Гуртківці-міжнародники розширюють краєвиди знань

18 вересня 2023 року

Ми вже інформували наукову громадськість щодо співробітництва кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України із Генеральною дирекцією з обслуговування іноземних представництв (ГДІП), в якому беруть активну участь й члени навчально-наукових гуртків кафедри «Інформація і політика» та «Дипломатія і геополітика» (Міжнародники долучились до віншування національного генія).
Тому очікувано гуртківці отримали чергове запрошення на круглі столи у форматі дискусій, що їх традиційно проводить GDIP Media Center, відповідно 13-го та 14-го вересня «Ізраїльський безпековий досвід для України. Історичні та політико-правові паралелі» та «Лінгвоцид як один з інструментів рашизму».

Отже, 13-го вересня студенти – активісти гуртків - мали чудову можливість дізнатися про Ізраїльський безпековий досвід для України у історичному та політико-правовому вимірах. Бакалаври багато чого дізналися щодо ізраїльської безпекової ситуації та ізраїльської моделі «гарантій безпеки». Й, хоч вони не мають прямої аналогії з нашою нинішньою ситуацією, деякі формати й елементи ізраїльської безпекової моделі можна творчо використати в Україні, не копіюючи і не повторюючи її звісно, адже занадто багато суттєвих відмінностей між нашою та ізраїльською ситуаціями.
Як наголошував кожен із виступаючих, для сучасної України важливо аналізувати міжнародний досвід, враховувати всі аспекти безпеки, але Україна ніколи не буде копіювати такий спосіб ведення війни.
Українці мають усвідомлювати, що програти не маємо права. Тож український патріотизм, наполегливість і оптимізм мають стати тим рушієм, що він подолає усі виклики державотворенню в Україні.

          

14-го вересня ми відвідали круглий стіл на тему «Лінгвоцид як один з інструментів рашизму». Модератор - Володимир Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол України, Міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.), керівник Центру дослідження росії.
Доповідачами на зборахвиступили:
Павло Гриценко – мовознавець, доктор філологічних наук, професор, директор Інституту української мови НАН України;
Микола Жулинський - літературознавець, політик, доктор філологічних наук, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України;
Тарас Кремінь - політик, науковець, громадський діяч, Уповноважений із захисту державної мови;
Тарас Марусик - журналіст, культуролог, публіцист, фахівець із мовної політики, громадський активіст, перекладач, член Національної спілки журналістів України і Національної спілки письменників України;
Лариса Масенко - мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка, академік АН ВШ України, фахівчиня в галузі соціолінгвістики, історії української літературної мови, стилістики, ономастики.
Протягом конференції було піднято багато актуальних питань:
• Московська політика русифікації
• Масова зміна етнічного складу, примусове переміщення народів, які були піддані росією, з їхнього природного мовного середовища та обмеження можливостей використання їхньої рідної мови.
- Лінгвоцид в Україні за часів російської імперії.
- Особливості стратегії пригнічення української національної самосвідомості під час радянського періоду.
- Теорія та реалізація расизму як спростування факту існування української мови та національної свідомості.
- Що робити Україні: форми і методи протидії.

          

Конференція була надзвичайно інформативною та цікавою. Хотіли б зазначити відмінний вибір спікерів, що вони дійсно розкрили тему з різних ракурсів і відкрили нові горизонти для роздумів. Ми отримали безцінний досвід і є надзвичайно задоволені рівнем професійної організації наукового заходу.

 

 

Софія Чемер,
староста групи МВ 22002 б
Влада Юрченко,
студентка групи МВ 23001 б

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook