То вершини, то узбіччя, перше п’ятдесятиріччя: в університеті пройшов творчий вечір Олега Криворота

11 вересня 2020 року
     Після крайнього творчого звіту старшого викладача кафедри обліку та оподаткування Олега Криворота минув майже рік. І ось шанувальники поезії зібрались знову: на презентацію вже восьмої збірки віршів «То вершини, то узбіччя, перше п’ятдесятиріччя».

     В ній в переважній більшості зібрана філософська лірика – велика частина поетичного доробку автора. Усі найважливіші філософські питання так чи інакше порушено в творах: це і питання сенсу людського життя, швидкоплинності часу, діалектики духовного та матеріального, проблеми спадковості поколінь та патріотизму. Патріотизму – не як пафосних розмов, а як філософської категорії.

     Поезія – це цілющий ковток для спраглої душі, це ясний промінець сонця в негоду, це біла квітка сподівання... Поезія – це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія – головний засіб самостверждення і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку.
     Поезія, як і будь-який інший жанр мистецтва, мусить промовляти і надихати. Поезія буває і раціональною і емоційною. У неї немає кордонів і сталих форм, проте хорошу поезію вирізняє одна річ – це мелодика і ритм.
     Поезія – це почуття, біль, драма, досвід, історія, культура, філософія та естетика, інтуїція та містика… Поезія – це доля.

     Олег Криворот, як і в минулих творчих зустрічах запросив прийняти участь виконавців пісень на його вірші. Світові хіти на його слова виконали випускник економічного факультету Валентин Жуль і студентка 3 курсу економічного факультету Аліна Васюченко. До речі, обидва – учні народної артистки України Наталії Шелепницької, яка теж була присутня на творчому вечорі.

  

     Привітали автора багато колег з університету – проректор з навчальної та виховної роботи Сергій Кваша, директор навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку Геннадій Ржевський, декан економічного факультету Анатолій Діброва, завідувач кафедри обліку та оподаткування Євгенія Калюга, Володимир Гречкосій, Анатолій Гурін, В’ячеслав Крупка, Володимир Жеребко та інші шанувальники його таланту.

  

  

     На запитання, що змінила у Вашому життя поезія? Олег відповів, – якщо лишити поза дужками якісь суто формальні речі – перемоги в літературних конкурсах чи публікації, – то, мабуть, основний її вплив у тому, що вона навчила мене уважніше ставитися до слів. Коли ти віршуєш, мусиш максимально влучно підбирати слова, щоб передати ту емоцію, яка росте в твоєму серці, і ті образи, які народжуються у твоїй голові.

     Моя поезія – моя душа. Це мої думки, життя, переживання, таємний куточок мого затишку. Для мене поезія – це ковток повітря, це як кава з шоколадом, який тільки розбавляє смак життя, додає нових кольорів та миті стають яскравішими.

  

     Весь вечір у залі панувала тепла і творча атмосфера, частинку якої у вигляді збірки «То вершини, то узбіччя, перше п’ятдесятиріччя!» з автографом кожен зміг взяти з собою.

Валентин Обрамбальський

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook