Професор Микола Томенко: Конституцію потрібно знати, шанувати, дотримуватися

29 вересня 2020 року

29 вересня 2020 р., в роковини з дня народження великого українського історика та державного діяча Михайла Сергійовича Грушевського, відбулася зустріч доктора політичних наук, голови Наглядової ради, професора кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України Миколи Томенка із студентами-міжнародниками.


Тема зустрічі обрана не випадково. Вона стосувалася розуміння історичних передумов розвитку української державності через призму сьогодення. Микола Володимирович визначив роль Конституції як національної ідеї. Була акцентована увага на помилках державотворення, які призводили й призводять до продовження невпинної боротьби українців за державність. Вчений та відомий громадсько-політичний діяч розкрив чинники відсутності реалізації у суспільстві принципів соціальної рівності і братерства протягом історії українського державотворення.


Особливу увагу студентів було привернуто на ключові принципи і форми української державності та системні прорахунки, які потребують нагального законодавчого вирішення. Лектор провів аналогії історичних подій минулого із подіями сьогодення, та наголосив на потребі посилення механізмів відповідальності держави перед громадянином. Микола Томенко обґрунтував студентам, що розміщення України на межі цивілізацій зумовлює потребу наявності сильної армії та проведення послідовної державотворчої політики.


Окрема увага під час лекції була приділена особливостям дії правових норм Конституції України у сфері прокуратури, судочинства, прав людини і громадянина. Професор Томенко звернув увагу здобувачів вищої освіти на особливості внесення змін до Конституції України, пояснив дію окремих положень Конституції, зокрема Розділів 1, 3, 13, як запоруки втілення принципу народовладдя, які гарантують стабільність Основного закону, його органічну стійкість і виступають системоутворюючим стрижнем українського народовладдя.
Хід дискусії засвідчив, що сучасне студентство тримає руку на пульсі міжнародних відносин, політики, дипломатії і державності.

Олександр Харчук,
доцент кафедри
міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook