
Адреса: 03041, м. Київ, вул. Виставкова, 16, навчальний корпус № 12, кімн. № 405 блок Г.
Тел.: +380983105088; +380663834813
Електронна пошта: [email protected]

Завідувач кафедри:
Соломон В’ячеслав Віталійович
кандидат ветеринарних наук, доцент
Кафедра гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К. Скороходька НУБіП України – визнаний в Україні та за її межами науково-навчально-методичний центр підготовки фахівців з гігієни та санітарії для галузі «Ветеринарна медицина», наукових кадрів вищої кваліфікації, вирішення проблем сучасної гігієнічної науки і практики.
Кафедра гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К. Скороходька запрошує випускників факультетів ветеринарної медицини університетів України для здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) за денною, вечірньою та заочною формами навчання.
Кафедра заснована професором, доктором ветеринарних наук, фундатором зоогігієнічної науки і практики, першим деканом ветеринарного факультету у складі Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту Антоном Калениковичем Скороходьком у 1922 році.
Значний внесок у становлення та розбудову кафедри за час її тривалого існування внесли бувші завідувачі: професор А.К. Скороходько, професор Б.Х. Медведєв, професор М.С. Борщ, професор О.Г. Тимченко, доцент К.О. Левицький, доцент М.П. Жованик, доцент К.С. Єрмолаєва, доцент В.П. Мазуренко, а також науково-педагогічні працівники, професор В.А. Бурлака, доценти О.Л. Бедрата, Г.Ф. Одошкіна, Л.В. Совенко, В.В. Красій, В.С. Гуменюк, В.О. Шталтовний, П.А. Оробченко, Л.В. Чепіль, ст. лаборанти Р.М. Пухович, О.О. Малюта. Кафедру зоогігієни декілька разів реорганізовували, а сучасну назву надано у 2024 році.
Сьогодні кафедру гігієни тварин і харчових продуктів імені професора А.К.Скороходька, яка є структурним підрозділом факультету ветеринарної медицини НУБіП України, очолює доцент, кандидат ветеринарних наук Соломон В’ячеслав Віталійович – фахівець із профілактики захворювань тварин, проблем застосування дезінфекційних засобів на тваринницьких підприємствах та об’єктах ветеринарної медицини.
На кафедрі працюють відомі вчені, висококваліфіковані викладачі, які вирішують складні наукові і виробничі проблеми із забезпечення здоров’я продуктивних та домашніх тварин і птиці, профілактики хвороб тварин, якості і безпечності продукції тваринництва.
Серед них професор, доктор ветеринарних наук Засєкін Дмитро Адамович – відомий науковець з проблем виробництва продукції тваринництва на територіях забруднених важкими металами, а також з розробки та застосування сучасних дезінфікуючих засобів, використання нутріцевтиків при виробництві органічної продукції птахівництва.
Професор, доктор біологічних наук, член-кореспондент НААН України, заслужений працівник освіти України Захаренко Микола Олександрович - відомий вчений в галузі екологічної біохімії, розробник теоретичних основ і практичних прийомів сучасних біотехнологій переробки побічних продуктів тваринництва, спеціаліст в галузі гігієни тварин та ветеринарної санітарії.
Професор, доктор ветеринарних наук Якубчак Ольга Миколаївна має практичний досвід впровадження міжнародних та європейських стандартів в національну систему стандартів гарантування безпечності харчових продуктів, експерт та консультант національних установ (член технічної комісії 93/3 "Контроль за безпекою харчових продуктів", Національна комісія Кодексу Аліментаріус України (2006-2015 рр.), фахівець з управління безпечністю харчових продуктів відповідно до HACCP; гарант освітньої програми "Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза"; лідер проекту Ерасмус+ Модуль Жанна Монне «Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС» (587548-ЕРР-1-UA-EPPJMO_MODULE).
Професор, доктор ветеринарних наук Ткачук Світлана Алімівна – фахівець із гігієни отримання м'яса свиней і птиці, меду натурального та їх експертної оцінки. Експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.
Професор, доктор ветеринарних наук Шевченко Лариса Василівна – відомий науковець з проблем використання каротиноїдів мікробного походження при виробництві функціональних продуктів харчування.
Доцент, кандидат ветеринарних наук Кос’янчук Ніна Іванівна – фахівець із проблем впливу тваринницьких підприємств та ветеринарних об’єктів на довкілля.
Доцент, кандидат ветеринарних наук Поляковський Василь Михайлович – фахівець із проблем утримання великої рогатої худоби, зокрема лактуючих корів, в умовах сучасних молочних комплексів.
Доцент, кандидат ветеринарних наук Таран Тетяна Володимирівна – фахівець з гігієни м’яса та технології виробництва харчових продуктів.
Доцент, кандидат ветеринарних наук Михальська Віта Михайлівна – фахівець з питань виробництва та застосування хелатних сполук мікроелементів у птахівництві.
Доцент, кандидат біологічних наук Галабурда Марія Алімівна вивчає підходи до аналізу і оцінки ризиків харчових продуктів; учасник європейських освітніх програм та міжнародної дослідницької програми (NATO CLG (SA LST.GLG977291), голандсько-українського проекту Infomoloko; має досвід інспектування підприємств з виробництва харчових продуктів для METRO в компанії Bureu Veritas; координатор європейського освітнього проекту Ерасмус+ Модуль Жанна Монне «Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС» (587548-ЕРР-1-UA-EPPJMO_MODULE).
Доцент, кандидат ветеринарних наук Димко Роман Олександрович – фахівець з питань ветеринарної санітарії, зокрема ветеринарної дезінфектології.
Доцент, старший дослідник, кандидат ветеринарних наук Мідик Світлана Вікторівна – фахівець з моніторингу хімічних чинників довкілля, викликаних мілітарним впливом.
Доцент, кандидат ветеринарних наук, старший науковий співробітник Напненко Олександр Олександрович – фахівець з питань виробництва та застосування ветеринарних препаратів та визначення їх залишків у продукції тваринництва.
Професорсько-викладацький склад кафедри бере активну участь у підготовці фахівців ОС Бакалавр, Магістр і доктор філософії із спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина», 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», 181 «Харчові технології та інженерія» і 192 «Будівництво та цивільна інженерія».
Основними науковими доробками співробітників кафедри за останній час є:
встановлення механізму виникнення неонатальних діарей у телят та розробка способів їх лікування та профілактики;
розробка та запровадження нових профілактичних заходів при виробництві продукції скотарства на територіях забруднених важкими металами;
створення нових джерел каротиноїдів та розробка способів їх використання при виробництві продукції тваринництва та функціональних продуктів харчування;
створення нового покоління джерел мікроелементів – хелатних сполук та розробка на їх основі мінеральних преміксів для тварин;
створення нових дезінфікуючих засобів та розробка методів їх застосування в практиці ветеринарної медицини;
оптимізація безпривязно-боксового утримання лактуючих корів на сучасних молочних комплексах за дії кліматичних факторів;
стан та санітарно-гігієнічна оцінка водо забезпечення молочного скотарства в Україні;
розробка та випробування профілактичних препаратів для органічного тваринництва.
Науковий доробок співробітників кафедри за час існування включає також підготовку:
5 докторів і 21 кандидатів наук;
розробку 15 галузевих стандартів вищої освіти;
та 28 програм навчальних дисциплін;
видання 19 монографій, близько 780 наукових статей;
310 наукових доповідей на конференціях;
розробку 32 науково-практичних рекомендацій;
створення 9 нових джерел мікроелементів, 2 нових мінеральних преміксів, 3 нових дезінфектантів, 3 нових штамів мікроорганізмів-продуцентів каротиноїдів;
одержання 103 патентів на корисну модель та авторські свідоцтва;
розроблення 2 технологічних схем переробки відходів тваринництва;
видання 8 підручників, 35 навчальних посібників, 3 словників, 1 практикуму, 12 методичних розробок, 4 робочих зошитів.
На кафедрі є сучасне обладнання та відповідна матеріально-технічна база для проведення лабораторних занять, науково-виробнича лабораторія «Екологічного та санітарно-гігієнічного моніторингу підприємств АПК», проводиться співпраця із рядом діючих підприємств, НДІ та виробничих лабораторій.
Пропозиції бізнесу та виробництву
Якщо Вас турбують виробничі проблеми та бракує досвіду висококваліфіковані професіонали допоможуть вирішити наступні питання:
Провести оцінку якості та безпечності води з різних вододжерел (криниці, артезіанські свердловини, природні водойми, стічні води, тощо) з наданням висновку про можливість її використання або застосування необхідних методів очищення;
Провести оцінку якості і безпечності ґрунту при виборі ділянки під будівництво житлових об’єктів та тваринницьких підприємств;
Здійснити оцінку викидів забруднювачів повітря (гази, мікроорганізми, пил) від виробничої діяльності тваринницьких підприємств (молочні комплекси, свиноферми, птахофабрики, стайні, тощо) та їх впливу на навколишнє середовище з видачею відповідного заключення;
Вирішити проблему з профілактики теплового стресу, розробити та скорегувати раціони годівлі та потребу тварин у воді, оптимізувати способи напування корів, оптимізувати способи утримання корів на сучасних молочних комплексах;
Надати консультації та допомогти запровадити сучасні (в тому числі органічні) способи виробництва функціональних продуктів харчування з високими дієтичними і антистресовими властивостями (м’ясо курчат-бройлерів, харчові яйця);
Розробити план та провести дезінфекцію на тваринницьких підприємствах;
Підготувати фахівців ОС доктора філософії (PhD) та доктора наук (DS) через аспірантуру і докторантуру на комерційній основі, запрошуємо до співпраці.