Студентський науковий гурток «Ландшафтне будівництво та арбористика»

 Контакти: тел. (044) 527-82-96

Керівники: доц., к.б.н. Кушнір Анатолій Іванович; асистент Морозько Анастасія Петрівна.

Студентський науковий гурток кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну (далі Гурток) є добровільним науковим об'єднанням студентів Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, утвореним з метою сприяння їх науково-дослідницькій діяльності.

Гурток створений 23 грудня 2010 р. на загальних зборах студентів-дипломників кафедри Кафедра ландшафтної архітектури і садово-паркового будівництва.

Метою діяльності Гуртка є сприяння реалізації наукового та творчого потенціалу його членів.

За весь період діяльності студентського наукового гуртка в наукових дослідженнях приймало участь 218 студентів.

Основні напрями наукової діяльності:

вивчення сучасних методів, технологій та матеріалів, які застосовують при будівництві та реконструкції ландшафтних об’єктів;

вивчення та аналіз нормативних документів, які використовують при проектуванні, будівництві та експлуатації ландшафтних об’єктів в Україні;

вивчення та застосування сучасних методик з дослідження вікових, меморіальних дерев в Україні;

визначення та встановлення сучасного стану територій ландшафтних об’єктів;

дослідження асортименту рослин та об’ємно-просторової структури насаджень ландшафтних об’єктів.

Форми роботи

Тематичні засідання наукового гуртка «Ландшафтне будівництво» відбуваються згідно план-графіка роботи.

Орієнтовний план заходів на рік

п/п

Заходи

Дата проведення

Місце

проведення

Відпові-

дальний

1

2

3

4

5

1

Проведення організаційного засідання наукового гуртка „Ландшафтне будівництво”

вересень

 

Кафедра

ЛА та ФД

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

2

Семінар за результатами проходження виробничих і переддипломних практик

вересень

 

Кафедра

ЛА та ФД

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

4

Організація та участь гуртківців у Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми наук про життя і природокористування»

жовтень

НУБіП України

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

5

Розгляд актуальних питань сучасних технологій ландшафтного будівництва України та світу

щомісяця

Кафедра

ЛА та СПБ

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

6

Підготовка робіт та участь у Конкурсі Української національної премії в галузі ландшафтної архітектури і дизайну „Україна квітуча”, яка заснована Гільдією ландшафтних підприємців і „Прем’єр Експо” в рамках Міжнародної виставки Kiev Build „Ландшафтна архітектура і дизайн”

січень-лютий

 

Кафедра

ЛА та ФД

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

7

Відвідування Міжнародної виставки “Ландшафтна архітектура і дизайн” у Міжнародному Виставковому Центрі в рамках Kiev Build

лютий-березень

 

Міжнародний Виставковий

Центр, м. Київ,

Броварський проспект, 15

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

8

Участь у роботі Міжнародної спеціалізованої виставки “Озеленення, ландшафтний дизайн та садова техніка” у Виставковому Центрі КиївЕкспоплаза

березень

Виставковий

Центр КиївЕкспоплаза м. Київ,

вул.Салютна, 2б

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

9

Підготовка доповідей та тез до участі у роботі щорічної Всеукраїнської наукової студентської конференції на секції „Ландшафтна архітектура та декоративне садівництво”

березень-квітень

Кафедра

ЛА та ФД

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

10

Проведення семінару з питань збору матеріалів для написання випускних бакалаврських робіт

березень-квітень

 

Кафедра

ЛА та ФД

Кушнір А.І.

Піхало О.В.

 

Зустрічі з науковцями

12 березня 2013 року керівниками гуртка організована відкрита лекція президента Всеукраїнської спілки садивного матеріалу, кандидата сільськогосподарських наук Бута Андрія Анатолійовича на тему «Особливості використання асортименту деревних рослин у сучасному ландшафтному будівництві України». В лекції розглядалися питання сучасного стану розсадництва в Україні та технологічні й композиційні особливості використання деревних рослин при створенні рослинних угрупувань на ландшафтних об’єктах.

16 жовтня 2014 року керівниками гуртка організована чергова відкрита лекція директора компанії ЗІНКО Україна Юлією Польовою на тему «Технологічні основи створення садів на штучних основах», присутніми на цьому заході були усі гуртківці, дипломники кафедри, викладачі та усі бажаючі. Тематика лекція передбачала розкриття питань щодо особливостей створення, формування та утримання садів, влаштованих на штучних основах – дахах будівель, над підземними спорудами, паркінгами тощо. Результатом обговорення тематики лекції та актуальних питань ландшафтного будівництва України та Європи стало об’єднання зусиль у сфері обслуговування об’єктів, формування нових баз практик для студентів та робочих місць після закінчення навчання.

Експедиції, тренінги

З ініціативи дирекції ННІ лісового і садово-паркового господарства керівники гуртка «Ландшафтне будівництво» організовують тренінги з використання сучасних методів арбористики з лікування і оздоровлення деревних рослин, що формують дендрокомплекс НУБіП України. Так, у 2012 році відбувся тренінг за участі гуртківців з оздоровлення вікової рослини «Дуб академіка Погребняка», який зростає у внутрішньому дворі І навчального корпусу НУБіП України.

Професійні фахівці-арбористи показали студентам, співробітникам і викладачам ННІ лісового і садово-паркового господарства та інших структурних підрозділів університету сучасні методи входження у крони дерев за допомогою альпіністських технологій та техніку обрізки і формування крон вікових дерев за допомогою спеціалізованих ручних і бензомоторних інструментів. У 2014 році на виконання положень ЗУ «Про природно-заповідний фонд» молоді вчені кафедри лісівництва встановили огорожу навколо меморіального дерева - «Дуб академіка Погребняка».

 25 травня 2016 р. на замовлення дирекції ННІ лісового та садово-паркового господарства керівники гуртка «Ландшафтне будівництво» організували тренінг із використання сучасних методів арбористики із балансування крони екземпляру робінії псевдоакації, що зростає на територій загальноуніверситетського скверу Національного університету біоресурсів та природокористування України
 
Дерево є аварійним і потребувало проведення робіт з досягнення ним безпечного стану для численних відвідувачів цієї частини території університету.
 
Участь в конференціях, семінарах
 
Спілкою молодих вчених було зініційовано щорічно проводити міжнародні конференції молодих вчених із залученням зарубіжних та вітчизняних гостей – провідних молодих вчених, докторантів, аспірантів для обміну досвідом у різних сферах наукової діяльності. Кожний інститут відповідає за організацію секцій з актуальних питань та проблем своєї галузі, де представляють свої здобутки гуртківці різних кафедр.
На виконання цього положення у 2011 р. відбулася І-ша Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Актуальні проблеми наук про життя та природокористування», де на секції «Лісове і садово-паркове господарство на засадах екологічно орієнтованого лісівництва» обговорювалися актуальні проблеми лісівничої освіти, науки і виробництва на сучасному етапі, а також висвітлювалися перспективи розвитку лісівничої справи та галузі садово-паркового господарства в Україні.
З нагоди проведення І-ї Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених, 20-ї річниці незалежності України та 10-ти річчя Спілки молодих вчених НУБіП України були закладені пам’ятні посадки з горобини звичайної у сквері «Ювілейному».

 

Відповідно у 2013 р. за участю гуртківців була організована і успішно проведена ІІ-га Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Актуальні проблеми наук про життя та природокористування», в рамках якої відбулося дооформлення алеї, встановлення пам’ятного знаку та відкриття алеї молодих вчених з горобини звичайної у сквері «Ювілейному». 
                                                                                                                   Відповідно у 2013 р. за участю гуртківців була організована і успішно проведена ІІ-га Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Актуальні проблеми наук про життя та природокористування», в рамках якої відбулося дооформлення алеї, встановлення пам’ятного знаку та відкриття алеї молодих вчених з горобини звичайної у сквері «Ювілейному».
28-31 жовтня 2015 року керівники та гуртківці приймали участь в організації та проведенні ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ НАУК ПРО ЖИТТЯ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ».
Після урочистого засідання учасники конференції продовжили традицію попередників і долучилися до посадкових робіт із формування «Алеї молодих вчених» у сквері «Ювілейний» новими екземплярами горобини звичайної.
22-25 жовтня 2015 року за ініціативи HHI лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, Дендрологічного парку “Олександрія” НАН України та Національного історико-культурного заповідника “Чигирин” відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев” в якій активну участь приймали молоді вчені інституту.
Для учасників конференції були проведені тренінги з обстеження пам’ятних дерев на території НУБіП України, Дендрологічного парку “Олександрія” НАН України та ”Дуба Максима Залізняка”, який зростає в урочищі “Холодний Яр” біля хутора Буда Чигиринського району Черкаської області.
Обстеження були проведені за допомогою сучасних методик і приладів, зокрема використана методика WID (Візуальна методика ідентифікації дерев, що загрожують безпеці), яка розроблена викладачем кафедри ландшафтної архітектури Варшавського університету наук про життя доктором-інженером Едітою Рослон-Шерінською. Делегація Федерації Арбористів Польщі продемонструвала учасникам конференції застосування сучасних методик і приладів (томографа дзеркального PICUS 3) для обстеження вікових дерев щодо їх безпечності для людей і оточуючого середовища. Після камеральної обробки отриманих даних фахівцями будуть розроблені конкретні заходи щодо лікування і оздоровлення обстежених дерев, зокрема «Дуба Академіка Погребняка», який зростає біля І навчального корпусу НУБіП України.
 
 
За період діяльності гуртка його члени постійно приймали участь у конференціях різноманітних рівнів, як вітчизняного, так і зарубіжного, зокрема у щорічних конференціях науково-педагогічних працівників, наукових співробітників, аспірантів та студентів на базі НУБіП України; Міжнар. наук-практ. конф. «Осередки культурної дендрофлори в Україні та перспективи її використання»; Міжнародному семінарі та спільній науковій експедиції з викладачами та студентами лісогосподарського факультету Варшавського університету наук про життя; Міжнар. наук.-практ. конф. «Історико-культурні та природоохоронні аспекти збереження багатовікових дерев»; Міжнар. наук-практ. конф. «Сучасні тенденції відновлення СПО» та ряді інших.
 
 Участь у виставках забезпечувалася гуртківцями кафедри ЛА та СПБ, які підготували виставкову площу для представлення на Міжнародній виставці Kiev Build „Ландшафтна архітектура і дизайн” у вигляді експозиційних стендів спільно із підприємством «Уніпром», Tensar International.
У 2013 році гуртківці разом з керівниками прийняли участь в благодійній акції «Збережи життя ялинці – подаруй дітям парк», було розроблено проектну документацію на садово-парковий об’єкт та втілено проект в натуру на території дитячої лікарні Печерського району м. Києва.
 
 
 
У 2014 р. молодими вченими інституту був організований і проведений Регіональний науково-практичний семінар «Актуальні проблеми ландшафтного будівництва урбанізованих територій» за участю чотирьох навчальних закладів. В рамках семінару відбулася виставка студентських наукових робіт «Сучасні тенденції ландшафтного планування паркових територій». Кращі роботи були відмічені дипломами у різних номінаціях.
 
 
Щорічно протягом квітня-травня в НУБіП України відбуваються заходи присвячені Дню науки. Для оцінювання роботи молодих дослідників – членів студентських наукових гуртків організований «Фестиваль студентської науки». Гурток «Ландшафтне будівництво» щороку презентує здобутки гуртків в рамках цього заходу.
 
Участь в науково-дослідній роботі
 
За участі керівників гуртка та гуртківців колектив кафедри ЛАтаСПБ в рамках наукових досліджень розробляє «Концепцію реконструкції парка-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Жорнівський». Протягом декількох років фахівці здійснюють роботи передпроектного етапу та складають обгрунтовані проектні пропозиції з покращення стану парку.
У межах досліджень, що проводяться під керівництвом керівників гуртка Кушніра А.І. та Суханової О.А. та гуртківців укладений договір № 257-245 від 03.06.2016 р. з Національним заповідником «Софія Київська» про надання послуг щодо «Проведення інвентаризації зелених насаджень на територіях Національного заповідника «Софія Київська» в період до 31.12.2016 р. Студенти залучаються безпосередньо до польових робіт з інвентаризації рослин де набувають безцінного досвіду з проведення такого виду вишукувальних робіт.
 
 
 
Гуртківці кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну залучаються до надання кваліфікованих послуг з покращення стану благоустрою ландшафтних об’єктів розміщених в Київському регіоні та в різних куточках України. Так, за період діяльності гуртка до робіт з передпроектного етапу та етапу складання проектних пропозицій з реконструкції ландшафтних об’єктів було задіяно близько 15 студентів. Основними об’єктами, на яких проводилися дослідження: Національний природний парк «Голосіївський» (берегові лінії навколо озер Дідорівка, Мітіне, Мишоловка), Шевченківський національний заповідник, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Жорнівський» та «Молодіжний», Дзвінківський ННВЦ ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», Державна наукова установа «Науковий центр екомоніторингу та біорізноманіття мегаполісу НАН України», територія Олександріївської гімназії (м. Київ).
 
Досягнення
 
Досягнення керівників гуртка та його членів у видавничій діяльності є вагомим вкладом у розвиток галузі садово-паркового господарства. Так, науковці протягом періоду діяльності гуртка були авторами та співавторами більше 10 статей у фахових виданнях та 70 матеріалів доповідей на конференціях та семінарах.
На основі досліджень багатьох років, які лягли в основу бакалаврських та магістерських робіт гуртківців, керівники гуртка оформили два свідоцтва про реєстрацію авторських прав на твір:
Методика створення наукових заключень стану пам’яток історії та природи (Свідоцтво про реєстрацію авторських прав на твір № 57864);
Методика наукових заключень на створення рекреаційно- меморіальних парків-пам’яток історії (Свідоцтво про реєстрацію авторських прав на твір № 57865).
 
 
Стратегія розвитку гурткової діяльності
 
Обмін досвідом зі студентами та викладачами щодо сучасних тенденцій в ландшафтному будівництві.
Залучення гуртківців до виконання науково-дослідної тематики кафедри.
Вивчення новітніх досягнень в інвентаризації, будівництві ландшафтних об’єктів та моніторингу за їх станом.
Набуття навичок використання сучасних інструментів, приладів, методик при дослідженні ландшафтних об’єктів, їх проектуванні, будівництві та експлуатації.
 

 

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ СЕРЕД ВИПУСКНИКІВ КОЛЕДЖІВ

 В рамках проведення профорієнтаційних заходів гуртком «Ландшафтне будівництво» кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну 11 вересня 2018 року доценти Багацька Оксана та Піхало Олеся відвідали Київський коледж будівництва, архітектури та дизайну.

Роботу розпочали зустріччю з директором коледжу, Булгаковим Валерієм Андрійовичем та завідувачкою технологічного відділення, Савранською Галиною Миколаївною. У ході розмови обговорили важливість багаторічної співпраці коледжу з університетом за різними спеціальностями та намітили перспективи на подальше.

За спеціальністю «Зелене будівництво та садово-паркове господарство» на випускному курсі навчаються 44 студенти, які вже в січні 2019 року отримають дипломи молодшого спеціаліста. Саме для них була проведена презентація, в якій зазначені всі переваги навчання в НУБіП України, зокрема на спеціальностях ННІ лісового та садово-паркового господарства. В ході обговорення, студенти активно задавали питання, на які отримали кваліфіковані відповіді та роздатковий матеріал.

Наступний етап співпраці із студентами коледжу – екскурсія до НУБіП України.

 

Оксана Багацька,

Олеся Піхало

 
Участь гуртківців у конференції "ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев» (18-21 квітня 2018 року)

  

Студенти-гуртківці відвідали щорічну виставку квітів у Печерському ландшафтному парку

 
  

Влітку 2020 року до голови гуртка звернулося керівництво Луцької міської ради з проханням провести науковцями НУБіП України комплексне обстеження 200-літнього вікового історичного дерева „Лесин Ясен” у зв’язку з його критичним станом, який викликаний сильним нахилом дерева в сторону Замкової площі, яке виникло весною 2020 року. 

     

Серед спеціальних дисциплін за ознаками «Садово-паркове господарство» для студентів є значна кількість цікавих, змістовних та професійних дисциплін, які викладаються на кафедрі ландшафтної архітектури та фітодизайну. Однією з таких дисциплін є «Основи містобудування», на якій студенти-гутківці вивчають державні будівельні норми, санітарні норми і правила, функціональне зонування території міста, а також на основі індивідуальних завдань проектують місто майбутнього.

Для підвищення зацікавленості та заохочення до вивчення дисципліни «Основи містобудування» керівництвом гуртка було оголошено конкурс на кращу графічну роботу. У конкурсі вирішили брати участь 12 студентів скороченого терміну навчання. Оцінювання робіт проводили співробітники кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну, студенти 4 курсу та студенти-магістри 1-го року навчання спеціальності «Садово-паркове господарство».

Варто зазначити, що всі роботи достойні призових місць, але за результатами голосування місця розподілені наступним чином:

1 місце – Черненко Артур (24 голоси);
2 місце – Диковицький Єлисей (18 голосів);

3 місце – Єленець Марина (13 голосів)

 

 

 

Звіт по роботі гуртка за 2023-2024 н.р.

 

Звіт по роботі гуртка за 2021-2022 н.р. 

Презентація гуртка "Ландшафтне будівництво" за 2019-2020 н.р.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook