Наукова робота на кращих фермах України

10 жовтня 2020 року

    В рамках реалізації проекту спільно з Норвезьким університетом наук про життя (Norwegian University of Life Sciences) та кафедрою генетики, розведення та біотехнології тварин НУБіП України в ряді сучасних ферм по виробництву молока Київської, Чернігівської та Полтавської областей проводиться науково-виробнича робота в якій задіяні аспіранти та співробітники кафедри.

    Так, в умовах ТОВ «Агрофірми «Колос», проводиться робота по створенню високопродуктивного стада української чорно-рябої молочної породи. Для визначення племінної цінності тварин стада здійснюється лінійна оцінка типу корів згідно вимог ICAR.

Аспірант кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Михайло Матвєєв проводить лінійну оцінку типу тварин в ТОВ «АФ «Колос»

    ТОВ «Агрофірма «Колос» – це одне з провідних сільськогосподарських господарств Сквирського району. Основними видами діяльності якого є вирощування зернових та зернобобових культур, цукрових буряків та розведення сільськогосподарських тварин та бджіл. Агрофірма у тваринництві займається утриманням і розведенням різних видів тварин тут утримується велика рогата худоба м’ясного напряму продуктивності, вівці, птиця різних видів, коні, бджоли. Значних успіхів вдалося досягти у розведенні молочної худоби, коней, бджіл та риби. Господарство має статус племінного заводу з розведення корів української чорно-рябої та голшинської порід. Утримується близько 500 дійних корів із середнім надоєм в межах 28 кг за добу. Має статус суб’єкта племінної справи (племінного репродуктора) з розведення коней української верхової породи, риби (короп український лускатий, короп український рамчастий, товстолоб строкатий) та статус племінного бджолорозплідника з розведення бджіл української степової породи.

    Ще одним господарством де працюють науковці кафедри є ДП ДГ ім. Декабристів Миргородського району Полтавської області. Господарство має статус племінного репродуктора з розведення айрширської породи корів. Тут використовуються різні інноваційні технології, зокрема замінник молока телятам згодовує автоматизована система випоювання PAULA фірми Urban (Німеччина), а коровам, які утримуються безприв’язна кормосуміш підгортає робот (Butler Gold). Викладачами, аспірантами та магістрами кафедри проводиться робота з оцінки продуктивних ознак нащадків від схрещування корів айрширської породи із бугаями Норвезької червоної породи.

Автоматизоване підгортання кормів роботом (Butler Gold)

Робоче місце менеджера по молочному скотарству, який відслідковує показники продуктивності та поведінкової реакції корів за допомогою електронних датчиків

     В умовах молочного комплекса цього господарства використовують датчики для виявлення особливостей поведінки тварин (система HEATIME для дистанційного контролю за станом здоров’я, відтворення а також годівлі). У квітні 2019 року в експлуатацію введено сучасний доїльний зал EuroClass 1200 RE на 32 доїльних місця від компанії GEA.

Директор ДП «ДГ ім. Декабристів» – Цибенко Володимир Григорович (крайній ліворуч) разом з групою фахівців з питань розведення у тваринництві біля приміщення ,,Розумної ферми”

      Ще однією компанією з якою ведеться співпраця співробітниками кафедри є Товариство з додатковою відповідальністю – ТДВ «Терезине», яке у свою чергу є унікальним господарством де накопичено значний досвід використання доїльних роботів для доїння корів.

Загальний вид ферми ТВД «Терезине» на 400 корів з утриманням тварин у боксах .Ліворуч та праворуч від кормового столу два спарені модулі роботизованої доїльної системи «WMS DeLaval»

    Саме це господарство стало одним із перших в Україні де почали використовувати системи добровільного доїння молочних корів. Наприкінці 2012 року встановлено і введено в експлуатацію 8 роботів-доярів.

     Щодоби на фермі виробляється 11500–12500 кг молока екстра ґатунку, а середньодобовий надій на 1 корову становить 27–30 кг. У середньому на добу кожна корова доїться 2,9 рази, із тривалістю разового перебування в станку близько 9 хвилин.

    Одна з аспірантських робіт по питаннях біотехнології виконується в ПОСП «Жадьківське», яке знаходиться біля м. Ічня, Чернігівської області.

Аспірант кафедри Анатолій Кирій проводить дослідження в умовах ПОСП «Жадьківське»

    В господарстві, основну масу стада, становила голштинська та симентальська порода але в 2016 році з Франції була завезена порода монбельярд , в кількості 96 голів. Ця порода проявила в господарстві свій високий потенціал по продуктивності та показниках якості молока (особливо вміст білка), стану здоров’я. На основі цього перед фахівцями та аспірантом кафедри була поставлена задача: як за допомогою таких біотехнологічних методів як використання різних схем трансферу ембріонів, способів осіменіння та синхронізації охоти досягти високих показників відтворення для бистрого створення репродуктора по монбельярдській породі.

      Робота в кращих господарствах України продовжується.

Сергій Рубан, завідувач кафедри генетики,
розведення та біотехнології тварин 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook