Плодоовочевий «Ранок у мегаполісі» - в ефірі каналу ТРК Київ очільник кафедри овочівництва і закритого ґрунту Іван Федосій та асистент кафедри садівництва Вячеслав Оніщенко

15 березня 2019, 11:58
Телерадіокомпанія Київ

15 березня 2019 р.

Нарешті прийшла весна, а разом з нею захотілося чогось свіженького та смачненького: ранніх ягід та овочів. Про те як підготувати ґрунт, своєчасно й правильно висадити плодові саджанці та висіяти насіння овочів, вірно за ними потім доглянути в ефірі телепрограми «Ранок у мегаполісі» на ТРК Київ розповіли представники випускових кафедр спеціальності «Садівництво та виноградарство» Іван Федосій (овочівництва і закритого ґрунту) та Вячеслав Оніщенко (садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка).

 

Весна – гаряча пора для любителів власноруч вирощувати багаті вітамінами та іншими біологічно активними речовинами овочі та фрукти. Але самого бажання займатися городництвом та садівництвом недостатньо, необхідно знати ази цієї непростої але вдячної справи. Наскільки правильно та своєчасно буде проведено основні весняні роботи в саду та на городі залежатиме якість та обсяг врожаю, який ми збиратимемо восени.

Нині ці питання гостро стоять на порядку денному для багатьох дачників, тож телевізійники вирішили відзняти на цю тему передачу, а в якості експертів запросили до студії науковців агробіологічного факультету провідного університету країни – НУБіП!

Асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Вячеслав Оніщенко в ефірі телеканалу надав жителям мегаполісу корисні поради по створенню продуктивних насаджень суниці та малини і догляду за ними. Експерт детально розповів телеглядачам про те як отримати ранній врожай цих смачнючих ягід; навів особливості підготовки ґрунту та оптимальні терміни висаджування розсади суниці та саджанців малини на постійне місце, переваги та недоліки різних схем садіння та утримання ґрунту в ягіднику.

Вячеслав Григорович особливу увагу приділив представленню результатів науково-дослідної роботи кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, зокрема представив селекційні здобутки. А презентувати споживачу ми маємо що, адже сорти ягідних культур селекції кафедри садівництва лягли в основу не лише дачних ділянок населення, а й промислових насаджень країни. Тож, пан Оніщенко навів основні господарсько цінні особливості сортів суниці та малини селекції НУБіП України у порівнянні з кращими сортами вітчизняної та світової селекції.

Про вимоги до умов довкілля та технології вирощування огірка й томата розповів в.о. завідувача кафедри овочівництва і закритого ґрунту Іван Федосій.

Іван Олексійович зазначив, що строки сівби овочевих рослин необхідно вибирати враховуючи їх вимоги до температури ґрунту й повітря. Лише так можна створити оптимальні умови для швидкого та рівномірного проростання насіння овочів.

Не менш цікавою була інформація про критерії вибору розсади для отримання раннього врожаю помідорів на Київщині та підготовку ґрунту під висаджування розсади помідорів; догляд за рослинами (полив, підживлення, пасинкування) та захист від основних хвороб й шкідників. Зупинився пан Іван також і на особливостях підбору салатних сортів та для соління.

Різниця у підходах до вирощування ранньої моркви та тієї, що призначена для тривалого зберігання – стало ще однією темою яку розкрив експерт.

Маємо надію, що корисні поради від експертів агробіологічного факультету НУБіП України Вячеслава Оніщенка та Івана Федосія стануть в нагоді жителям мегаполісу та усім хто переглянув телепередачу. А таким оригінальним способом спільно проведена профорієнтаційна робота в ефірі ТРК Київ, значною мірою вплине на вибір професії та майбутнього місця навчання не одного випускника школи. Нагадаємо, що з 2016 року агробіологічний факультет НУБіП України здійснює підготовку фахівців за новою спеціальністю 203 «Садівництво та виноградарство».

Національний університет біоресурсів і природокористування України проводить Олімпіаду для вступників-випускників шкіл, участь у якій дає можливість отримати +20 балів  до Ваших сертифікатів ЗНО та буде вирішальною при вступі до НУБіП України на спеціальність «Садівництво та виноградарство»:

Бажаємо успіхів усім українським дачникам у садах та на городах!

 

Доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Юрій Андрусик


 

 

 


Плодоовочевий «Ранок у мегаполісі» - експерти студії ТРК Київ: Іван Федосій та Вячеслав Оніщенко
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook