На кафедрі конярства і бджільництва відкрито навчально-демонстраційний майданчик для підготовки бджолярів

3 вересня 2021 року

 

     В продовження виконання Програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2025» та Програми розвитку факультету тваринництва та водних біоресурсів на найближчі п’ять років на кафедрі конярства і бджільництва відбулося урочисте відкриття навчально-наукового демонстраційного майданчику з бджільництва.

 

     На урочисту подію завітали проректори нашого університету, а саме проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності – Вадим Кондратюк та проректор з науково-педагогічної роботи – Василь Шинкарук. Які відмітили важливість такої локації та її необхідність у підготовці висококваліфікованих фахівців у галузі бджільництва для ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр», а також як об’єкт наукових досліджень при підготовці докторів філософії. Символічно, що в його центрі розташували колоду – прототип колишніх колод, які використовувалися ще до винайдення П. Прокоповичем рамкового вулика.

     Ми мали за мету наочно показати найпоширеніші системи вуликів, матеріали, з яких їх виготовляють, перевірити ефективність утримання в них бджіл, представляючи цей майданчик гостям, коментує завідувач кафедри Микола Повозніков. Тут представлені вулики – лежаки і корпусні, на прикладі яких демонструємо переваги та недоліки кожного. Показано і різні варіанти підставок для них. І взагалі, намагаємося донести до наших студентів розуміння того, що кваліфікований спеціаліст-бджоляр має сповідувати «принцип трьох Г» – знати генетику, годівлю і гігієну плюс точки технологічного контролю та щоденно спілкуватися з комахою.

  

     На теренах України бджоли утримуються у вуликах різних систем та конструкцій – і всі вони є тут, на університетській пасіці, долучається до розмови доцент Микола Войналович. Один з них – альпійський – нещодавно подарував випускник бакалаврату агробіологічного факультету Артем Саханда, який для навчання у магістратурі обрав факультет тваринництва та водних біоресурсів.

  

     Презентований майданчик органічно вписується у програму курсів з бджільництва, що організовуються кафедрою конярства і бджільництва як додаткова освітня послуга.

Валентин Обрамбальський
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook