Компанія «ДТЕК Київські електромережі» провела фаховий тренінг для студентів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

9 жовтня 2023 року
 Якісні знання та фахова компетентність – основні складові наших випускників на ринку праці. Саме практико-орієнтоване навчання дозволяє успішно конкурувати, обіймаючи відповідальні посади на підприємствах операторів системи розподілу.

  Ключовим завданням в умовах воєнного стану залишається залучення менторів з провідних енергетичних підприємств до освітнього процесу. Саме таким підприємством є «ДТЕК Київські електромережі».
  Нещодавно відбулось виїзне практичне заняття для студентів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр» на інфраструктурних об’єктах підприємства. Цей лабораторний практикум торкався вивчення дисциплін «Електрична частина станцій і підстанцій», «Надійність і проєктування електричних систем», «Основи електропостачання» та «Електромагнітна сумісність».
  Начальник навчального центру з підготовки та навчання персоналу «ДТЕК Київські електромережі» Андрій Семенчук презентував лабораторії центру на базі однієї з підстанцій 110/10 кВ м. Києва.

 

  Згідно заздалегідь розробленого плану, першим і одним із найважливіших етапів перед проведенням заняття на енергетичних об’єктах був інструктаж з охорони праці та техніки безпеки. Відповідний брифінг і заняття «наживо» провів начальник центру з ремонту та експлуатації підстанцій В’ячеслав Зуйков. Він розповів про основні характеристики підстанції та схеми розвитку електричних мереж 35 кВ і вище у київському регіоні.

 

 

 

 

  Цікава інформація про сучасне комутаційне обладнання, силові трансформатори та розподільчі установки з автоматизованими комірками 10 кВ була доповнена демонстрацією апаратного зв'язку, релейного захисту на базі сучасних мікропроцесорних пристроїв.

 

  Після завершення навчального блоку всіх учасників гостинно запросили відвідати унікальну скульптуру «Світло перемагає темряву» у парку «Центральний», м. Ірпінь. Її встановлення присвячене річниці відновлення енергоінфраструктури Київщини після деокупації.
  Керівник центру ремонту та експлуатації ліній «ДТЕК Київські електромережі» Андрій Тоюнда розповів, що енергетична інфраструктура Київської області зазнала значних ушкоджень під час окупації. Агресор цілеспрямовано атакував українську цивільну енергетичну інфраструктуру. Енергетики, часто ризикуючи власним життям, відновлювали знеструмлені мережі.

 

  Сергій Буряк, керівник північного регіону та Олександр Данилюк, майстер бригади розповіли, що всього за 45 днів понад 1000 енергетиків відремонтували 10 тис км електромереж і більше 3 тис трансформаторів.

  Проте, електричні мережі потребують подальшої модернізації для надійного і якісного забезпечення споживачів у відповідності до європейських стандартів. Компанія планує інвестувати значні кошти у пілотний проєкт енерговузла «Ірпінь-Буча-Бородянка» на основі нової концепції «розумних» мереж. Серед основних переваг Smart Grid: стійкість інфраструктури мережі, готовність до розвитку розподіленої генерації, створення систем накопичення електроенергії у рамках «зеленого» переходу. Важливим є також початок робіт на основі технології Digital Twin (цифрового двійникування), яка дозволить моделювати та прогнозувати функціонування стан мережі у реальному часі.
  Керівники підрозділів ДТЕК запросили майбутніх інженерів-енергетиків долучитися до своєї команди, всім учасникам заходу презентували пам’ятні подарунки.

  ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження висловлює щиру подяку колективу «ДТЕК Київські електромережі» за високий професіоналізм та зразковий приклад соціально-відповідальної компанії, яка сприяє розвитку вищої технічної освіти в Україні.


Вікторія Ликтей, Світлана Макаревич,
викладачі кафедри інженерії енергосистем

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook