НПП кафедри економіки і менеджменту - учасники циклу онлайн-лекцій з прикладної міжнародної торгівлі

23 січня 2024 року

    У рамках діяльності проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» при Національній асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України «Дорада» у співпраці з Лейбніц-Інститутом аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO) за підтримки Національного університету біоресурсів і природокористування України з жовтня по грудень 2023 року проведено онлайн-лекції на тему: «Прикладна міжнародна аграрна торгівля: підходи, моделі та методи».

    Участь у курсі, який складався з 12 лекцій, взяли близько 80 зацікавлених осіб – представників аграрної науки та освіти, експертів галузі та відповідальних за політичні рішення, в тому числі доценти кафедри економіки і менеджменту ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»: Ірина ГУРСЬКА, Світлана ГЕРЧАНІВСЬКА, Галина ХРИСТЕНКО, Віталій ЛІТВІНОВ.

   Лекційний матеріал підготував та представив Олександр ПЕРЕХОЖУК, науковий співробітник Лейбніц-Інституту аграрного розвитку у країнах з перехідною економікою (ІАМО).

   Тематика лекційного матеріалу охоплювала такі питання:

  • Джерела даних, статистичне програмне забезпечення та фахові література;
  • Торгівля та ринковий потенціал України – проблеми, питання та гіпотези дослідження;
  • Міжнародна торгівля та ринковий потенціал – статична та динамічна гравітаційна моделі;
  • Ринки з досконалою конкуренцією – статична та динамічна моделі Рікардо; модель Хекшера-Оліна;
  • Ринки з недосконалою конкуренцією – наскрізна модель обмінного курсу, модель «ціна-ринок», модель залишкової еластичності попиту, підхід до структури ринку;
  • спеціальні теми міжнародної торгівлі тощо.

     Курс лекцій містив огляд сучасних методів і підходів, які допомагають здобувачам вищої освіти, викладачам, дослідникам, економістам, політикам аналізувати моделі, отримувати змістовну інформацію, перевіряти й оцінювати наявні гіпотези. Це дає змогу на основі фактичних даних і ґрунтовного аналізу сформувати навички щодо розробки та успішного впровадження політики міжнародної торгівлі.

Світлана ГЕРЧАНІВСЬКА,

доцентка кафедри економіки і менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook