Навчання продовжується: погляд фінансистів

23 березня 2022 року

 

     Внаслідок військової агресії росії проти України зруйновані українські міста та великі підприємства, підірвані мости та майже повна відсутність виробництва на частині території країни завдають важкого удару українській економіці. У складних умовах в НУБіП України за рекомендаціями Міністерства освіти і науки України та наказу ректора Станіслава Ніколаєнка з 14 березня 2022 року відновлено навчання.
   Студенти-фінансисти відвідують дистанційно заняття та опановують необхідні знання для отримання спеціальності. Адже зараз країні особливо потрібна допомога від нового покоління, щоб відбудувати українську економіку. Поспілкувавшись зі студентами 1, 2, 4 курсу спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» Єлізавєтою Корінецькою, Лілією Сіднєвою, Анною Петрик, Максимом Мироненком, Тетяною Гордієнко, Вітою В'язовченко, Яною Гедіною, Христиною Кульпач з'ясували як проходить навчальний процес і як вони ставляться до освіти в теперішніх умовах.
      - Як організований навчальний процес на економічному факультеті в умовах воєнного стану? Які виникають труднощі під час навчання?
     Єлізавєта: проводяться дистанційні лекції та практичні заняття з використанням Zoom, Webex, Google Meet тощо. Для кращого опанування матеріалу використовується платформа «Elearn», яка допомагає його засвоєнню та виконанню самостійної роботи. Під час навчання можуть виникати проблеми із зв'язком, а інколи не можеш бути присутнім на парі через велику кількість повітряних тривог, але підтримка і спілкування під час пар від одногрупників та викладачів, набагато більше варті уваги, аніж ці недоліки. Ми відчуваємо, що ми не залишені без уваги, а це саме головне!
    Лілія: викладачі роблять все можливе, щоб студенти могли засвоїти матеріал, але бувають труднощі з інтернетом. Все це не перепона до отримання знань. Через ресурси «Elearn» та бібліотеку НУБіП ми маємо доступ до підручників, посібників та інших навчальних матеріалів. Навчання допомагає нам відволіктись думками від страшних реалій, побачити одногрупників, друзів, викладачів хоча б у віртуальному форматі.
    Анна: на мою думку, навчальний процес на економічному факультеті добре організований. Недолік в тому, що не завжди є можливість зайти на пару чи виконати завдання.
    Максим: зараз дуже тяжко навчатися, раніше під час пандемії думав що складно, а зараз моя думка змінилася. Відсутність інтернету і наявність повітряних тривог відволікає від навчання, не дає змоги увійти в навчальний процес повністю. Але нічого, це випробування для нас. І ми все подолаємо, завжди знайдемо вихід. Українці просто так не здаються ніколи!
    Тетяна: я в деякій мірі радію, що навчання відновилося. Це дає змогу і викладачам і студентам хоч на трішки відволіктися від страшних подій в Україні, переключитися на звичний режим для нас, і іноді життя здається буденним як раніше… Але з іншого боку, студенти які знаходяться «в гарячих точках» не мають можливості приступити до навчання, але словами нашого ректора НУБіП України Ніколаєнка С.М.: «Ми піклуємося про всіх, і для кожного створюємо зручні умови, відносимося із розумінням до кожного студента». Тому віримо в краще, Все буде Україна!
    Яна: навчальний процес організований добре, викладачі всі в різних умовах, але дають можливість здобувати знання. Вони постійно консультують студентів, які не мають можливості систематично виходити на зв'язок через Viber, Telegram, тощо. Є цілодобовий доступ до електронних навчальних курсів. Але виникають і труднощі з наявністю інтернету, не завжди можна зосередитись на навчальному матеріалі, особливо студентам, які знаходяться в небезпечних місцях, допомагають або стали до лав територіальної оборони.
    Христина: я вважаю навіть в таких складних умовах для нашої країни, необхідно навчатися і здобувати фах, щоб відбудовувати економіку та розвивати фінансову систему України. І головне – тримати стрій кожен на своєму фронті.

      - Які побажання всім та плани на майбутнє?
      Єлізавєта: гарно відсвяткувати перемогу, відбудувати та об'їздити всю Україну аби побачити усю її красу.
    Лілія: бажаю щоб в усіх плани на майбутнє склалися як найкраще та досягати своєї мети в успішній, квітучій Україні.
    Яна: побажання у всіх зараз одне – перемоги та миру, хочеться щоб всі люди повернулися до своїх домівок, дочекалися своїх захисників, зустрілися зі своїми близькими та рідними, студенти приступили до занять в рідному університеті.
   Христина: якнайшвидше досягти перемоги, обійняти всіх рідних, близьких та друзів, подорожувати по всій Україні.
     Віта: Я хочу побажати всім студентам терпіння, витримки, щоб ми всі повернулись до навчання найближчим часом і обов'язково в мирній Україні. Миру всім! Планую: добре закінчити навчання, знайти роботу яка буде приносити мені задоволення, бути корисною і затребуваною в своїй професії, відвідати різні країни, допомагати людям які цього потребують.
    Сьогоднішня ситуація в Україні змусила нас замислитися над своїм буттям, признеченням та користю для Батьківщини. Кожне сьогоднішнє «як ти?» - означає турбота про тебе, уявіть скільки людей, цим «як ти?», зізналося в коханні…
      Одного ранку наше буденне життя змінилося назавжди. Залишить у пам’яті та серці кожного великий слід. Ми завжди шукали сенс життя, а виявилося що він у таких простих речах як: звичайна ранкова кава та запізнення на роботу, тихий вечір та спокійна ніч, домашні справи, маленькі невдачі та студентські дні. Початок повномасштабної війни в Україні це велике горе для всіх нас. Однак, відновлення навчання в даних умовах є важливим аспектом як з професійної точки зору так і з моральної. У кожного свій фронт і кожен повинен боротися як може.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!
СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Розмову вели Інна Долженко, Надія Мрачковська,
Юлія Негода, Лариса Олійник,
доценти кафедри фінансів
 

 

 
 
 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook