Результат буде там, де виробництво і наука працюють разом

8 листопада 2016 року

     Другий рік поспіль реалізується угода про співпрацю у сфері підготовки наукових і виробничих кадрів для рибної галузі, укладена між факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України і приватним підприємством «Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер», розташованим у с. Трипілля Обухівського району Київської області.

Изображение

Рибоводні садки ПП «НВСП «Бестер» на акваторії Канівського водосховища

     ПП «НВСП Бестер» засноване у 2012 р. За короткий час роботи, незважаючи на складні умови господарювання, на підприємстві було сформовано ремонтно-маточне поголів’я ряду видів і гібридних форм осетрових риб та розпочато поставку українському споживачеві високоякісної харчової риби і делікатесної чорної ікри. Значною мірою цьому сприяло прогресивне мислення директора підприємства Юрія Яременка, до речі, члена ради роботодавців факультету, який, на відміну від багатьох новачків у рибному господарстві, не вважає, що вирощування риби – це легка справа, яку можна опанувати без допомоги фахівців. Саме з його ініціативи було укладено угоду про співпрацю.


Виступ Яременка Ю. Ф. на установчому засіданні ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів

    З 2014 по 2016 рр. одинадцять студентів факультету пройшли виробничу практику з осетрівництва на садках ПП «НВФ «Бестер», де вони уперше знайомились з об’єктами культивування і брали активну участь у ключових технологічних процесах. 


     Студент 2-го курсу Олександр Татарчук уперше ознайомився з цінним об’єктом індустріальної аквакультури –
сибірським осетром на садках ПП «НВСП «Бестер»

     Один із випускників факультету Авдієвський Антон був прийнятий на підприємство на посаду технолога-рибовода і продовжив навчання в університеті на заочному відділенні магістратури за спеціалізацією «Осетрівництво».

Рибовод ПП «НВСП «Бестер» Антон Авдієвський (на фото – праворуч) та студенти магістратури Андрій Миголь (на фото  ліворуч) і Роман Бардик (на фото у центрі) проводять інвентаризацію ремонтного поголів’я стерляді

     На виробничій базі ПП «НВСП «Бестер» аспіранти кафедри аквакультури Поплавська Олена і Гаріян Людмила проводять наукові дослідження за темами дисертаційних робіт, присвяченими проблемам удосконалення технології штучного відтворення стерляді і зменшення вмісту важких металів у м’ясі осетрових риб.

Аспірант кафедри аквакультури Олена Поплавська на інвентаризації маточного стада стерляді у ПП «НВСП «Бестер»

Аспірант кафедри аквакультури Людмила Гаріян встановлює вміст розчиненого кисню у воді Канівського водосховища в зоні розміщення садків ПП «НВСП «Бестер»

     У свою чергу, науковці університету надають практичну допомогу партнерам з ПП «НВСП «Бестер» у їхній виробничій діяльності. 


Доцент кафедри аквакультури Коваленко В.О., аспірант Поплавська О.С. та студенти Дмитро Семенчук і Андрій Палінкаш сортують молодь осетрових риб на садковому господарстві ПП «НВСП «Бестер»

     У 2016 році на підприємстві було уперше одержано потомство стерляді від власного стада плідників в умовах польового інкубцеху, зробленого умільцями ПП «НВСП «Бестер» за проектом доцента кафедри аквакультури Коваленка В.О. та при його безпосередній участі в технологічному процесі штучного відтворення цієї цінної риби.


Польовий інкубцех для осетрових риб у ПП «НВСП «Бестер»

     Досвід взаємокорисної співпраці між факультетом тваринництва та водних біоресурсів і ПП «НВСП «Бестер» можна рекомендувати як взірець ділових відносин освітян і науковців з виробничниками, коли у виграші – обидві сторони. 

Сергій Грищенко,
заступник декана
факультету тваринництва та водних біоресурсів
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook