Підсумки Х Міжнародної іхтіологічної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми теоретичної і практичної іхтіології»

28 вересня 2017 року
Національний університет біоресурсів і природокористування України, м.Київ, Україна
Х Міжнародна іхтіологічна науково-практична конференція
«Сучасні проблеми теоретичної і практичної іхтіології»,
до якої ми так старанно готувалися і з нетерпінням чекали, відбулася.
Робота її тривала упродовж трьох днів з 19 по 21 вересня у Києві (НУБіП) – пленарне засідання, та Каневі (Канівський природний заповідник) – секційні засідання. Крім науковців – фахівців з іхтіології, гідроекології та рибництва з України у конференції взяли участь вчені з Польщі, Німеччини, Грузії, Білорусі, Росії, Молдови, Ірану. Організаційний комітет конференції отримав 80 матеріалів від 159 авторів з 8 країн світу. Вони охоплювали найрізноманітніші питання фундаментальної і прикладної іхтіології: фауністику та систематику риб і молюсків, біорізноманіття іхтіофаун водойм різних типів, інвазії та аутоакліматизацію чужорідних видів у водоймах України і Польщі, інтенсивність перебігу спонтанного розселення гідробіонтів у континентальних водоймах, питання рибництва, рибальства та сучасної аквакультури, фауністику прісноводного та морського промислу, охорону гідробіонтів та відновлення гідробіоресурсів в Україні та світі.
Реєстрація та урочисте пленарне засідання учасників конференції відбулося 19-го вересня 2017 р. у конференц-залі Національного університету біоресурсів і природокористування України (Київ). Для роботи зареєструвалися 58 учасників. 
Після привітань від адміністрації НУБіПу (проректора з навчальної та виховної роботи С.Кваші, заступника декана факультету тваринництва та водних біоресурсів Р.Кононенка), оргкомітету конференції (завідувача кафедри гідробіології та іхтіології П.Шевченка, представника Медіапартнера конференції – телеканала «Трофей» – Р.Юнака) було заслухано 10 пленарних доповідей.
  
 
Честь розпочати роботу науково-практичної конференції була надана представнику іхтіологічної науки з Криму – В.Мальцеву. Його доповідь стосувалася використання дистанційних методів обліку риб для моніторингу прибережного іхтіокомплексу заповідної акваторії.
Заслухали доповіді В.Демченка (Інститут морської біології НАНУ) про перспективи та проблеми «червонокнижних» видів риб в Україні, А.Мошунститут зоології Академії наук Молдови) про стан іхтіопаразитології в Молдові, О.Полякова (компанія «WATER proved GmbH», Германія) про сучасне проектування в аквакультурі, В.Божика (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Ґжицького) про профілактично-лікувальні заходи у рибництві Західного регіону України, Р.Новіцького (Дніпровський державний аграрно-економічний університет) про трансформацію іхтіофауни дніпровських водосховищ під впливом інвазій чужорідних риб, В.Коваленка (Національний університет біоресурсів і природокористування України) про сучасний стан аквакультури в Україні, Я.Речуліча (University of Life Science in Lublin, Poland) про біологію чужорідних риб Польщі, О.Худого (Чернівецький національний університет ім.Ю.Федьковича) про стан популяцій вирезуба у Західній Україні, К.Шульце (компанія «Spezialfuttermittelwerk Beeskov, GmbH», Германія) про нові спеціалізовані комбікорми для рибницьких господарств Європи.

 

 
Після закінчення пленарної частини учасники конференції вирушили до м.Канів, де розмістилися у центральній садибі Канівського природного заповідника. У наступні два дні (20–21 вересня 2017 р.) робота Х Міжнародної іхтіологічної науково-практичної конференції відбувалася по секціях «Іхтіопатологія», «Промислова іхтіологія», «Біохімія, фізіологія і генетика риб», «Аквакультура», «Біологія, екологія, етологія і охорона риб та інших гідробіонтів», «Систематика, фауністика, морфологія та іхтіоценологія».

У представлених доповідях обговорювали теоретичні і прикладні аспекти іхтіології, сучасний стан і перспективні напрями наукових досліджень, практичне використання іхтіологічних, рибогосподарських, гідроекологічних наукових надбань у сільському та водному господарствах. Учасники конференції відзначили, що на сьогодні значно поглибилися дослідження з питань систематики риб і водних безхребетних, водної та іхтіотоксикології, паразитології, спеціалізованого кормовиробництва, наукового прогнозування.

21 вересня відбулося підбиття підсумків роботи конференції і обговорення перспектив та пріоритетів сучасних іхтіологічних досліджень. На закінчення роботи було узгоджено проведення наступної ХІ Міжнародної іхтіологічної науково-практичної конференції у м.Львів (на базі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Ґжицького) восени 2018 р.

Учасники Х Міжнародної іхтіологічної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми теоретичної і практичної іхтіології» висловили щиру вдячність керівництву Національного університету біоресурсів і природокористування, факультету тваринництва та водних біоресурсів, просили відзначити злагоджену роботу членів оргкомітету конференції, співробітників і студентів НУБіПу, які забезпечили високий організаційний рівень конференції.

Для гостей конференції було організовано відвідування Канівського музею Тараса Шевченка на території Шевченківського національного заповідника, щоб доторкнутися до національної культурної спадщини.

 

П.Г.Шевченко, Р.О.Новіцький, С.В.Дудник

 
 

 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook