У центрі уваги землевпорядників сучасні технології картування ґрунтів

1 листопада 2017 року

         Фахівці добре знають, що великомасштабні ґрунтові карти є основним видом ґрунтових карт для різних господарств як робочий документ для планування і проведення агротехнічних і меліоративних робіт, для організації раціонального режиму використання території. На цих картах зображують групи ґрунтів аж до видів і різновидів, що вельми важливо при проведенні землеустрою, грошової оцінки земель, розробці конкретних заходів щодо підвищення ґрунтової родючості. Ґрунтова карта – графічне зображення на картографічній основі в певному масштабі просторового розміщення ґрунтових різниць на будь-якій території. На ній показують ґрунту з притаманними їм властивостями. Ґрунтова карта узагальнює результати ґрунтових досліджень; вона повинна бути точною, тому що від цього залежить ефективність її агрономічної інтерпретації. 

  

         Саме тому, значний інтерес викладачів та аспірантів факультету землевпорядкування викликала організована Асоціацією AgTech Ukraine конференція "Технології картування ґрунтів", що відбулася 31 жовтня 2017 року у рамках виставки АгроКомплекс 2017 та була присвячена сучасним методикам визначення нерівномірності ґрунтового покриву та його ключових характеристик. У рамках конференції відбулася презентації технологій агрохімічного картування ґрунтів із GPS-прив'язкою, сканування електропровідності ґрунтів, формування карти ущільненості, використання знімків з супутників та дронів, формування карти урожайності.

   

        Учасники конференції мали можливість заслухати презентації Ірини Шмиголь про використання ґрунтових сканерів Veris у сільському господарстві для побудови карт електропровідності, вмісту органічної речовини та кислотності ґрунтів, Сергія Скока про формування пошарових карт щільності ґрунтового покриву, Валерія Яковенка про картування ґрунтів за допомогою БПЛА та методик дистанційного зондування землі (ДЗЗ), а також Василя Черлінки про технології моделювання прогнозних та корекції створених ґрунтових карт. Активну участь у обговоренні взяли д.г.н., проф. Іван Ковальчук, д.е.н. Андрій Мартин та д.е.н. Тарас Євсюков.

 

Доцент кафедри землевпорядного проектування

Олександр Чумаченко

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook