Особливості аграрної журналістики від професіонала

September 9, 2022

   Журналіст – це той, хто завжди в стані готовності писати, знімати, інформувати, це робочий адреналін. Аграрна журналістика – подвійна доза робочого адреналіну. І як будь-яка інша нішева журналістика, вимагає глибокого знання галузі. Тож традиційні суботні практичні заняття й інтерактиви цьогораз відбулися в четвер, 8 вересня. Задля того щоб поділитися своїм досвідом з молодим поколінням журналістів ‒ членами наукового гуртка «Медіакрок» кафедри журналістики та мовної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету до нашого університету завітав президент Союзу аграрних журналістів України, член виконкому Міжнародної федерації аграрних журналістів (IFAJ) Юрій Михайлов. Той, хто залюблений в аграрну журналістику.

Зустріч розпочалася зі знайомства: Юрій Михайлов розповів про свій творчий шлях, вибір на користь аграрної журналістики Він зазначив, що це ‒ професія за покликом душі, позаяк дуже складний вид журналістики. Складний, бо, по-перше, він не досить популярний, а по-друге, задля того, щоб бути аграрним журналістом, потрібно мати дуже великий обсяг знань, а також потрібно бути обізнаним в таких сферах, як фізика, хімія, біологія, генетика та математика, базових сільськогосподарських дисциплінах. А ще знати засади економіки, кредитування, інвестування, біржової торгівлі, різні види енергетики. А ще англійську мову! Чому так багато? Бо сільське господарство – наукомістка та найскладніша галузь, бо жодній галузі немає так багато різних новинок, як в сільському господарстві, починаючи від генетики та закінчуючи суперкомп'ютерами для прогнозування, стверджує Юрій Михайлов.

Юрій Михайлов дав поради молодим журналістам. Нам необхідно ставити запитання, але при цьому добре орієнтуватися в темі, адже якщо людина якій ви ставите питання побачить, що ви «плаваєте», то нормальної і чіткої відповіді ви не отримаєте. Також потрібно намагатися вивести відповідача з брехні на правду, оскільки багато чиновників схильні приховувати правду всіма можливими методами. Аграрний журналіст має подавати подію нейтрально або запрошувати експертів з певної теми. І найголовніше: професія аграрного журналіста потребує постійного і невпинного навчання.

 

   

Після розповідей нашого гостя про свій міжнародний досвід, інновації в сільському господарстві та ще низці цікавих тем, гуртківці мали змогу запитати про те, що їх зацікавило. Зокрема, як краще висвітлювати новину в аграрній журналістиці, чому саме Юрій Михайлов обрав цю роботу тощо.

 

Атмосфера заходу була дуже дружня та невимушена!

Вадим Мацібура,
студент 3 курсу спеціальності «Журналістика»,
член гуртка «Медіакрок»

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook