ННЦ "Сучасні методи створення та ідентифікації сортів рослин"

25 квітня 2019 року

      НПП кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського разом із деканом агробіологічного факультету Оксаною Тонхою побували з робочим візитом у  ННЦ  НУБіП України "Сучасні методи створення та ідентифікації сортів рослин" на базі Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН.

     Представників НУБіП України зустрів заступник директора з наукової роботи ІБКіЦБ, д. с.-г. наук, член-кор. НААН Віктор Сінченко. Розповів про напрями наукової роботи інституту, перспективи розвитку та співпраці на базі ННЦ.

      Завідувач лабораторії цитогенетики Наталія Ковальчук розповіла, що основними напрямами роботи є: розробка методів індукції і стабілізації тетраплоїдних багатонасінних запилювачів з використанням цитологічних і цитофометричних методів; створення нових плазмотипів на фоні стерильних цитоплазм дикої форми буряків Веtа mаrіtіmа L. та дикого виду Веtа patulа L.; експериментальне моделювання гіногенезу за генетичними селективними маркерами для одержання серії алоплазматичних ліній цукрових буряків; вивчення основних генетичних особливостей апозиготичного способу репродукції насіння з використанням методів ембріології, і встановлення зв’язку міксоплоїдії з репродуктивними ознаками.

   Старший науковий співробітник лабораторії молекулярно-генетичних досліджень Оксана Чередничок розповіла, що у лабораторії проводяться наукові дослідження направлені на вивчення сільськогосподарських рослин на геномному рівні з використанням сучасних молекулярно-генетичних методів. Впроваджуються інноваційні біотехнологічні методи, предметом яких є визначення генетично модифікованих рослин, а також розробка новітніх експрес діагностик для відбору високоадаптованих форм рослин. Розробляються нові методологічні підходи для оцінювання молекулярно-генетичного поліморфізму різних видів культурних рослин.

    Декан факультету залишилася задоволена станом підготовки і матеріально-технічною базою центру для проведення заннять та стажуванням молодих науковців на базі ННЦ.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook