Відкриті лекції в ННІ лісового і садово-паркового господарства

5 березня 2023 року
  Згідно з наказом ректора НУБіП України від 24.01.2023 р. №41 «Про проведення відкритих лекцій у весняному семестрі 2022-2023 н. р.» та графіка проведення відкритих лекцій в ННІ лісового і садово-паркового господарства у лютому місяці було проведено 2 відкриті лекції.

  15 лютого 2023 року відбулася відкрита лекція доцента кафедри технологій та дизайну виробів з деревини Горбачової О. Ю. на тему «Фактори руйнування деревини» з дисципліни «Захисне оброблення дерев’яних конструкцій» для студентів 3 курсу спеціальності «Деревообробні та меблеві технології».

  Лекція відбулась в дистанційному форматі на платформі Webex. Знайомлячи студентів з теоретичним матеріалом в першу чергу лектор відмітила позитивні властивості деревини, що сприяють її широкому застосуванню. Проте є важливий недолік – деревина руйнується під дією атмосферних і біологічних факторів навколишнього середовища. Загалом розглянуто негативну дію ультрафіолетового випромінювання на поверхню деревини та заходи захисту. Також наведено результати експлуатації виробів з деревини у середовищі з підвищеною вологою, конструктивні передумови будівництва надійного будинку, умови виникнення пожеж та рекомендації щодо можливостей ізолювання конструкцій з деревини. Крім того, розглянуто класифікацію біологічних шкідників – дереворуйнівних грибів та комах, умови розвитку та результати їх життєдіяльності.

  22 лютого 2023 року, на третій парі відбулася відкрита онлайн-лекція кандидата біологічних наук, доцента кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Ірини Сидоренко з дисципліни «Ландшафтна архітектура» для студентів денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 206 – Садово-паркове господарство на тему «Особливості зорового сприйняття на території паркових об’єктів».

  Лекція була присвячена вивченню особливостей зорового сприйняття на території паркових ландшафтів. У ході викладання матеріалу розглядалась залежність сприйняття паркових територій відповідно до різних вікових і соціальних груп. Також аналізувались лінійні розміри шляху залежно від швидкості пересування відвідувачів парковими територіями, вплив оптичних можливостей зору і їх меж на сприйняття картин паркових ландшафтів. Зроблено висновки щодо закономірностей зорового сприйняття абсолютних розмірів на території паркових об’єктів та їх значення для враження спостерігача про масштаб просторів і споруд залежно від характеру навколишнього середовища.

  Лекції були проведені на високому навчально-методичному рівні із застосуванням мультимедійних технологій, структуровані за планом, містять пояснення нових понять і термінів, ілюстровані схемами, рисунками, графічними та фотоматеріалами, які презентують практичне застосування викладеного матеріалу.
  Під час обговорення відкритих лекцій присутні відзначили, що заняття були проведені на високому науковому та навчально-методичному рівнях, з дотриманням логічного зв’язку із попереднім навчальним матеріалом та змістом споріднених дисциплін. Відмітили також високий рівень володіння лекторів матеріалом дисципліни, уміння зацікавити та активізувати роботу студентів.


Олена Колесніченко,
завідувач кафедри ландшафтної
архітектури та фітодизайну
Олександра Горбачова,
доцент кафедри технологій та
дизайну виробів з деревини

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook