Через спалювання сухої трави Україну накрили лісові пожежі

2 квітня 2020 року

На Кіровоградщині зафіксували дві лісові пожежі.

На території Кіровоградщини зареєстрували дві лісові пожежі протягом пожежонебезпечного періоду. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Так, пожежі сталися на площі 1,2 га в Золотарівському лісництві ДП «Світловодський лісгосп». При цьому кількість палів сухої рослинності поблизу з лісовими насадженнями обчислюється  не однією сотнею, і саме самовільні підпали минулорічної трави насамперед загрожують природним екосистемам і призводять до загибелі диких тварин і птахів.

Обласне управління лісового та мисливського господарства нагадує громадянам про необхідність дотримання пожежної небезпеки в лісових масивах і на прилеглих до них територіях.

«Якщо ви не байдужі до долі зелених легенів планети, не випалюйте суху траву, не розводьте багать під час відпочинку на природі, намагайтесь не палити в лісі, не кидайте недопалків та сірників, скляної тари й не залишайте смітників після свого перебування в зелених зонах. А також будьте свідомими, якщо виявили загоряння в лісі або сільгоспугідді. Про випадки пожеж просимо невідкладно повідомляти за номером (0522) 22-06-03 або 101», – повідомили в управлінні.

https://dozor.kr.ua/post/na-kirovogradschini-zafiksuvali-dvi-lisovi-pozhezhi-13755.html

В Новопскові на Луганщині горів ліс: а все починалося з трави.

У Новопсковському районі Луганщини на території Роговского сільради в результаті підпалу сухої трави та очерету виникли пожежі на загальній площі близько 200 га.

Про це повідомляє ДП «Старобільське лісомисливське господарство», пише «Луганський радар».

«Не дивлячись на оперативні спільні дії Новопсковської ГПСЧ-22 і лісової охорони Новопсковського лісництва і через сильний вітер, вогонь перекинувся на лісові насадження державного лісового фонду. На боротьбу зі стихією було додатково направлено сили Старобільського та Біловодського лісництв і в цілому задіяно 3 пожежних машини ГСЧС », - сказано в повідомленні.

В результаті вогнем пошкоджено і знищено близько 39 га лісових насаджень.

Найближчим часом буде визначено заподіяний лісі збиток і матеріали передані в правоохоронні органи для виявлення винних осіб.


https://informator.media/archives/325497

Лісова охорона в Лиманської ОТГ за минулий тиждень погасила 3 ​​пожежі.

Через недбале поводження з вогнем на території Лиманської ОТГ в лісовій зоні виникло 3 пожежі, 2 з яких сталися не на території лісгоспу.

Про це повідомляє ВВ з посиланням на прес-службу ДП «Лиманський лісгосп»

У четвер (26.03) телесистема підприємства помітила загоряння біля с. Діброва. Ділянка, спалахнула перебувала поблизу Лиманського лісництва. Вона не входить до складу території лісгоспу і не має певних власників, але не дивлячись на це лісова охорона ДП «Лиманський лісгосп» спільно з 21 Державним пожежно-рятувальним загоном ГУ ДСНС України в Донецькій області, взяла участь в боротьбі з вогнем. Площа спалаху склала близько 3 га, з яких 1 га молодих насаджень сосни кримської.

Субота (28.03) виявилася неспокійною. На території Ямпільського лісництва вогнем було пошкоджено 0,8 га лісових насаджень. Державної лісової охорони в гасінні пожежі допомагали рятувальники.

Наступного дня, 29 березня, теж пройшов не без пригод. Поблизу смт. Зарічне відбулася чергова пожежа. Територія, яка зайнялася вогнем не належала лісгоспу, але вона загрожувала лісовим насадженням. Неконтрольоване багаття поширився від очерету на озері в молодняка лісу Ямпільського лісництва. Площа пошкоджена вогнем склала понад 2 га, з них 0,3 га пошкоджених молодих лісових насаджень.

Очевидно, останній випадок стався з вини рибалок, які навмисно палять очерет. Таким чином вони готують ділянку для полегшення доступу до води. Щоб на розчищеному території, безперешкодно, ловити рибу в період нересту.

Відзначається, що лісова охорона ДП «Лиманський лісгосп» змушена боротися з вогнем на територіях з невизначеними власниками.

Оскільки на таких землях не проводяться протипожежні заходи, а поширення вогню створює загрозу для лісових насаджень. Тому підприємству нічого не залишається, як боротися з такими спалахами, адже наслідки можуть бути трагічними.

https://v-variant.com.ua/lug_obl/incidents/96118-lesnaja-ohrana-v-limanskoj-otg-za-proshluju-nedelju-potushila-3-pozhara.html

Сьогодні державною лісовою охороною ДП “Бучацьке лісове господарство” було виявлено пожежу на території Монастириського району поблизу села Гончарівка. 
Причиною пожежі стало спалювання сухої трави на земельних ділянках після чого пожежа перекинулась на самозаліснені ділянки. 
Запобігти поширенню пожежі вдалося завдяки спільним зусиллям лісової охорони ДП “Бучацьке лісове господарство”, працівників МНС та місцевого населення.
ДП “Бучацьке лісове господарство” вкотре застерігає, що спалювання сухої трави і листя загрожує виникненням масштабних пожеж в лісах і населених пунктах, небезпечних для здоров’я людей.

https://ternopillis.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/pozhezha-pri-spaljuvanni-sukhoji-travi.html

Джерело: https://www.openforest.org.ua

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook