Дискусія про сучасність і майбутнє України разом із британською дослідницею Джоан Хой

21 березня 2023 року
  18 березня у приміщенні ННЦ «Інститут аграрної економіки» відбулася зустріч студентів, аспірантів і викладачів НУБіП України з британською дослідницею і журналісткою Джоан Хой, директоркою Індексу демократії, членом Economist Intelligence Unit. Пані Джоан зараз перебуває у поїздці Україною та збирає матеріали для своїх майбутніх публікацій, що стосуватимуться впливу російського вторгнення на українське суспільство. Тож вона залюбки поспілкувалася з учасниками заходу щодо їхнього бачення окреслених проблем.
 
  Під час дискусії було висловлено бачення того, наскільки очікуваним чи навпаки несподіваним виявилася широкомасштабна російська агресія у лютому 2022 року, за які ідеали борються українці у цій війні та яким вони бачать майбутнє нашої держави та світоустрою. Учасники погодилися, що війна москви проти України ведеться вже не один рік за допомогою різноманітних методів, в тому числі в культурній і науковій сферах. Тож перемогою у цій війні має бути не лише повернення усіх незаконно окупованих українських територій, але й остаточне визволення з-під залишків колоніального минулого. Важливим висновком стало й те, що війна згуртувала українців з усіх куточків країни, зміцнила єдність української нації.
  Пані Джоан також поділилася своїм досвідом роботи у країнах Центрально-Східної Європи, зокрема під час конфлікту в Боснії та Герцеговині. До того ж як директорка Індексу демократії особливу увагу вона приділила розвитку демократії та верховенства права в сучасній Україні. До обговорення долучилися і представники інших ВНЗ України, зокрема Київського університету імені Тараса Шевченка та Університету Григорія Сковороди в Переяславі.
  Студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» проявили особливу активність у процесі спілкування. Студентка першого курсу Дар'я Домбровська відзначила, що їй було неймовірно приємно почути, що Велика Британія та її народ в курсі всіх подій та висловлюють свою неймовірну підтримку не просто на свою користь. «Було цікаво послухати позицію пані Джоан щодо ситуації в нашій державі, її відповіді на запитання учасників зустрічі та самі її запитання. Джоан Хой щиро хоче передати народу Британії думки українців та допомогти нам у інформаційному просторі», – відзначає Дар'я.
 
  В очікуванні зустрічі, студенти-міжнародники відвідали фондову колекцію старовинних книг Центральної наукової сільськогосподарської бібліотеки Національної академії аграрних наук України. Директор бібліотеки, професор Віктор Вергунов ознайомив присутніх зі стародруками, вік яких понад 150 років. Ці унікальні видання, на створення деяких пішло понад 20 років, написані вручну. Розмір найменшої – 10х18 см.; найбільша – понад 1 метр у висоту і ширину. Всі малюнки, виконані авторами два століття назад, у форматі «3D», у чому ми особисто змогли переконатися, доторкнувшись до раритетів. Самі фонди нараховують понад 1 млн. примірників. Пан Віктор люб’язно запросив студентів до відвідування, пообіцявши при наступній зустрічі більш розгорнуто провести екскурсію фондами і лаштунками бібліотеки.
  
      
 
 
 
Богдан Грушецький, Олена Кропивко,
доценти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook