Студентський науковий гурток «Декоративне садівництво, квітникарство та топіарне мистецтво»

  

Історія та діяльність гуртка «Декоративне садівництво, квітникарство та топіарне мистецтво»
 
 

На кафедрі декоративного садівництва та фітодизайну у 2010 році було створено три гуртки: «Фітодизайн інтер҆єрів» (керівник – доцент, к.б.н., Крупкіна Л.І.), «Квітникарство» (керівник -- старший викладач, к.б.н. Чигрин Н.О.), «Топіарне мистецтво» (керівник – доцент кафедри, к.с.-г.н. Дзиби А.А.). У 2015 році відбулося об҆єднання гурків і утворився гурток «Декоративного садівництва, квітникарства та топіарного мистецтва» керівником гуртка була старший викладач, к.б.н., Михайлович Н.В., з 2017 року – керівник гуртка, доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну, к.с.-г.н. Дзиби А.А.

 

За цей час під керівництвом доцента кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Національного університету біоресурсів і природокористування України Дзиби А.А. студенти-гуртківці Живець О.І., Собченко О. А., Бордусь О.О., Бут А.І., Кравець Ю.С., Гричук М.О., Кузнецова А.О., Турчин А. М., Коник Н.Ю., Шпортало М.Л., Сидорук Б.Р. брали участь у міжнародному семінарі «Історія та сучасність класичного садово-паркового мистецтва: з Франції до України».

Гуртківці на семінарі спілкуються з колегами з Франції (зліва на право верхній ряд: Ю.С. Кравець, Н.Ю. Коник, графиня Аликс де Сэн Венан – творець паркових зон і ландшафту на території відомого садового фестивалю в Шомон на Луарі, Кавалер ордена «За заслуги в галузі мистецтва і Літератури», керуюча Садами Замку Вальмер в Ендр-е-Луар, адміністратор «Асоціації Ботанічних Парків Франції», член Національної Ради Парків і Садів, член товариства «European Boxwood and Topiary Society»), Кузецова А.О., Кизилова М., нижній ряд: Сидорук Б.Р., Дзиба А.А., Бордусь О.О.).

 

Студенти Поляк А., Ничипорук Л., Гіневська Л., Онищенко М. взяли участь у семінарі «Сучасні скалки – зовсім новий підхід до створення альпінаріїв XXI століття» (майстер Роберт Ротт (Словакія) у Ботанічному саду ім. академика А.В.Фоміна).

Студентами проводились дослідження у напрямах: «Топіарне мистецтво: стан у Франціїї, Грузії, Голандії, Росії, України» (Кузнецова А.О., Шуляка А.О., Сидорук Б.Р., Собченко О.А., Живець О.І., Романенко А.О., Жипа И.В., Байковська А.В., Гендель Д.О.), «Фітодизайн інтер’єрів» – Лупашко А.Н., «Заповідне паркознавство» (Погребна Н.В., Колотило А.В., Коник Н.Ю., Колеса М.І.). На основі проведених досліджень було опубліковано 14 статей, у тому числі у фахових виданнях України. Студентами опубліковано двадцять дві наукові тези.

Боклан А.П. досліджувала сучасні та старі сорти хризантем у напряму «Квітникарство». Результати досліджень опубліковано у зарубіжному науковому журналі (AGROBIODIVERSITY for improving nutrition, health and life quality. Scientific proceedings of the international network AgroBioNet of the institution and researcher of international research, education and development programme Agrobiodiversity for improving nutrition, health and life quality. – Part I, Nitra).

Студенти-гуртківці (Погребна Н.В., Турчин А.М., Коник Н.В., Колотило А.В., Кузнецова А.О., Іванченко А.В., Лозова Н.В., Романенко А.О., Покотилова К.Г., Ульянченко Н.А., Сіленко Т.С., Нікітіна А.Д., Гусаченко К.В., Клеща В.М., Чайка Л.М.) брали участь у двадцяти міжнародних конференціях (м. Київ, м. Біла Церква, м. Полтава, м. Умань, м. Щолкіне, м. Луцьк), Росії (м. Брянськ), Словакії (м. Нітра) та чотирьох Всеукраїнських науково-практичних конференціях в Україні (м. Київ). Студенти Колотило А.В., Коник Н.Ю., Клеща В.М. отримали другі місця як переможці на міжвузівських студентських наукових конкурсах.

      У 2016 р. Гусаченко К.В., Клеща В.М. стали переможцями І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук МОН України та учасниками ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук МОН України.

 У 2017 році Клеща В.М. - переможниця І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук МОН України.

        У 2018 році Гаврилюк М.П. за актуальність наукового дослідження нагороджена грамотою Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

         У 2019 році студенти-гуртківці відвідали виставку «Flower Expo Ukraine 2019».     

   

          Прийняли участь у VIII «Фестивалі студентської науки – 2019» в НУБіП України  17 квітня - 13 травня  2019 р.

       Гуртківці (Півень Є.С., Кудренко А.В., Телегуз Ю.А., Арустамян А.А., Маклюк В.П., Кравець  В.П., Русанюк Р.В., Демченко Д.Є., Алкіна В.О., Мурга С.М., Маклюк В.П., Соломко Н.А., Куранда М.О., Соколов А.Ю., Матвійчук В.Л., Хоменко а.О., Шевченко В.В., Поплавська К.О., Кучеренко Я.Ф., Штерн М.Б., Сошенська Н.М., Лонська Я.В., Плахотніченко О.С., Тягній К.В.) прийняли участь у двох Всеукраїнських наукових конференціях та шести міжнародних конференціях одна із них у м. Нітра, Словаччина.

       Для студента другого курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства Володимира Кравця наукова робота розпочалася з перших днів навчання. В період 6-9 вересня він  взяв участь у міжнародній конференції молодих вчених “Актуальні проблеми ботаніки та екології” що відбулася на Харківщині.

Молоді вчені з усієї України розпочали свою роботу зі знайомства з Харківським національним університетом ім. В.Н. Каразіна заслухавши лекцію на тему “Дешифрування рослинності за мультиспектральними супутниковими знімками” та взявши участь в екскурсії університетом, протягом якої познайомились з його історією та історією визначних вчених проводивших тут свої дослідження. Пленарне та секційні засідання конференції продовжилися на Біологічній станції університету в селі Гайдари.

        На одній із секційних засідань була надана можливість виступити нашому студенту з доповіддю на тему “Перспективи створення колекції культиварів Ginkgo biloba L. в Україні”. Відкрита атмосфера спілкування, толерантна та конструктивна дискусія,  захоплюючі виступи молодих вчених приємно вразили наймолодшого учасника. Запам'яталася лекція к.б.н. О.Ю. Акулова, який за результатами свого дослідження провів чіткі паралелі та залежність розвитку людства із опануванням і освоєнням неймовірно багатого і непізнаного царства грибів.

 

 

         Володимир разом із іншими молодими вченими долучилися до майстер-класу з ідентифікації мікроміцетів та отримав цінний досвід.

            В останній день конференції продовжилися секційні засідання та відбувся геоботанічний майстер-клас із закладання пробних ділянок на базі НППГомільшанські ліси”. Наш представник змушений був скоротити перебування на Харківщині для участі в 4-тій міжнародній науковій конференціїАгробіорізноманіття для поліпшення харчування, здоровя та якості життя людини та бджіл”, яка проходила в м. Нітра (Словакія). Конференція була організована Словацьким сільськогосподарським університетом Нітри та Національним ботанічним садом ім. М.М. Гришка в період 11-13 вересня.

          Протягом кількох днів конференції Володимир спільно зі своїм науковим керівником к.с.г.н., доцентом Дзибою Анжелою Андріївною взяв участь як у пленарних, так і секційних засіданнях з питань “Агробіорізноманіття для покращення якості життя”, встиг окунутися в неформальну атмосферу спілкування науковців, відвідати історичний центр міста.

 

        Важливою складовою конференції стало відвідування сучасного агробіологічного центру при університеті.

   

      Також Ботанічного саду. Володимир з великим задоволенням відзначив залучення великої кількості культиварів Гінкго до формування композиції ботанічного саду.

        В останній день учасники відвідали один із найстаріших арборетумів  в СловакіїMlyňany.

 

        Володимир не втратив можливість поцікавитись деревами Гінкго.

   

        Святкова вечеря в селі, яке зберегло національні традиції приготування традиційної їжі та напоїв, здружила учасників конференції та створила передумови виникнення нових наукових проектів та зустрічей.

         Володимир приступив до навчання з деяким запізненням, але сповнений приємних вражень та мотивований до нових звершень і пошуків.

        19 жовтня 2019 року гуртківці відвідали Парк природи «Беремицьке», та прийняли участь у Міжнародній конференції «Біорізноманіття та потенціал природніх територій України» (у рамках співпраці між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Благодійною організацію «Благодійний фонд «Беремицьке Біосфера» з метою обміну досвідом в галузі екології, лісового та садово-паркового господарства, охорони навколишнього природного середовища). Конференція була захоплюючою та пізнавальною, особливо вразив виступ Вальтера Фріша, який за фахом –  архітектор, але займається селекцією турів та дослідженням їхньої поведінки у штучних умовах. Під час конференції пройшлись маршрутом екологічної стежками, де зустріли тарпаноподібних коників, європейських косуль, благородних оленів та маленьких лосенят. Також приємно здивував музей диких котів.

 

        Прийнявши участь у конфернції та відвідавши Парк природи «Беремицьке» ми наповнилася приємними емоціями і позитивом на подальшу наукову роботу.

         Хочеться подякувати керівництву та персоналу парку за теплий прийом та з користю проведений час!

       6-8 листопада 2019 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Відтворення лісів та лісова меліорація в Україні: витоки, сучасний стан, виклики сьогодення та перспективи в умовах антропоцену», присвячена 100-річчю кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. На якій приймав часть студент-гутківець Кравець Володимир.

         За результатами роботи секції «Студентська наукова робота», організаційним комітетом конференції було відзначено найцікавіші доповіді студентів серед яких був і  вищезазначений студент. Кравець В.П. зайняв І місце і був відзначений дипломом (https://nubip.edu.ua/node/67870).

21 листопада 2019 року на базі КНУБА відбулася ХІ Всеукраїнська наукова конференція «Сучасна архітектурна освіта. Синтез мистецтв і гармонізація архітектурного простору» (Modern architectural education. Synthesis of arts and harmonization of architectural space) до 100-річчя Bauhaus та 55-річчя кафедри основ архітектури та архітектурного проектування КНУБА.

        Поруч з видатними архітекторами, професорами та доцентами з усієї України мали змогу доповідати та представляти НУБіП і наші студентки. За участю та підтримкою наукового керівника к.с.-г.н.,   доцента кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну НУБіП Дзиби Анжели Андріївни, студентки ННІ лісового і садово-паркового господарства Тягній Катерина та Плахотніченко Олена підготували актуальні доповіді, змогли зацікавити аудиторію та донести свої думки до слухачів.

 

         

 

11 березня, 2020 р. м. Житомир  Демченко Д.Є. прийняла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Сучасні проблеми ведення сільського та лісового господарства в умовах глобальної зміни клімату»

 

26 березня 2020 р., м. Малин відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів, магістрів, аспірантів, молодих вчених і викладачів за участю  Хоменко А.О.  «Особливості влаштування альпінаріїв».

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС  СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ

Переможці І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

зі спеціальності «Садово-паркове господарство»:

Русанюк Р.В., Жураківський Б.І.

зі спеціальності «Лісове господарство»:

Кравець В.П. 

Учасники та переможці ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

зі спеціальності «Садово-паркове господарство»: 

Русанюк Р.В. (учасник), Жураківський Б.І. (переможець, диплом ІІІ ступеня);

зі спеціальності «Лісове господарство»: Кравець В.П. (учасник).

 

14-Й ЩОРІЧНИЙ КОНКУРС СТИПЕНДІАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ «ЗАВТРА.UA»   ФОНДУ ВІКТОРА ПІНЧУКА

спеціальність «Садово-паркове господарство

Жураківський Б.І. (переможець першого туру; переможець другого туру (347))учасник третього туру (81);

у кінці травня були оголошені переможці за результатами трьох турів

 

«Еволюція дії»
28-30 серпня 2020 року в рамках Національної премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну відбулась виставка-конкурс садів «Кращий виставковий сад», де приймала участь наша студентка БЛАГОЛЯК ІРИНА та здобула диплом лауреата І ступеня в номінації «Малі сади».

 

  
Виставка-конкурс проходила на території Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна, організаторами заходу була Національна спілка архітекторів України і журнал «Ландшафт і архітектура».

У складі міжнародного журі – відомі ландшафтні архітектори та дизайнери з Латвії, Бельгії, Ірландії та України. Про цей захід писали профільні ЗМІ. Виставку супроводжували корисні та актуальні семінари, цікаві лекції що проходили під віковим дубом, де відвідувачі сиділи на тюках соломи.

ІРИНА БЛАГОЛЯК представляла свій проект під назвою «Еволюція дії». У роботі використані принципи освітнього саду з елементами сенсорного саду, міським городом, «зеленим троном», рослинних композицій, стилізованих порталів із сходинками, що мають особливий зміст: як наші дії або бездіяльність впливають на оточуючий світ.

Шлях до сходинок – доріжка вздовж якої, з однієї сторони встановлено елементи сенсорного саду, а з іншої квітник в пейзажному стилі з великим камінням, злаковими травами та ароматною лавандою. Праворуч було встановлено ажурний металевий стіл зі стільцями, для відпочинку та спілкування.

Біля кожної сходинки у ящиках або горщиках розташовано сенсорні рослини та городина (всіх вразила морква, солодкий перець та салат в поєднанні з класичними однорічними квітами), незвичні для озеленення рослини, що більшість людей вважає бур'янами, наприклад, пастернак, який досить ефектно та цікаво виглядав у поєднанні зі звичними декоративними рослинами.

Над кожною сходинкою було встановлено портали, щоб підкреслювали символіку композиції. Першу арку прикрашав сталевий ланцюг, як символ штучного та байдужості людей до навколишнього середовища. Другу –гербарій з квіткових та злакових трав, символізував знання (виглядало незвично). Третій портал обплітали живі виткі рослини: плющ та дівочий виноград.

Простір після третьої сходинки символізує гармонію і симбіоз людини та природи. Тут, в оточенні квітучих гортензій, злаків, алое, мирту, городніх трав, витких рослин, однорічних квітів, барбарису Тунберга, хвойних рослин та вереску з мохом під ногами, влаштовано «зелений трон» який виконано з пеньків великих розмірів, що дає можливість відчути себе творцем живої краси та почати діяти, наприклад полити рослини з лійки, що стоїть поряд. Ця локація була однією з найпопулярніших для фото та селфі, адже кожній людині приємно знаходитись в гармонійному та красивому просторі, а також навіть селфі – це дія, яка може змусити когось замислитись, пошукати нову інформацію, надихнутись на творчість, спробувати щось посадити або і самим прийняти участь у виставках або конкурсах. Головне діяти. Що ми і зробили (Благоляк Ірина та Дзиба А.А.), щоб надихнутись і почати діяти.

2020-2021 навчальний рік

 Публікаційна діяльність студентів-гуртківців:

Протягом 2020-2021 навчального року було написано 17 тез та матеріалів конференцій
1. Перша міжнародна наукова конференціія «Пріоритетні напрямки дослідження голонасінних у сучасних умовах» (21–22 жовтня 2020 року, м. Біла Церква).
Дзиба А.А., Кравець В.П. Створення колекції культиварів Ginkgo biloba L. (на прикладі Державного дендрологічного парку «Олександрія» НАН України).

2. Міжнародна науково-практична конференціія «Садово-парковий ландшафт і декоративне фіторізноманіття очима дослідників» (12 листопада 2020 року, м.Київ).
Жураківський Б.І., Дзиба А.А. Зелені зони Китаю.
Дзиба А.А., Демченко Д.Є. Видове та сортове різноманіття роду Гвоздика.
Дзиба А.А., Лук’янчук В.В. Використання ротиків садових у садово-парковому господарстві.
Дзиба А.А., Остап’юк М.В. Види та сорти трав’яних рослин для створення альпійських садів.
Олещинська А.К., Дзиба А.А. Особливості використання систем гідропоніки в тепличних комплексах.
Тягній К.В. Видове та сортове різноманіття роду Heuchera L. та перспекиви використання.
Хоменко А.О. Представники роду Астильба та їх використання у насадженнях різного призначення.
Штерн М.Б. Використання видів та сортів роду Frittilaria L. в різних типах квітників.

3. 75-та Всеукраїнська студентська науково‐практична конференціія «Науковий пошук молоді для сталого розвитку лісового комплексу та садово‐паркового господарства» (23 березня 2021 року, м.Київ).
Ковтун В.В., Дзиба А.А. Роль дощових садів в міському середовищі.
Куранда М.О., Дзиба А.А. Садові театри.
Романь В.М. Елементи топіарного мистецтва житлових комплексів.
Хоменко А.О. Методи оптимізації зелених насаджень (на прикладі лікарняних закладів м. Фастів).
Штерн М.Б. Годинник Ліннея: історія, технологія створення та використання.


4. Лісівнича освіта і наука: стан, проблеми та перспективи розвитку: ІІІ Міжнародна науково-практична конференція (25 березня 2021 р., м. Малин).
Дзиба А.А., Ковальчук Л.О., Гунько О.О. Садові бонсаї та історія.

 

5. І міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми лісівничої освіти, науки та виробництва» присвячена 100-річчю від часу заснування агробіотехнологічного (агрономічного) факультету Білоцерківського НАУ (15 квітня 2021 р., м. Біла Церква).
Дзиба А.А., Ковальчук Л.О., Хоменко А.О. Особливості формування комфортного середовища на території лікарняних закладів в м. Фастів.

6. V Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в архітектурі та дизайні» (20-21 травня 2021 р., Харків).
Дзиба А.А., Хоменко А.О. Рослини – цінна складова відновлення здоров'я людей в урбанізованому середовищі.
 

Участь студентів-гуртківців у конференціях:

1. Кравець В.П. Перша міжнародна наукова конференціія «Пріоритетні напрямки дослідження голонасінних у сучасних умовах» (21–22 жовтня 2020 року, м. Біла Церква).

2. Жураківський Б.І., Матушевич Г.О., Демченко Д.Є., Лук’янчук В.В., Остап’юк М.В., Олещинська А.К., Тягній К.В., Хоменко А.О., Штерн М.Б. Міжнародна науково-практична конференціія «Садово-парковий ландшафт і декоративне фіторізноманіття очима дослідників» (12 листопада 2020 року, м.Київ).
3. Ковтун В.В., Куранда М.О., Романь В.М., Хоменко А.О., Штерн М.Б.
75-та Всеукраїнська студентська науково‐практична конференціія «Науковий пошук молоді для сталого розвитку лісового комплексу та садово‐паркового господарства» (23 березня 2021 року, м.Київ).
4. Гунько О.О. Лісівнича освіта і наука: стан, проблеми та перспективи розвитку: ІІІ Міжнародна науково-практична конференція (25 березня 2021 р., м. Малин).

5. Хоменко А.О. І міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Сучасні виклики і актуальні проблеми лісівничої освіти, науки та виробництва» присвячена 100-річчю від часу заснування агробіотехнологічного (агрономічного) факультету Білоцерківського НАУ (15 квітня 2021 р., м. Біла Церква).
6. Хоменко А.О. V Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в архітектурі та дизайні» (20-21 травня 2021 р., Харків).
 

Участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт:

Студентка гуртка, магістрантка Ковтун В.В. (Озеленення автостоянок) прийняла участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт – спеціальність «Садово-паркове господарство» та стала переможцем І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Садово-паркове господарство»; учасником ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Садово-паркове господарство».

https://agro.snau.edu.ua/konkurs-naukovix-robit_spg/recenziї-na-konkursni-roboti/

https://agro.snau.edu.ua/konkurs-naukovix-robit_spg/rejtingovij-spisok-robit-podanix-do-uchasti-u-ii-turi-konkursu/
 

2021-2022 навчальний рік

Студенти-гуртківці протягом навчального року відвідують різні заходи з метою покращення своїх знань і вмінь, підвищення обізнаності, а саме виставки, конкурси, майстер класи:


 

Публікаційна діяльність студентів-гуртківців:

Протягом 2021-2022 навчального року було написано матеріали конференції:
The 8th International scientific and practical conference “Modern directions of scientific research development” (January 26-28, 2022, Chicago, USA).

Воротинський О.Г., Дзиба А.А. Порівняльний аналіз комп'ютерних програм для проектування дизайну інтерєрів.

Участь студентів-гуртківців у конференціях:
Воротинський О.Г. The 8th International scientific and practical conference “Modern directions of scientific research development” (January 26-28, 2022, Chicago, USA).

Участь студентів-гуртківців у конкурсах, соціальних проектах:

Національна премія з ландшафтної архітектури та садового дизайну 2021 була присвячена 30-річчю Незалежності України і пройшла 27-29 серпня на території Ботанічниого саду імені академіка Олександра Фоміна. Захід проходив під гаслом «Україна. Місто. Сад».

Організатори, учасники, спонсори, представники Зеленбуду, НУБІП України

«У цьому році я закінчую магістратуру в НУБІП по спеціальності садово-паркове господарство, і хочу подякувати викладачам за всебічні та змістовні знання, що допомагають у створенні живих оаз у бетонних джунглях. Цей захід приніс багато емоцій, нових знайомств та нових знань стало трошки більше», - говорить Ірина Благоляк. Цього року ІРИНА БЛАГОЛЯК стала лауреатом І ступеня в номінації "Виставкові сади", категорія "Нові імена/студенти".

Ірина Благоляк з статуеткою лауреату І ступеню з одним з суддів - Кайлом Галахером

Завдяки організаторам, професійному жюрі, Ботанічниого саду імені академіка Олександра Фоміна, спікерам з цікавими доповідями, друзям Іринині вдалося втілити задум в реальність. Дуже приємно і те, що саме до її саду, і особливо до «Такси» та «Трамваю», булі невеличкі черги аби сфотографуватися.

Виставковий сад Ірини Благоляк та басейн з водними рослинами у «екологічній половині саду» і кам’яними квітами з боку «бетонного міста». Сад називався: "Сад у місті чи місто в саду?" – спонукаючи глядача до міркувань стосовно міста в якому хочеться жити. Цей сад був іронічний, з привабливою таксою, що зробив скульптор Віталій Рожик. Цей сад демонструє нинішній стан міст та альтернативу йому.

Місто показане як територія мощення та автомобілів, де не дбають про рослини та тварин. Альтернатива – це створення стійких екосистем з використання багаторічних та місцевих рослин, прагнення екологічної цілісності.

Сумісність, стійкість - одне з головних посилань виставкового саду. Всі рослини підібрані таким чином, щоб вони були невибагливі у догляді і адаптовані до наших кліматичних умов.

 

Фото виставкового саду та «Трамваю» у місті

Місто в саду – чому б і ні? Коли ти перебуваєш у дбайливому просторі, це знижує рівень стресу і життя починає грати яскравими барвами.
Сад Ірини Благоляк про проблеми домашніх тварин у місті.
Ось один з відгуків стосовно цієї теми: «Несподівано, що дизайнери торкнулися цієї теми не в розмові, не словами, а проектними методами».
Домашні тварини у містах піддаються тим самим випробуванням, що й їхні господарі: ожиріння від нестачі руху; стрес від тісноти; неможливість "зробити свої справи" (у прямому та переносному сенсі) у тиші та самоті; і песик піднімає лапу в саду не від бажання епатувати публіку, а від безвиході. Будь-який собачник зрозуміє. Іронія – вона завжди сумна.

Підготували Ірина Благоляк та Анжела Дзиба
 

27-29 серпня на території Ботанічниого саду імені академіка Олександра Фоміна відбувся ще один конкурс з дизайну та озеленення балконів і терас «BALKON фест 21» у рамках ІІ Національної премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну, де прийняла участь студентка зі спеціальності «Садово-паркове господарство» НАТАЛІЯ СЕРГІЙЧУК, яка також отримала призове місце та диплом переможця у номінації «Найкращий простір для відновлення та релаксу».

Етапи створення балкону

  

Місце для релаксу

«Це чудовий захід, який був проведений на дуже високому рівні. І я дуже вдячна організаторам за цей досвід та можливість. Мій балкон був виконаний в стилі затишного мінімалізму з східними акцентами, а саме про Шрі Ланку. Рослини, кольори та декоративні акценти, все має смисл та історичний підтекст.
Кольори текстилю це колір куркуми, в який фарбують будинки, та колір синього океану, а більшість рослин це те, що росте в природньому середовищі-базилік, м‘ята, папороть, бамбук, осоки. Без світла не обійтись, воно додає настрою та відчуття свята», – пише Наталія Сергійчук.
 

3-10 грудня 2021 відбулася подія хакатон вугледобувних міст «Видобувай нові ідеї»

Хакатон вугледобувних міст проходив в форматі онлайн 3-10 грудня 2021 року. Захід є частиною проєкту ПРООН "Ефект метелика: пілотні дослідження, на підтримку запуску трансформації вугледобувних міст України".
Подія була організована командою СИНХРО ПРОСТОРУ разом із Українським союзом промисловців та підприємців, за підтримки Програми Розвитку ООН (ПРООН) в Україні та у співпраці із Мінрегіон, Міненерго, Мінреінтеграції та Мінцифри, міськими адміністраціями Червонограду і Мирнограду та Львівською й Донецькою ОДА.
4 грудня учасники події отримали натхнення від публічної лекційної програми та розпочали роботу над проєктами. В рамках Хакатону було відібрано 20 потужних команд, які протягом тижня активно розробляли рішення для трансформації Мирнограду та Червонограду. Під час триденної інтенсивної проєктної роботи відбулися 3 групові менторські сесії та більше 18 індивідуальних консультацій з українськими та міжнародними експертами.
10 грудня 2021 року 12 команд-фіналістів презентували 14 рішень журі та експертам, які обрали найперспективніші рішення для пілотування в Червонограді та Мирнограді, а також для подальшого масштабування в інших вугільних моно-містах.
До складу почесного журі увійшли 22 представники з різних міністерств, міжнародних організації та асоціацій, а саме: Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство енергетики, Міністерство цифрової трансформації, Офіс реформ КМУ, УСПП, ПРООН, GIZ, USAID, Western NIS Enterprise Fund, European Enterprise Network, Посольство Нідерландів в Україні, Посольство Великобританії в Україні, Асоціація малих міст, міські адміністрації Мирнограда та Червонограда, Донецька обласна адміністрація.

За результатами голосування журі було обрано 5 найперспективніших проєктів, які набрали найбільшу кількість балів.
Серед яких і наша команда Green Artlab
(Дзиба А., Ковтун В., Тищенко Є.).
Ревіталізація території на базі інфраструктури колишньої вугільної шахти «Надія» задля створення парку активного відпочинку та дозвілля «Надія» (включатиме експозицію "Надія", мотузковий парк, скалодром, інтерактивний амфітеатр, музей та крамницю «Шахтар», кінетичні плити, станцію катамаранів, «Лісову стежку енергії»; рекультивацію терикону, очищення водойми, створення дайвінг центру, смарт лабораторії, умов для активного відпочинку на териконі) надання культурних, соціальних екосистемних послуг (забезпечення оздоровчих властивостей і сенсорної інформації), послуг регулювання (захист ґрунту рослинним покривом, нейтралізування забруднюючих речовин).


https://hub-synchro.space/coalhack-results-ukr?fbclid=IwAR0kayHf0wc4gzLdJn_929V37NmI_SkIMOrDw6beWtDxQMbJVU8HFCvi-ss

Вручення диплому переможця відбулось у Верховній Раді України.

Участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт:
Студент третього курсу, ОС «Бакалавр» Воротинський О. Г. (Програмне забезпечення) прийняв участь у Всеукраїнського конкурсі студентських наукових зі спеціальності «Архітектура та містобудування» та став переможцем І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

Студенти гуртківці вдосконалюють свої професійні навички на об'єктах озеленення.
Карпенко Віталіна, проводить формування спіреї сірої у вигляді кулі на приватній ділянці с. Романків. А також санітарну обрізку та формуючу стрижку самшита вічнозеленого у с. Лісники.
Перед початком роботи, обов'язково необхідно готувати до роботи, щоб зменшити ймовірність механічних пошкоджень листків у самшита, гострий інструмент є невід'ємною частиною для виконання якісного догляду.

   

Стратегія розвитку студентського наукового гуртка:
Встановлення зв’язків з вищими навчальними закладами України;
Cтворення навчальних ділянок зі зникаючими рослинами;
Співпраця з парком Природи «Беремицьке»;
Розробка проектів озеленення із використанням елементів топіарного мистецтва та різних типів квітників для після воєнних територій;
Участь у конкурсах, виставках, стартапах.
 

ЗВІТ гуртка за 2022-2023 н.р.

ПЛАН гуртка на 2022-2023 н.р.

ЗВІТ гуртка за 2021-2022 н.р.

ПЛАН гуртка на 2023-2024 н.р.

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook