Ректорат: студент має бути у центрі виховної роботи

19 квітня 2016 року

     19 квітня під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату.

 

     Першим питанням на ньому був звіт директора ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталія Коваленка про роботу очолюваного ним підрозділу. Центр зосереджує свої зусилля на культурно-виховних заходах і соціальних аспектах життя студентства. Основна ж мета – виховання фахівця, патріота, демократа. Для цього організовуються численні заходи – День знань, День університету, різноманітні спортивні змагання, мистецькі фестивалі. Так, цього тижня стартувала тридцять п’ята «Голосіївська весна», а сьогодні – Дні донора.
     ННЦ опікується також умовами проживання студентів у гуртожитках, надає матеріальну допомогу дітям-сиротам, учасникам АТО та ін.

     За результатами опитування, серед проблем, які турбують студентство сьогодні, Віталій Коваленко назвав здачу іспитів на відмінно при поганому відвідуванні пар, родинні зв’язки (коли є преференції студентам, чиї батьки теж навчалися у НУБіП), студенти часто не знають свого куратора. Молодь виступила за збільшення кількості годин для заняття спортом.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін поцікавився, який відсоток студентів залучений до участі у спортивних змаганнях та як молодь ставиться до вимоги економити воду та енергоносії. Віталій Коваленко зазначив, що поки що молодь, на жаль, без ініціативи бере участь у спортивних змаганнях. Потрібно налагодити більш тісний контакт зі студентством, знайти нові канали комунікації з їхнім широким загалом. А щодо другого, то ситуація змінюється на краще – студенти почали ощадливо використовувати енергоресурси. Проте це явище ще не набуло масовості.

     Гуманітарно-педагогічний факультет дуже тісно співпрацює з ННЦ виховної роботи та соціального розвитку, зауважив його декан Василь Шинкарук. Зокрема постійно проводяться навчально-методичні семінари для наставників академгруп, адже багато кураторів не мають педагогічної освіти та великого стажу роботи. Також активно співпрацюють з центром ряд кафедр факультету, зокрема культурології. І тут потрібно допомагати, бо вони разом працюють на імідж університету. 

     Радник ректора Дмитро Войтюк зауважив, що потрібно розвивати наукову складову роботи центру, зробити виховну роботу більш системною, а також пам’ятати, що основний об’єкт виховання – студент.

     Голова Студентської організації Дар'я Кендус, під час обговорення роботи ННЦ виховної роботи та соціального розвитку, підняла питання роботи комісії з порушниками правил проживання в гуртожитках. Особливо тих випадків, коли рішення, які вона приймає, відміняють, порушника беруть на поруки і тим самим підривають авторитет цього органу. Та висловила побажання більш принципово ставитися до рейтингу студентів, бо є прикрі випадки, коли він незрозумілим чином «росте».

     На якісних змінах роботи ННЦ спинився голова профспілкової організації студентів і аспірантів Олексій Муравський. Особливо на тому, що центр перестав бути каральним органом, а став профілактичним і виховним. Та зауважив, що студенти гарно відгукуються про щоквартальні зустрічі з керівництвом у форматі «без краваток». Прикро, що зараз в університеті з такою кількістю різноманітних культурно-мистецьких заходів немає сцени. Тож Олексій Муравський запропонував студентству зібратися і разом з центром долучитися до спорудження літнього театру біля 11-го навчального корпусу.

     Співпрацює з ННЦ виховної роботи та соціального розвитку і студмістечко, запевнив його директор Сергій Стецюк. Він відзначив велику роботу з економії енергоносіїв.

     Підводячи риску, Станіслав Ніколаєнко відмітив позитив таких обговорень, адже це нагода подивитися на себе з боку. Центр дійсно проводить велику роботу. Але хотілося б приділяти більше уваги конкретному студенту. Причому тому, який не відвідує спортивні секції і мистецькі фестивалі. І тут робота повинна бути системною із залученням студентського самоврядування та заступників деканів зі спортивної і культурної роботи, кураторів груп. Студентству слід активніше долучатися до життя вишу. Звісно, ННЦ виховної роботи та соціального розвитку потрібен університету, ми хочемо лише додати його роботі нової якості і динаміки.

     Про діяльність кафедри фізичного виховання і перспективи її розвитку доповів завідувач Микола Костенко. Він спинився на тривожному моменті: щороку число першокурсників з обмеженнями щодо занять фізичною культурою росте. Цього року таких 14%.
     На кафедрі працює 20 спортивних секцій, викладачі кафедри щороку організовують спартакіади серед студентів, мешканців гуртожитків та науково-педагогічних працівників. Серед кращих у місті і Україні університетська збірна з перетягування канату, армрестлінгу, пауерліфтингу, волейболу та інші. Спортсмени НУБіП захищають честь країни як члени національних збірних.

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко відзначила кадровий потенціал кафедри фізичного виховання і належну роботу її викладачів. За результатами опитування, яке провели серед 150 студентів, високою підготовку до занять на кафедрі вважають 60%, 70% переконані, що кількість годин для фізкультури є достатньою. У той же час лише 48% задоволені матеріально-технічною базою, а 63% не займаються спортом у секціях. Серед побажань студентства: облаштування спорткомплексу душовими кабінами, спорудження басейну і корту для великого тенісу. А завданням кафедри Оксана Зазимко вважає залучення якомога більшої кількості студентів до занять спортом.

     Відповідальний за спортивну роботу Студорганізації Сергій Романчук теж спинився на побажаннях студентів. Це збільшення кількості жіночих видів спорту та більша підтримка з боку рад роботодавців факультетів і ННІ, наприклад в тому, щоб екіпірувати збірні команди належним чином.

     Віталій Коваленко зауважив необхідність більш тісної роботу кафедри з відокремленими підрозділами, а начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко порадив звернути увагу на наукову складову діяльності кафедри.

     Станіслав Ніколаєнко переконаний: якщо фахівець не буде здоровим і підготовленим, то і успіху йому досягти важко. Тому важливо налагодити роботу з кожним курсом, групою, в гуртожитках. Колектив кафедри повинен ширше залучати молодь до занять спортом і змагань. Загалом же кафедра робить позитивні кроки, оновлюється і зміцнюється.

     Про затвердження вартості навчання на 2016-2017 н.р. доповів проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Так, для студентів старших курсів вартість навчання в середньому підніметься до 20%, а для першокурсників намагатимемось підняти її до собівартості підготовки. По різним факультетам вона різна, і варіюється від 14 до 18 тис грн. за рік.

     Оксана Зазимко проінформувала про участь студентів університету у ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади. Принагідно, вона зауважила, що у І етапі спробували свої сили 3,5 тисячі студентів, 252 з них стали переможцями. 89 кращих вже взяли участь у другому, який закінчиться наприкінці травня. Проміжні результати такі: 9 студентів стали призерами, а 6 команд перемогли у командному заліку.

     Про зміну термінів прийому до аспірантури поінформував перший проректор Ігор Ібатуллін. Так, прийом документів розпочнеться 1 серпня, закінчиться – 30 серпня, вступні іспити – 2-21 вересня, а зарахування відбудеться до 26 вересня.

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко озвучив результати огляду території університету. У найкращому стані знаходяться території закріплені за факультетами ветеринарної медицини і гуманітарно-педагогічним, гуртожитками № 10 і 11. У поганому стані територія біля гуртожитків на Блакитного, і тут потрібно підключатися деканам. Серед корпусів найгіршими виявилися 10-й і 2-й. Всі недоліки слід виправити. Повторний об’їзд буде зроблено 28 квітня.

     На завершення Станіслав Ніколаєнко закликав з усією серйозністю поставитися до останнього етапу профорієнтаційної роботи, активніше залучати до неї студентів, використати святкування Дня університету - активніше рекламувати його проведення.

Ірина Білоус, Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook