Студенти спеціальності «Педагогіка вищої школи» обирають теми магістерських робіт

22 September 2017, 21:18

20 вересня для студентів магістратури спеціальності «Освітні, педагогічні науки (Педагогіка вищої школи)» відбувся науково-методичний семінар на тему «Магістерська робота: свідомий вибір тематики дослідження», який провела кафедра педагогіки гуманітарно-педагогічного факультету

Семінар розпочав завідувач кафедри Руслан Сопівник, який зазначив, що вибір теми магістерської роботи має істотне значення. Практика показує, що правильно вибрати тему – означає забезпечити успішне її виконання. Руслан Васильович зупинився на досягненнях кафедри педагогіки в контексті реалізації стратегічної програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива - 2020». Він зазначив, що кафедра має понад півстолітню історію, примножує кращі традиції підготовки педагогічних кадрів, відкрила затребувані і популярні спеціальності, виплекала не одне покоління уславлених людей, видатних освітян, науковців, державних діячів та пишається своїми видатними випускниками, серед яких ректор нашого університету, член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Станіслав Ніколаєнко.

 

 
Також Руслан Васильович наголосив, що при кафедрі функціонують наукові школи, що досліджують різні сторони педагогічної реальності: історія педагогіки, методика навчання, теорія і методика виховання, управління інноваційним розвитком освіти, формування професійної спрямованості майбутніх фахівців, профілактика девіантної поведінки молоді, патріотичне виховання студентів, формування екологічної культури майбутніх фахівців біономічних професій типу «людина-природа». Вони  мають самобутню методологію і методику вироблення об’єктивно нового знання і найважливіше, що їх очолюють відомі вчені, серед яких один академік, один член-кореспондент НАПН України, 7 докторів наук та 5 кандидатів наук.
 
Значна увага приділяється практичному навчанню, підготовці докторів філософії за системою PhD, що охоплює спеціалізації 13.00.02 – «Теорія і методика навчання», 13.00.04 – «Теорія і методика професійної освіти», 13.00.07 – «Теорія і методика виховання».
 
Викладачі кафедри готують студентів до участі у всеукраїнських студентських олімпіадах. Результати такої роботи неодноразово увінчувалися успіхом: студенти тричі завойовували перше місце, чотири рази призові місця, у тому числі у 2017 році. На кафедрі функціонує студентський науковий гурток «Педагогіка і сьогодення», яким керує доктор педагогічних наук Вікторія Кручек.
 
Потому викладачі звернулися до студентів та ознайомили їх із напрямами своїх досліджень та орієнтовною тематикою магістерських робіт. Першою виступила доцент Вікторія Кручек – фахівець з формування культури педагогічної взаємодії. Наступною звернулася до аудиторії професор Оксана Васюк, яка розповіла про особливості формування професійної спрямованості соціальних педагогів. Опісля взяла слово доцент Ольга Наконечна, яка є фахівцем з формування професійної компетентності, розробки інноваційних технології професійної підготовки, профілактики девіантної поведінки дітей і молоді. А доцент Олександр Кучайпояснив, у чому суть застосування інформаційних, комп’ютерних, мультимедійних технологій в освіті як напряму дослідження. Доцент Леся Маценко зацікавила студентів вихованням здорового способу життя. Завершила ознайомлення доцент Світлана Виговська, яка наголосила на важливості дидактики та методики навчання.
 
Отже, серед актуальних тем сьогодення були оголошені напрями дослідження, які спрямовані на вдосконалення національно-патріотичного виховання студентської молоді; формування здорового способу життя; дослідження педагогічних умов формування лідерських якостей студентів природоохоронних і аграрних вищих навчальних закладів; вдосконалення методики організації педагогічної діяльності наставника студентської групи; поліпшення організації студентського самоврядування та ін. З урахуванням індивідуальних особливостей, здібностей та попередніх напрацювань вони й складуть основу педагогічних досліджень магістрантів.
 
Олександр Кучай, 
доцент кафедри педагогіки, 
Марія Мамон, 
студентка спеціальності «Освітні, педагогічні науки» 
гуманітарно-педагогічного факультету 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook