Долучаємо до навчання практиків: бакалаври спеціальності «Соціальна робота» провели практичне заняття у волонтерському центрі

6 September 2022, 8:52
      Начальний рік для студентів 3-го курсу спеціальності «Соціальна робота» розпочався доволі інтенсивно. Скориставшись нагодою навчатися в очному форматі, до настання холодної зими, вони швидко оволодівають різноплановою інформацією та способами діяльності, важливими для їхнього фаху. Не стала виключенням й навчальна дисципліна «Підготовка та організація волонтерів» (старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації Альона Альтанова).
За три тижні бакалаври мали нагоду відвідати вже 15 практичних занять, – а це повноцінне навантаження з курсу. Звісно, що з таким інтенсивом не можна й не потрібно старатись всидіти в навчальних аудиторіях, бодай навіть еко-класі НУБіП. Логіка життя вимагає виходу за межі аудиторій та навчальних стереотипів, щоб кожне практичне заняття ще більше наближало до реалій і буднів майбутньої професії.
 
Тож за цей час студенти встигли відвідати з ознайомчою екскурсією стайню та пасіку НУБіП, щоб послухати розповідь магістрів, які проходять практику в Центрі соціально-психологічної реабілітації кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП, про такі методи відновлення природними факторами, як апі- та іпо-терапія, та обговорити можливості організації волонтерських програм для військових та осіб, що постраждали внаслідок війни, особливо дітей.
 Ще одне заняття було присвячено навчанню навичкам волонтерської аутріч-роботи та організації ігротеки з дітьми на вулиці. 
У планах – відвідування Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків як прикладу меценатської діяльності на благо рідного міста (а благодійництво, меценатство, волонтерство, як відомо, мають багато спільного).
Одним із найяскравіших вражень стало відвідування волонтерського центру Голосіївського району, яким керує Олена Прохорчук.
Волонтери радо зустріли студентів, розповіли про напрями своєї діяльності, поділились власним досвідом волонтерства з 2014 року, навіть запропонували кейси з вирішення проблемних ситуацій. Відбулась дискусія щодо поєднання лідерства та командності під час роботи, топ-якостей та анти-якостей волонтера. Студенти від практиків отримали поради щодо необхідності власної безпеки та безпеки тих, заради кого працюють волонтери. 
Студенти почули чисельні приклади та мали нагоду не тільки висловити свою думку, а й провести бліц-опитування, щоб краще дізнатись про психологічні, правові та організаційні аспекти волонтерства.
 
Наразі члени волонтерського центру ставлять за мету якомога більше допомагати нашим бійцям із харчуванням, маскувальними сітками, маскувальними костюмами, прозваними в народі «кікіморами», а також продуктами харчування та засобами гігієни внутрішньо переміщеним особам з окупованих територій. Вони навіть запропонували студентам спільну участь у проєкті.
Олена Михайлівна та її помічниця Аліна Юріївна є членами тероборони. Пройшли курс тактичної домедичної підготовки і знову ж таки, на волонтерських засадах спочатку навчали бійців тероборони способам надання самодопомоги, а тепер пропонують безкоштовний курс із підготовки парамедиків усім бажаючим. Запросили вони й наших студентів, пообіцявши до автоматизму навчити їх надягати турнікет за 30 секунд.
Працівники центру забезпечують харчові потреби наших бійців і внутрішньо переміщених осіб, постраждалих від військових дій. Цю потребу волонтери називають просто – «зібрати поїстоньки». Але під цим мають на увазі завантаження вщент транспортних засобів продуктами харчування, дбаючи при цьому про терміни придатності, умови зберігання та логістику доставки продуктів.
Гуманітарна допомога надходить волонтерам із різних джерел – іноді допомагають супермаркети, виручають інші благодійні фонди, міжнародні організації. 
Але волонтерська робота завжди починається з переліку потреб. Є у певної категорії людей потреба – значить вона буде забезпечена, будь що! Так вбачають свою місію волонтери з благодійного фонду, який ми зі студентами відвідали.
Заняття студентам сподобалось. Ознайомлення з реаліями волонтерської діяльності сколихнуло у них чимало рефлексій і обговорень, а також надихнуло нас на відвідування інших благодійних центрів та волонтерських організацій. Поки що в планах – ознайомлення з діяльністю Товариства Червоного Хреста України та організації «Карітас Київ».
Альона АЛЬТАНОВА
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook