Підвищили кваліфікацію фахівці безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України
З 15 по 26 травня 2023 р. на базі факультету ветеринарної медицини спільно з ННІ неперервної освіти і туризму дистанційно підвищували кваліфікацію фахівці безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби України.
Навчально-тематична програма підвищення кваліфікації включала наступні теми:
- Перспективи ветеринарної освіти і науки в Україні, як фактор забезпечення здоров'я нації в умовах глобалізації світової економіки.
- Післядипломна освіта лікарів ветеринарної медицини в Україні.
- Вимоги законодавства ЄС, України та Кодекс Аліментаріус, щодо безпечності та якості харчових продуктів. Теоретичні аспекти системи НАССР. Підходи до практичного впровадження НАССР. Найбільш поширені невідповідності під час впровадження системи НАССР.
- Функціонування системи фармакологічного нагляду за ветеринарними лікарськими засобами.
- Клітинні технології у ветеринарній медицині. Практичні аспекти трансфузіології.
- ВООЗТ (МЕБ) – єдиний список інфекційних та інвазійних хвороб. Профілактика і заходи боротьби з АЧС.
- Державний контроль та нагляд за якістю ветеринарних імунобіологічних засобів (ВІЗ), що застосовуються в Україні. Роль державних інспекторів ветеринарної медицини в недопущенні несанкціонованого обігу в Україні ветпрепаратів.
- Планування та організація здійснення основних протиепізоотичних заходів в Україні. Державних контроль за їх виконанням. Профілактика і заходи боротьби зі сказом в Україні, країнах СНД і світі.
- Нормативно-законодавчі акти, що регулюють деякі питання державного контролю на період воєнного стану. Біотероризм. ризики спалахів сибірки та перспективи контролю захворювання в умовах війни з РФ. Глобальний ринок здоровя тварин. Стратегія "One Health" і проблема зоонозів.
- Засади та порядок здійснення державного контролю за харчовими продуктами та іншими об’єктами санітарних заходів. Повноваження та обов’язки державних інспекторів.
- Порядок проведення аудиту та інспектування.
- Особливості перевірки впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР на потужностях громадського харчування, розташованих у закладах осіти.
- Особливості впровадження та перевірки процедур, заснованих на принципах НАССР на потужностях з виробництва кормів.
Слухачам проводили профорієнтаційну роботу, особливо акцентовано увагу на спеціальностях 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» за якими ведеться підготовка на факультеті ветеринарної медицини.
Представлена можливість вступу до університету на програми перепідготовки з наданням другої вищої освіти та магістерські програми які функціонують в ННІ неперервної освіти і туризму та факультеті ветеринарної медицини. Увагу слухачів було акцентовано на можливості стажування фахівців ветеринарної медицини приватних структур на базі факультету ветеринарної медицини та ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України.
Слухачам побажали високих професійних досягнень і щоб набуті знання у НУБіП України приносили матеріальне та моральне задоволення.
У своїх відгуках слухачі підвищення кваліфікації подякував науково-педагогічному колективу НУБіП за їхню працю та знання, які вони отримали в Університеті.
Окремо висловили щиру вдячність керівництву Національного університету біоресурсів і природокористування України за відмінно організоване навчання.
Григорій Бойко,
доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії,
відповідальний за післядипломну освіту
на факультеті ветеринарної медицини