Великодня подорож Україною: флеш-моб студентів та викладачів факультету харчових технологій

16 квітня 2023 року

     Щиро вітаємо Вас зі світлим святом Великодня! Бажаємо, аби щороку родинне коло святкувань лише збільшувалось та було наповнене затишком, теплом та радісним сміхом. Це день, коли трапляються справжні дива, які не мають наукових пояснень. І усі ми загадуємо наше єдине бажання та з нетерпінням чекаємо святкування Великодня родиною в повному складі під мирним небом!

      Ми підготували історію української великодньої випічки та особливості її виготовлення у різних куточках України. Взагалі колись українці пекли паски 3 видів: жовту - «паска Сонцю», яку святили і споживали в неділю; білу - «паска душам померлих родичів», з нею ходили на кладовище на Проводи; та чорну - «паска господарям та родичам» - житній хліб, який українці їли щодня.

Відео-привітання  

   

     

 

 

   На Поліссі великодню паску пекли переважно з житнього борошна, тоді як на решті території України для цього використовували пшеничне борошно. Готували на заквасці, замішували на воді чи молоці з яйцями, маслом, цукром, родзинками та спеціями. Аби отримати гарну скоринку, зверху паску обмазували яйцем. Згідно з літературою відомо, що у заможних родинах українських панів-дідичів для виготовлення великоднього печива використовували до 300 яєць. Випікали паску, як і хліб, на дубовому листі, вже згодом в череп’яних і чавунних формах «пасівниках».

 

 

  

  

   

     Якщо ж говорити про закарпатську паску, то у цьому регіоні прийнято пекти не солодку випічку, а якісний білий хліб. Це пов’язано з історією, адже раніше біле дрібне борошно було справнжньою розкішшю, яке ще називали «петльованим», тобто вищого ґатунку. Особливість цієї паски також полягала у її декорі з тіста у вигляді хреста, сонця, місяця. Випікали паски великих розмірів, такі, аби однієї паски вистачило на цілу родину.

    Наша історія унікальна та надзвичайно різноманітна. Та якою б розширеною не була інформація про святкування Великодня у тому чи іншому регіоні України, у кожній родині існують свої традиції та звичаї, котрі наслідуються поколіннями. Викладачі та студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК показали свої святкові столи та паски, як готувались до Великодня та як відзначають свято у родинному колі.

 

 

  

  

Христос Воскрес! Воїстину Воскрес!

Безмежна вдячність нашим захисникам за можливість зустрічати Великдень з родиною!

 

Аліна Степова,

студентка 2 курсу факультету харчових

технологій та управління якістю продукції АПК

Тетяна Розбицька, PhD
заступниця декана з виховної роботи

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook