Кафедра ландшафтної архітектури та фітодизайну

Науково-дослідна робота

Співробітники та аспіранти кафедри займаються науково-дослідною роботою, яка присвячена розробці біологічних основ селекції декоративних деревних рослин в урбанізованих ландшафтах, новітніх технологій підтримки насаджень і вирощування садивного матеріалу з використанням біотехнологічних методів розмноження. Окрім того проводяться дослідження у напрямі розробки методичних основ та сучасних підходів щодо відновлення садово-паркових об’єктів різного функціонального призначення.
Кафедра є організатором та співорганізатором науково-практичних семінарів та конференцій різного рівня з актуальних питань в галузі садово-паркового господарства. За останні п’ять років на базі кафедри було проведено дві міжнародні науково-практичні конференції («Сучасні тенденції відновлення садово-паркових об’єктів різного функціонального призначення» (2012) «Історико-культурні та природоохоронні аспекти збереження багатовікових дерев» (2013) і три всеукраїнські семінари. Окрім того кафедра є відповідальною за роботу секції «Ландшафтна архітектура і декоративне садівництво» щорічних конференцій науково-педогогічних працівників та студентів.
Особлива увага співробітниками кафедри приділяється науковій роботі студентів. Відтак на кафедрі функціонують наукові гуртки: «Ландшафтне будівництво», «Декоративне садівництво, квітникарство і топіарне мистецтво» і «Природа та мистецтво». У межах наукового гуртка «Природа та мистецтво» розглядаються питання використання сучасних напрямів мистецтва при проектуванні ландшафтних об’єктів. Основні напрями діяльності наукового гуртка «Ландшафтне будівництво» присвячені вивченню і застосуванню сучасних технологій, механізмів, обладнання та матеріалів при створенні та реконструкції ландшафтних об’єктів.
Одним із основних завдань кафедри у науковій діяльності є виконання науково-дослідних робіт. Починаючи з 2007 року на кафедрі розробляються бюджетні прикладні науково-дослідні роботи, а також ряд госпдоговірних тем на замовлення установ природно-заповідного фонду, лісогосподарських підприємств та підприємств зеленого будівництва. На кафедрі виконувалися такі бюджетні прикладні науково-дослідні роботи:
· «Розробити наукові основи інвентаризації, охорони та оптимізації використання раритетного дендробіотичного різноманіття Лісостепу України» (2007-2009 роки);
· «Оцінка репрезентативності та структурний аналіз як науково-методичні засади збереження, збагачення і використання заповідної дендросозофлори степової зони України» (2010-2012 роки).
· «Інвентаризація та флористичний аналіз заповідних дендросозофітів Українського Полісся» (2015-2016 роки).
Крім них, деякі наукові співробітники кафедри беруть участь у виконанні бюджетних та госпдоговірних наукових тем інших підрозділів НУБіП України, передусім ботанічного саду університету.
Основна тематика наукових досліджень, бакалаврських і магістерських робіт:
· створення фітокомпозицій декоративних рослин;
· інтродукція, акліматизація нових видів і форм з метою впровадження у виробництво,
· застосування технологій фітодизайну,
· вивчення раритетних видів рослин з метою їх збереження в штучних умовах,
· дослідження фіторізноманіття і територіальна організація природно-заповідного фонду України.

Кафедра готує аспірантів за спеціальністю:
· 206 - садово-паркове господарство.
На кафедрі ведеться підготовка аспірантами та здобувачами дисертаційних робіт у різних наукових напрямах, зокрема у галузі заповідного лісознавства і паркознавства, дендросозології, фітоценології, фітодизайнології, фізіології рослин і біотехнології, екології рослин та декоративного розсадництва. Результати досліджень надруковано в декількох монографіях, багатьох статтях фахових видань. Щорічно кафедра публікує 10-20 наукових статей.
 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook