Кафедра ландшафтної архітектури та фітодизайну

Історія

Кафедра ландшафтної архітектури та фітодизайну

створена на підставі рішення Вченої ради університету від «22» червня 2018 року (протокол № 11) за наказом ректора від “13” липня 2018 року № 797.

Кафедру очолює доктор біологічних наук, професор Колесніченко Олена Валеріївна.

На кафедрі працюють професори: доктор біологічних наук Колесніченко Олена Валеріївна та доктор біологічних наук Попович Сергій Юрійович;  доценти: кандидат сільськогосподарських наук Багацька Оксана Михайлівна, кандидат сільськогосподарських наук Дзиба Анжела Андріївна, кандидат сільськогосподарських наук Зібцева Ольга Василівна, кандидат біологічних наук Кушнір Анатолій Іванович, кандидат сільськогосподарських наук Піхало Олеся Віталіївна, кандидат біологічних наук Сидоренко Ірина Олександрівна, кандидат сільськогосподарських наук Суханова Ольга Анатоліївна; старший викладач, кандидат біологічних наук Страшок Олександра Юріївна; старший викладач, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач навчально-науково-виробничою лабораторією сучасних технологій проектування садово-паркових об’єктів Міндер Вікторія Володимирівна.

 

Кафедра ландшафтної архітектури та фітодизайну створена шляхом об’єднання двох кафедр: кафедри декоративного садівництва та фітодизайну і кафедри ландшафтної архітектури і садово-паркового будівництва.

Кожна з цих двох кафедр має свою визначну історію і науково-педагогічних працівників.

Кафедра ландшафтної архітектури та садово-паркового будівництва

Підготовка фахівців за спеціалізацією «Озеленення населених місць» розпочалася у Київському лісогосподарському інституті під час відбудови зруйнованих у роки Другої світової війни міст, робітничих селищ та сільських населених пунктів, коли виникла гостра потреба у фахівцях зеленого будівництва. Студентів навчали на кафедрі дендрології і зеленого будівництва лісогосподарського факультету за стаціонарною та заочною формами навчання. Останній випуск фахівців був у 1981 році. У цьому ж році кафедру переіменували і дали їй назву дендрології та охорони природи.

У 1997 році завдяки широкій міжнародній співпраці в Університеті розпочато відновлення підготовки фахівців зі спеціальності “Садово-паркове господарство” і постало питання організації випускової кафедри. Такою кафедрою стала кафедра дендрології, яка отримала назву дендрології та ландшафтної архітектури. У 1999 році був здійснений перший випуск фахівців за спеціалізацією “Садово-паркове господарство”.

У липні 2001 року рішенням вченої ради Національного аграрного університету (наказ від 21.07.2001 р. № 302) на базі кафедри дендрології та ландшафтної архітектури для підготовки фахівців садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури, потреба в яких постійно зростала, була створена кафедра ландшафтної архітектури та садово-паркового будівництва.

Першим завідувачем кафедри і деканом факультету садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури був (з 2001 до 2007 року) кандидат біологічних наук, доцент Анатолій Іванович Кушнір. У складі кафедри працювали: доц. Жирнов Анатолій Дмитрович, доц. Пушкар Василь Васильович, доц. Войко Наталія Юріївна, доц. Дударець Володимир Миколайович, доц. Крупкіна Людмила Іванівна, ст. Викл. Зібцева Ольга Василівна, асист. Сидоренко Ірина Олександрівна, асист. Вільгельм-Швадчак Ольга Куртівна та асист. Бікетов Сергій Олександрович.

За період становлення на кафедрі сформувався основний перелік дисциплін для викладання, започатковано другу вищу освіту, налагоджено активну співпрацю з державними структурами, результатом чого було виконання чотирьох державних наукових тем та розроблено Державний стандарт ДСТУ «Ялинки і гілки новорічні». Одночасно був сформований основний персональний склад кафедри. Майже всі співробітники кафедри є випускниками Національного університету біоресурсів і природокористування України різних років.

З розширенням факультету та відкриттям у 2002 р. нової кафедри декоративного садівництва та фітодизайну частину дисциплін (заповідний та екологічний блок) передали новоствореній кафедрі. Для поглиблення і викладання образотворчого й архітектурного блоку дисциплін були запросили архітекторів-художників Олену Анатоліївну Трошкіну (з 2003 р.) і Наталію Костянтинівну Бут (з 2007 р.). У 2004 р. при вступі на освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр» набрали курс студентів (дві групи) за творчим конкурсом. Абітурієнтам запропонували відвідувати підготовчі курси «Образотворче мистецтво», що дозволило найкращих прийняти на перший курс.

У 2001-2004 рр. кафедра виконувала державну тематику «Розробка наукових основ проектування садово-паркових об'єктів». Результатом цього стало вивчення комп'ютерних програм, адаптованих до ландшафтного проектування, в тому числі тривимірного.

Після завершення тематики при Навчально-науково-виробничої лабораторії сучасних технологій проектування садово-паркових об'єктів.  було започатковано курси «Комп'ютерне проектування садово-паркових об'єктів» для фізичних осіб та студентів. У 2003 році на кафедрі відкрили аспірантську підготовку. У 2007 р. аспірантка кафедри Ольга Анатоліївна Суханова захистила першу кандидатську дисертацію.

Вагомий внесок у розвиток наукової діяльності кафедри зробила доктор сільськогосподарських наук, професор Надія Олександрівни Олексійченко, яка була призначена завідувачем кафедри у 2007 році. За її керівництва активізувалася підготовка висококваліфікованих наукових кадрів через аспірантуру. За 2000-2013 рр. підготовлено і захищено сім кандидатських дисертацій, за результатами наукових досліджень видано вісім монографій.

У зв'язку із призначенням професора Надії Олександрівни Олексійченко на посаду директора Науково-дослідного інституту лісівництва та декоративного садівництва, обов'язки завідувача кафедри з 2010 по 2012 рік виконувала кандидат сільськогосподарських наук Оксана Михайлівна Багацька.

За цей період створено навчальну лабораторію комп'ютерних технологій в садово-парковому господарстві, яку було обладнано 10 сучасними комп'ютерами, що дало змогу підвищити рівень викладання дисциплін, проведення семінарів, передзахистів дипломних робіт та відкрити курси з поглибленого вивчення дисциплін кафедри на базі навчально-науково-виробничої лабораторії сучасних технологій проектування садово-паркових об'єктів.

З вересня 2012 року обов'язки завідувача кафедри виконувала кандидат сільськогосподарських наук, доцент Ольга Василівна Зібцева.

У наступні роки обов'язки завідувача кафедри виконували: кандидат сільськогосподарських наук, доцент Ольга Анатоліївна Суханова (2013-2014 рр.); з 2014 року по 2016 рік завідувачем кафедри була кандидат біологічних наук, доцент Ірина Олександрівна Сидоренко; з 2017 року по 2018 рік кафедру очолював кандидат біологічних наук, доцент Анатолій Іванович Кушнір. 

Кафедра декоративного садівництва та фітодизайну

 

У 2002 році кафедра декоративного садівництва та фітодизайну була створена на виконання рішення Вченої ради Національного аграрного університету України (НАУ) від 29 серпня 2002 року та відповідно до наказу ректора університету від 23 вересня 2002 року за № 388 з метою розбудови факультету садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури. На посаду завідувача кафедри була призначена кандидат біологічних наук Людмила Іванівна Крупкіна. Окрім неї, з цього часу на кафедрі почали працювати кандидат біологічних наук Олена Валеріївна Колесніченко та асистент Ірина Юріївна Вінтоняк.

У 2003 році для викладання деяких навчальних дисциплін на кафедрі почала працювати за сумісництвом старший науковий співробітник Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України, кандидат біологічних наук Людмила Африканівна Ковальська.

У 2004 році для студентів факультету садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури була введена магістерська програма «Декоративне садівництво» виробничої спеціалізації, створена навчально-науково-виробнича лабораторія садово-паркового господарства, керівництво якою було покладено на завідувача кафедри, кандидата біологічних наук Людмилу Іванівну Крупкіну. У цьому ж році штат кафедри поповнили кандидат сільськогосподарських наук, доцент Віктор Васильович Святецький, а також асистенти Олександр Кузьмович Титаренко і Андрій Анатолійович Бут. Доцент кафедри, кандидат біологічних наук Олена Валеріївна Колесніченко отримала Подяку Київського міського голови.

У 2005 році для оптимізації навчальної роботи з кафедри дендрології та лісової селекції переведена магістерська програма виробничої спеціалізації «Природно-заповідна справа», яка була введена в 2003 році для студентів лісогосподарського факультету. Для студентів факультету садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури у 2005 році була введена магістерська програма «Природоохоронне паркознавство» також виробничої спеціалізації.

У зв’язку з цим, із кафедри дендрології та лісової селекції на кафедру декоративного садівництва та фітодизайну переходять працювати доктор біологічних наук, професор Сергій Юрійович Попович, котрий очолив кафедру, та кандидат біологічних наук, доцент Олена Миколаївна Корінько.

З цього часу кафедра декоративного садівництва та фітодизайну стала повністю укомплектованою кваліфікованими кадрами відповідно до вимог існуючої законодавчої та нормативно-правової бази. У цьому ж році асистент кафедри Андрій Анатолійович Бут захистив дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук, а кандидат біологічних наук, доцент Олена Валеріївна Колесніченко була нагороджена Почесною Грамотою Міністерства охорони навколишнього природного середовища України за сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток науки, збереження навколишнього природного середовища та у зв’язку з виходом першої в Україні наукової праці про каштани – монографії «Біологія каштанів».

У 2006 році кафедра декоративного садівництва та фітодизайну започаткувала підготовку кандидатів наук через аспірантуру, у зв’язку з чим першою аспіранткою кафедри стала Наталія Олексіївна Сиплива. Із кафедри дендрології та лісової селекції до штату кафедри декоративного садівництва та фітодизайну долучили асистентів Анжелу Андріївну Дзибу та Анатолія Петровича Оніщука (за сумісництвом). Кандидат біологічних наук Олена Валеріївна Колесніченко отримала звання доцента кафедри.

У 2007 році завідувач кафедри, доктор біологічних наук Сергій Юрійович Попович публікує перший в історії кафедри навчальний посібник «Природно-заповідна справа», а також отримує звання професора кафедри. У цьому ж році асистент кафедри Анжела Андріївна Дзиба захистила дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук. Тоді ж кафедра отримала першу держбюджетну наукову тему, до виконання якої були запрошені й фахівці з інших науково-дослідних установ – це доктор біологічних наук, старший науковий співробітник Павло Митрофанович Устименко (Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України) та кандидат біологічних наук Станіслав Ігорович Слюсар (Ботанічний сад Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України).

У 2008 році доцент кафедри, кандидат біологічних наук Олена Валеріївна Колесніченко вдруге нагороджується Почесною Грамотою Міністерства охорони навколишнього природного середовища України за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у збереження і відтворення природних багатств України. У цей же рік кандидат біологічних наук Олена Миколаївна Корінько отримує звання доцента кафедри. До наукової роботи кафедри залучається старший науковий співробітник Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України, кандидат біологічних наук Юрій Олександрович Клименко.

У 2009 році до штату кафедри на посаду асистента зараховується кандидат біологічних наук Наталія Олександрівна Чигрин. У цьому ж році кафедра завершила виконання першої держбюджетної науково-дослідної роботи і подала запит-заявку на розроблення другої теми. За результатами річної діяльності у рейтингу структурних підрозділів ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України кафедра посіла третє місце.

У 2010 році кандидат біологічних наук, доцент Олена Валеріївна Колесніченко отримала Подяку Прем’єр-міністра України та Подяку Міністерства аграрної політики України. Вийшла з друку перша монографія кафедри «Заповідна дендросозофлора Лісостепу України» із співавторством її аспірантів. За результатами річної діяльності у рейтингу структурних підрозділів ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України кафедра посіла четверте місце.

У 2011 році за заслуги перед Українським народом завідувач кафедри, професор Сергій Юрійович Попович був нагороджений Грамотою Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців для лісової галузі, розвиток лісівничої науки, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та отримав Подяку Міністерства аграрної політики і продовольства України за цикл монографічних робіт та навчально-методичних видань з природоохоронної тематики, а кандидат біологічних наук, доцент кафедри Людмила Іванівна Крупкіна отримала Подяку Київського міського голови за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти і науки, високу професійну майстерність. У цьому ж році кандидат сільськогосподарських наук Анжела Андріївна Дзиба переведена на посаду доцента кафедри, а кандидат біологічних наук Наталія Олександрівна Чигрин – на посаду старшого викладача кафедри. На кандидата біологічних наук Наталію Олександрівну Чигрин були покладені обов’язки завідувача навчально-науково-виробничої лабораторії садово-паркового господарства. Для кандидата біологічних наук, доцента Олени Валеріївни Колесніченко затверджена тема докторської дисертації. За результатами річної діяльності у рейтингу структурних підрозділів ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України кафедра посіла перше місце.

У 2012 році колишні аспірантки кафедри Людмила Петрівна Юрчук та Наталія Василівна Михайлович апробували свої кандидатські дисертації на засіданні проблемної вченої ради НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України. Колишня аспірантка кафедри Н. О. Сиплива закінчила написання кандидатської дисертації, а доцент кафедри Олена Валеріївна Колесніченко – докторської дисертації. У цьому ж році кафедра завершила виконання другої держбюджетної науково-дослідної роботи і подала запит-заявку на розроблення третьої теми. У зв’язку з цим кафедра підготувала рукописи шістьох монографій. Активізувалася й наукова робота студентів, котрі спеціалізуються на кафедрі.

У 2018 році в аспірантурі на кафедрі ландшафтної архітектури та фітодизайну  на очній та заочній формах навчається дев’ять аспірантів та здобувачів.

Викладачі кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну забезпечують навчальний процес з 34 дисциплін для бакалаврів та магістрів.

 

Нині викладачі кафедри забезпечують викладання наступних дисциплін для освітнього рівня «Бакалавр» та освітнього рівня «Магістр»:

 

Освітнього рівня «Бакалавр» для спеціальностей «Лісове господарство» і «Садово-паркове господарство»:

 

• Декоративні рослини закритого ґрунту

• Інженерне обладнання садово-паркових об’єктів

• Інженерний благоустрій територій

• Історія архітектури та містобудування

• Квітникарство

• Комп’ютерна проектна графіка

• Комп’ютерне проектування

• Ландшафтна архітектура

• Луківництво і газони

• Образотворче мистецтво

• Озеленення населених місць

• Основи аранжування

• Основи екології і охорони природи

• Основи композиції

• Основи містобудування

• Природно-заповідна справа

• Садово-паркове будівництво

• Топіарне мистецтво

 

 

Освітнього рівня «Магістр» за спеціальністю «Садово-паркове господарство»:

 • Агротехніка в садово-парковому будівництві

• Вертикальне планування садово-паркових об’єктів

• Дизайн ландшафту

• Екологічна експертиза

• Екотехнології декоративного садівництва

• Експлуатація садово-паркових об’єктів

• Заповідне паркознавство та фітоценологія

• Компютерні технології проектування садово-паркових об’єктів

• Лісопаркове господарство

• Насінництво, сортознавство та оранжерейні колекції квітникових рослин

• Організація та сервіс кантрі-рекреації

• Паркознавство

• Проектування ландшафтних об'єктів

• Реконструкція та реставрація садово-паркових об’єктів

• Фітодизайн інтер'єрів

 

Базовими підприємствами (ботанічні сади, парки, центри садівництва тощо) для проходження практик студентів є:

Ботанічний сад НУБіП України, відокремлений підрозділ НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», відокремлений підрозділ НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О. В. Музиченка», відокремлений підрозділ НУБіП України навчально-дослідне господарство «Ворзель», відокремлений підрозділ НУБіП України «Агрономічна дослідна станція», Центральний ботанічний сад імені Миколи Гришка Національної академії наук України, Ботанічний сад імені Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Сирецький та Устимівський дендрологічні парки, корпорація «Укрзеленбуд», Комунальне об’єднання «Київзеленбуд» та районні трести по утриманню зелених насаджень, обласні і районні підприємства житлово-комунального та зеленого господарства, державні підприємства лісового господарства, комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень деяких міст обласного підпорядкування, а також в центри садівництва: «Артвіль», «Далас», «Вілець» та інші, департаменти екології та природних ресурсів в областях, Канівський, Поліський, Рівненський природні заповідники, Карпатський, «Синевир», «Подільські Товтри», Шацький, Нижньодністровський національні природні парки, Сирецький та Устимівський дендрологічні парки та інші установи.

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook