Відбулась міжнародна науково-практична конференція «Аграрна політика України в умовах глобальних викликів», присвячена 70-річчю економічного факультету

24 вересня 2021 року
   Головною подією, що відбулася цього тижня на економічному факультеті НУБіП України, стали урочистості, присвячені святкуванню 70-річчя з дня заснування економічного факультету.

   Так, 23-24 вересня 2021 року святкуванню ювілею була присвячена Міжнародна науково-практична конференція «АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ».

   Основним організатором конференції виступив економічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України.
У роботі конференції взяли участь понад 100 учасників, серед яких – представники 10-ти зарубіжних і вітчизняних закладів вищої освіти із різних регіонів України, 4-х наукових установ, 8-и державних органів влади, учасники з Болгарії, Великобританії, Вірменії, Грузії, Іспанії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, та Чехії.

   На пленарному засіданні з привітаннями та актуальними науковими доповідями виступили провідні вітчизняні та іноземні фахівці. Зі вступним, привітальним словом виступив декан економічного факультету, доктор економічних наук, професор Анатолій Дмитрович Діброва.

   Доктор економічних наук, професор, академік НААН, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Сергій Миколайович Кваша виступив з доповіддю на тему «Теоретичний базис прийняття суспільних рішень в аграрній політиці», в якій окреслив перспективні напрями наукових досліджень в галузі агарної економіки, основні вектори розвитку аграрної політики, її сутність та цілі.

   Доктор економічних наук, професор, академік НААН, заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Іванович Пугачов у своєму виступі «Ризики та виклики розвитку агарного сектору економіки України» окреслив основні проблеми, котрі необхідно вирішити фахівцям для подальшого розвитку аграрної сфери на сучасному етапі.

   Доктор економічних наук, професор, академік НААН Інституту обліку і фінансів НААН України Валерій Миколайович Жук виступив з доповіддю на тему «Наукове забезпечення аграрної політики: селозберігаюча модель аграрного устрою України», у якій заначив на необхідності збереження традицій та укладу життя українського села для подальшого розвитку агарного сектору.

   Доктор філософії PhD Лейбніц-Інституту агарного розвитку в країнах з перехідною економікою (Німеччина) Олександр Перехожук визначив сучасні економіко-математичні підходи, методи моделювання та дослідження аграрно-політичних проблем в умовах глобальних викликів.

   Директор ГО «Всеукраїнський агарний форум» Марія Дідух розглянула практичні аспекти фінансової та податкової політики держав та її вплив на розвиток аграрного сектору.

   Кандидат економічних наук, доцент, міжнародний експерт з питань інтегрованого управління природними ресурсами FAO Оксана Девіс у своїй доповіді «Перспективи сільського господарства України в умовах кліматичних змін» окреслила основні сучасні виклики подальшого розвитку аграрної сфери в Україні та заходи, яких вживає Продовольча і сільськогосподарська організація об’єднаних націй для їх усунення.

 

   Також поважним гостем конференції став депутат І, ІІ, III, IV та VI скликань, випускник економічного факультету 1974 р. – Заєць Іван Олександрович, який привітав усіх присутніх з такою значимою подією для економічного факультету та висловим свої думки щодо аграрної політики України в умовах глобальних викликів.

   Під час роботи конференції було проголошено і обговорено близько 50-ти доповідей, присвячених різним аспектам аграрної політики України в умовах глобальних викликів. Під час конференції відбулося пленарне засідання та організована робота шести секцій:
- «Продовольча безпека, аграрна політика в умовах глобальних викликів»;
- «Фінансове та банківське забезпечення, податкове регулювання і страховий захист підприємств аграрного сектору економіки України»;
- «Агробізнес та біржова діяльність»;
- «Розвиток бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах інституційно-глобалізаційних змін»;
- «Менеджмент, маркетинг, логістика та ЗЕД»;
- «Інтернаціоналізація вищої аграрної економічної освіти на прикладі міжнародного наукового проекту ЄС-Еразмус+ «Від теоретико-орієнтованого до практичного навчання в аграрній сфері» (TOPAS)».

   

   В рамках міжнародної науково-практичної конференції «АГРАРНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ» відбулося секційне засідання № 1 за темою: «Продовольча безпека, аграрна політика в умовах глобальних викликів». З вітальними словами звернулася до колег та гостей університету завідувачка кафедри економіки Вікторія Байдала.
   Розпочала секційну частину конференції представниця об’єднаного дослідницький центру (JRC) Європейської Комісії в м. Севілья Марія Богонос, яка відзначила, що в умовах сучасних викликів, наукові дослідження є визначальними в аграрній політиці. 
Продовжила засідання Ольга Кравченко, яка представила Державний біотехнологічний університет м. Харків. Воно охарактеризувала стан продовольчої та екологічної безпеки України, а також визначила зміст цінових трансмісій в сільському господарстві. Аспірантка кафедри економіки Анастасія Солоп в своїй доповіді визначила можливості та охарактеризувала виклики аграрного сектору в контексті Європейського зеленого курсу.

 

  Учасники секції 1 погодили наукову позицію щодо основних завдань аграрної політики в напрямку розвитку органічного сільськогосподарського виробництва та забезпечення продовольчої безпеки країни.

   В рамках роботи конференції відбулося секційне засідання «Фінансове та банківське забезпечення, податкове регулювання і страховий захист підприємств аграрного сектору економіки». Керівниками даної секції були Давиденко Надія Миколаївна завідувач кафедри фінансів та Худолій Любов Михайлівна завідувач кафедри банківської справи та страхування, які на початку роботи відмітили, що тематики представлених досліджень є досить актуальними та направлені на вирішення важливих завдань.

   Сьогодні ми зібралися, зазначила Надія Давиденко, щоб поділитися своїми знаннями і дослідженнями, попри всі обмеження, дотримуючись карантинних заходів.
   Так, на секції було представлені дослідження, щодо банківського забезпечення аграрного сектору економіки України, зокрема Худолій Любов Михайлівна висвітлила питання зміни стратегії і тактики НБУ як фактору впливу для аграрного сектору економіки України. В продовження даної тематики не менш цікавою та дискусійною була доповідь Мамчур Руслана Миколаївна, яка була присвячена питанням інтеграції діяльності банків та страхових компаній України. Не менш актуальною в умовах пандемії була доповідь Файчук Ольги Валеріївни та Костюк Вікторії Анатоліївни, щодо стану капіталу ПАТ КБ «Приватбанк» під час пандемії Covid 19, вона проаналізувала фінансові показники зазначеного банку протягом останніх років та негативні наслідки пандемії на результати його діяльності. Досить цікавими та дискусійними були дослідження пов’язані із фінансовим забезпеченням та податковим регулюванням аграрного сектору економіки. Так, Давиденко Надія Миколаївна досить детально проаналізувала питання фінансового забезпечення відтворення природного капіталу, з акцентувавши увагу присутніх на проблемах, які потребують першочергового вирішення. В продовження даної тематики Біляк Юлія Вікторівна представила свої дослідження пов’язані із викликами які стоять перед агарними товаровиробниками. Долженко Інна Іванівна звернула увагу присутніх на зміни оподаткування ПДВ сільськогосподарських товаровиробників та їх наслідки для аграрних підприємств. Досить важливим питанням для аграрних товаровиробників є їх фінансове забезпечення, тому ряд доповідачів представили свої дослідження пов’язані з вирішенням даної проблеми, зокрема Негода Юлія Володимирівна висвітлила питання державної підтримки АПК, Скрипник Галина Олексіївна досліджувала фінансування аграрного сектору за рахунок бюджетних коштів, а Тітенко Зоя Миколаївна залучення інвестиційних ресурсів в дану галузь.

 

   Варто відмітити, що аспіранти кафедри фінансів та магістри спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» теж долучилися до даної дискусії. Зокрема, Войцехівська Світлана Анатоліївна представила свої дослідження на тему «Теоретичні засади детінізації економіки України»; Воробей Руслан Євгенійович висвітлив питання пов’язані із динамікою структури капіталу агропромислових підприємства а Моргун Альона Сергіївна, разом зі своїм науковим керівником - Лідією Андріївною Аврамчук закцентувала увагу присутніх на необхідності ефективного управління депозитним портфелем банківських установ України та Денисюк Анна Павлівна доповнила тематику функціонування банківського сектору в умовах пандемії. 

   Теми, які були представлені на секції викликали жваву дискусію учасників конференції. На завершення учасники мали можливість обмінятися думками та прийняти участь у обговоренні актуальних питань, що висвітлювалися на конференції.

    Актуальним питанням функціонування агробізнесу, проблемам і напрямам розвитку біржових ринків було присвячене засідання секції «Агробізнес та біржова діяльність».


   Привітав учасників голова секції д.е.н., професор, завідувач кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБіП України Ільчук Микола Максимович., який відмітив важливість проведення такого роду наукових заходів і висловив сподівання, що з огляду на надзвичайну актуальність тематики, напрацьовані пропозиції знайдуть відображення у розбудові економіки країни.

   Неабиякий інтерес викликала наукова доповідь М.М. Ільчука, присвячена особливостям та проблемам функціонування українського ринку зерна та його стабілізації на основі поєднання економічної та екологічної компоненти.

   З високою зацікавленістю учасники конференції сприйняли виступ Станіслава Мінти професора Вроцлавського університету наук про життя.     Доповідь була присвячена пошуку напрямів забезпечення сталого розвитку сільських територій та агробізнесу.

   Результати ґрунтовних аналітичних досліджень стану та перспектив розвитку підприємництва в Україні презентував доцент кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБіП України Нікітченко Сергій Олександрович.

   Наукові доробки та практичні пропозиції були озвучені проф. Солодким Миколою Олександровичем, доцентом Панкратовою Любов Леонтіївною. Також апробували результати наукових досліджень аспіранти Благодатний А.С., Водніцький М.В., Тригубченко А.В.

    На базі лабораторії біоекономіки та дейтамайнінгу відбулось засідання секції 4 «Розвиток бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах інституційно-глобалізаційних змін».

   У роботі секції прийняли участь завідувачка кафедри статистики та економічного аналізу, д.е.н, професор Лазаришина Інна Дмитрівна, завідувачка кафедри обліку та оподаткування, д.е.н., професор Гуцаленко Любов Василівна, д.е.н., проф., професор кафедри статистики та економічного аналізу Савчук Василь Кирилович, д.е.н., проф., професор кафедри обліку та оподаткування Калюга Євгенія Василівна., науково-педагогічні працівники кафедри статистики та економічного аналізу к.е.н., доцент Чухліб А.В., к.е.н., доцент Симоненко О.І., к.е.н., доцент Макарчук О.Г., к.е.н., доцент Воляк Л.Р., к.е.н., доцент Собченко Т.С., к.е.н., доцент Рябенко Л.Р., к.е.н., доцент Куць Т.В., к.е.н., доцент Богданюк О.В., к.е.н., доцент Музиченко А.О., к.е.н., ст. викладач Гузь М.М., к.е.н., доцент Шиш А.М., к.е.н., доцент Микицей Т.Д., науково-педагогічні працівники кафедри обліку та оподаткування к.е.н., доцент Гуренко Т.О., к.е.н., доцент Дерев’янко С.І., к.е.н., доцент Мельянкоа Л.В., к.е.н., доцент Литвиненко В.С., к.е.н., доцент Данілочкіна О.В., к.е.н., ст. викладач Миськів Л.П., к.е.н., ст. викладач Криворот О.Г., к.е.н., доцент Шевчук К.В., к.е.н., доцент Слєсар Т.М., аспіранти кафедр Бельдій А.М., Умерова Г.В., Федорченко К.О.

   Відбулася цікава наукова дискусія з проблематики секції, прийнята резолюція за підсумками роботи. Сьогоднішня наукова дискусія стане продовженням інноваційної та науково-дослідницької роботи кафедри статистики та економічного аналізу і кафедри обліку та оподаткування, розвитку студентської науки і застосування їх результатів в освітньому процесі.

    У рамках конференції також відбулося засідання секції «Менеджмент, маркетинг, логістика та ЗЕД» під керівництвом доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондента Лідії Василівни Шинкарук, кандидата економічних наук, професора, завідувача кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського Тетяни Іванівни Балановської, доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Віталія Васильовича Луцяка, доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі Руслана Івановича Буряка.

    Доповідь на тему «Державна підтримка як складова управління аграрним сектором економіки України» представила Марія Ярошко, здобувач кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського НУБіП України, заступник керівника проекту «Німецько-український агрополітичний діалог», експерт з питань аграрної політики при Національній асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України «Дорада». Наведена інформація про державну політику підтримки аграрних виробників в Україні та порівняння її з політикою, яка проводиться в країнах Європейського Союзу, викликала жваву дискусію та обговорення учасниками конференції.

    Надзвичайно цікавим та змістовним був виступ Івана Олександровича Зайця - українського політика, народного депутата Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань, який визначив необхідність формування організаційної структури аграрного виробництва для забезпечення успішного розвитку як українського села, так і держави в цілому.

   Директор компаній «Оmelyanenko.pro» та Marketolog.ua», аспірант кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі НУБіП України Олександр Омельяненко у своїй доповіді «Social media marketing in agricultural business» розкрив переваги, можливості та інструменти використання маркетингу соціальних мереж для агробізнесу. Кандидат економічних наук, доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України Валентина Биховченко у своїй доповіді розглянула актуальну продовольчу проблему, котра належить до категорії глобальних. Досить цікаві практичні питання висвітлила у своїй доповіді «Нейромаркетинг як засіб психологічного впливу на споживача» кандидат економічних наук, доцент кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі НУБіП України Лариса Карпенко. 

 

 

    Керівники секції подякували учасникам за змістовні доповіді та цікаві дискусії. По закінченню роботи секції було підсумовано результати, а учасникам конференції вручено сертифікати. 

 

 

 

 Варто зазначити, що під час ювілейної конференції була проведена унікальна секція 6 «Інтернаціоналізація вищої аграрної економічної освіти на прикладі міжнародного наукового проєкту ЄС-Еразмус+ «Від теоретико-орієнтованого до практичного навчання в аграрній сфері» (TOPAS)».
   Керівниками секції виступили професор університету прикладних наук Вайштефан-Тріздорф Шлаудерер Ральф та кандидат економічних наук, доцент, директор ННЦ міжнародної діяльності Національного університету біоресурсів і природокористування України Лабенко Олександр Миколайович.
   Під час роботи даної секції було розглянуто сучасні інноваційні методи навчання, які повинні посилити мотивацію студентів до навчання. Важливою складовою навчального процесу також виступає ефективне проведення практики в умовах реального бізнес-середовища. на секції були висвітлені основні результати реалізації міжнародного освітнього
проєкту Erasmus+ Топас.

      Загалом Конференцією відзначено, що Уряд України заявив про намір нашої держави долучитись до Європейського Зеленого курсу, в основі якого лежить програма дій ЄС щодо переходу до кліматично нейтральної Європи до 2050 року. Реалізація Європейського Зеленого курсу створює низку загроз та можливостей для України. Тому виникає необхідність у формуванні в Україні такої аграрної політики, яка б враховувала екологічні та кліматичні виклики сьогодення та сприяла б стійкому розвитку агропродовольчого сектора.
   Зазначено, що до розробки ефективних інструментів аграрної політики України також потрібно залучати представників бізнесу, вітчизняної і зарубіжної науки, громадських організацій з урахуванням досягнень новітніх технологій.
  Заслухавши і обговоривши виступи, учасники конференції погодили загальну наукову та практично-орієнтовану позицію щодо розуміння основних варіантів практичної реалізації завдань аграрної політики, забезпечення продовольчої безпеки в умовах глобальних викликів та запропонували пропозиції, що висвітлені в резолюції конференції.

   Організаційний комітет, деканат та весь науково-педагогічний склад економічного факультету висловлює учасникам та гостям конференції величезну вдячність та повагу і сподівається на подальшу співпрацю.

Ольга Файчук, 
секретар конференції 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook