Експерти проекту e-data познайомили майбутніх фінансистів з відкритими електронними ресурсами

23 лютого 2018 року

     20 лютого 2018 року на кафедру фінансів з відкритою лекцією «Відкриті електронні ресурси як елементи контролю влади в питанні ефективності витрачання державних коштів» завітали представники проекту е-data – керівник Олександр Щелоков та експерт Юрій Голубчик.

     Вони познайомили студентів з самим поняттям «відкриті дані», розглянули відкриті електронні ресурси, на яких вони можуть взяти необхідну інформацію. Так, офіційним державним інформаційним ресурсом у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація згідно із законом «Про відкритість використання публічних коштів» є портал Є-data. Доступ до інформації, оприлюдненої на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, є вільним та безоплатним, що надає можливість задоволення публічного інтересу щодо процесів контролю, утворення, розподілу та використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів.

     Також майбутнім фінансистам розповіли про простий і доступний веб-сервіс «Пошуково-аналітична система .007», що обробляє та візуалізує інформацію про заплутані шляхи, якими мандрують кошти платників податків. Сервіс «.007» використовує інформацію з різних джерел: порталу «Є-data», сайту Data.gov.ua, сайту Державної служби статистики України, системи «ProZorro». На веб-сервісі «.007» зібрано відомості про те, як інтенсивно державні підприємства відкривають свою звітність на порталі «Є-data». Користувач може бачити, чи створено кабінет на поталі «Є-data», чи наповнюється він, чи оприлюднена фінансова звітність держаних та комунальних установ і організацій.

     Для того, щоб ще більше зацікавити студентів та дізнатися про їхню активність за межами аудиторій, їм запропонували відповісти на питання щодо відкритих даних та ресурсів для їх пошуку. І найактивніші отримали спеціальні подарунки для більшої мотивації розширення своїх знань.
     Прозвучала цікава статистика: 40% світового багатства контролюють 147 транснаціональних компаній, перші сходинки серед яких належать: Barclays plc., Capital Group Companies Inc., FMR Corporation, AXA, State Street Corporation.

     На завершення зустрічі студенти самостійно спробували знайти дані, які їх цікавили за допомогою «Бот 007»: першого в Україні телеграм-бот у сфері публічних фінансів. Він працює в мессенджері «Телеграм», юзернейм — @e007bot. Якщо його завантажити на телефон, то весь функціонал, включаючи підписку на платежі організації, буде просто в кишені, будуть надходити повідомлення, коли відбуваються платежі, за якими бажаєте прослідкувати.

     Ознайомитись та використовувати можливості цих платформ усі можуть за посиланнями: https://spending.gov.ua/ та https://www.007.org.ua/.

Юлія Негода,
доцент кафедри фінансів

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook