними способами. Відпрацьовано методику постановки інструментів під час штучного осіменіння тварин, вимивання та пересадки ембріонів. Набуто практичних навичок щодо різних способів введення біологічно активних речовин в організм тварини, проведення низької сакральної анестезії. Відпрацьовано методику пальпації та масажу внутрішніх статевих органів самок, встановлення термінів їх вагітності.
  В обов’язковому порядку перед початком виїзних лабораторних занять було проведено інструктаж з правил техніки безпеки.
  Страх завдати болю тваринам, а головне бажання вчинити усе правильно, як нас навчали в аудиторії поряд із цікавістю наповнювала очі студентів. Усі друзі-студенти спершу не знали, як правильно практично реалізувати отримані теоретичні знання безпосередньо працюючи з тваринами. Але чіткі настанови та власний приклад досвідчених викладачів швидко подолали наш страх та сумніви у власних силах. Один студент, другий, третій, і ось уже усі відчувають себе фахівцями. З запалом в очах всі стояли і ділились своїми відчуттями і переживаннями, раділи, що змогли, впорались!!!
 
  Завдяки таким моментам наші, студентські, серця наповнюються щастям, голова позитивними емоціями, а думки фразами «Ні краплі не шкодую, що вибрав дану спеціальність у такому уже рідному НУБіП». Студенти безмежно дякують викладачам за таку неймовірну подорож з реалізацією практичних знань та професійну викладацьку креативність у ній. Саме така реалізація та опанування дисциплін залишиться у нашій пам’яті та серцях назавжди. Ми надіємось, що таких поїздок буде ще більше, знання ставатимуть ще сильніші, а любов до вибору спеціальності не знатиме меж.
 
Примітка.
  Зі слів студентів про враження після проведення заняття: «Мені було мало, хочу ще!», «Усім спершу було страшно, а зараз я дивлюсь на своїх друзів і розумію, що їм сподобалось!», «Немає слів, все шикарно!», «Я вражена!», «Ми студенти, вже пережили все, я дуже рада, що вибрала цю спеціальність, факультет та Університет!», «Я вважаю, що це неймовірно!», «Все прекрасно, хочу ще!»
  Зі слів нашого викладача: «Враження дуже чудові, тому що спостерігаю задоволення на ваших обличчях і розумію, що все пройшло не дарма, це мотивує!»
 
 
 
Топчій Анастасія,
студентка 1 групи 3 курсу

факультету тваринництва та водних біоресурсів 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook