Старший викладач Ірина Колганова – відпустка це час не лише для відпочинку, а й удосконалення професійних навичок

15 січня 2023 року
факультет землевпорядкування
  Протягом січня у студентів Національного університету біоресурсів і природокористування України тривають канікули, а більшість науково-педагогічних працівників перебуває у відпустці. Як з користю використати цей час ми дізнаємося у старшого викладача кафедри землевпорядного проектування Ірини Колганової.

  • Як Ви проводите свій час протягом січня?

— Насамперед, свій вільний час завжди намагаюсь проводити з користю для свого розвитку, адже байдикувати неприпустимо. На моє тверде переконання вільний час необхідно використовувати так, щоб витягти з нього певну користь. Це як джерело нових можливостей.
  Знаючи, що в січні у мене не передбачені заняття зі студентами, завчасно спланувала на цей період пройти наукове стажування і підвищити свою кваліфікацію. Базою стажування було обрано Вроцлавський природничий університет (м. Вроцлав, Республіка Польща), а проходить воно у рамках стипендіальної програми імені професора Станіслава Толпи (Stypendium im. Profesora Stanisława Tołpy). Університетським підрозділом для проходження стажування є факультет екології та геодезії (Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiskai Geodezji).

  • Яка мета Вашого стажування?

— Перш за все, головною метою стажування є вивчення польського досвіду у сфері земельних відносин, впливу різних природних й антропогенних чинників на охорону й раціональне використання сільськогосподарських земель, рекультивацію порушених земель. Адже цей спектр питань надзвичайно актуальний для України, особливо через порушення завдані земельному фонду внаслідок військових дій.
  По-друге, це і підвищення професійної компетентності, і здобуття міжнародного досвіду у проведенні наукових досліджень. Планую також апробувати власні результати досліджень. Стажування це також і пошук та встановлення ділових контактів із зарубіжними партнерами. Твердо переконана, що здобутий досвід і багаж ідей буде використано мною як в освітньому так і дослідницькому процесах, при підготовці наукових публікацій, проведенні семінарів та інших наукових заходів.

  • Які Ваші враження від Вроцлавського природничого університету і розкажіть трошки більше про стипендіальну програму?

— Знайомство з Вроцлавським природничим університетом стало цікавим і пізнавальним. Університет є одним з кращих сучасних престижних вищих навчальних закладів Польщі та історією започаткування стипендіальної програми професора Станіслава Толпи. Він був польським ботаніком і торфознавцем, який усю свою наукову діяльність присвятив торфу. Розробив класифікацію європейських торфів. З часом інтереси перемістилися з історії та морфології торфовищ на хімічні та біологічні властивості їх компонентів. Він виявив хімічні сполуки з особливою біологічною активністю. На основі його досліджень у 1960-х роках було створено косметичний торф’яний препарат Tołpa, який зміцнює імунітет, прискорює регенерацію організму та покращує стан шкіри. Його дослідження також сприяли прийняттю Закону про охорону родовищ торфу в Польщі. Тож фінансована Вроцлавським університетом наук про навколишнє середовище та життя ця стипендіальна програма доступна для молодих вчених на період короткострокового стажування.

  • Хто науковий керівник Вашого стажування?

— Стажування проходить під керівництвом досвідченого вченого, проф. Ольгерда Кемпи з кафедри просторового менеджменту (https://wiksig.upwr.edu.pl/wyszukiwarka-pracownikow?query=Olgierd+Kempa). Він ознайомив мене з роботою Архітектурного бюро, де проводяться роботи з просторового планування територій. Люб’язно ділився педагогічним досвідом проведення практичних занять і лекцій в межах вивчення дисциплін «Кадастр», «Оцінка землі та нерухомого майна», «Землеустрій». Мені навіть довелось бути залученою у процес приймання екзаменів на кафедрі просторового менеджменту факультету екології та геодезії.

 

  • Порівнюючи студентів з НУБіП і Вроцлавського природничого університету, що б Ви могли відзначити?

— Всі студенти дуже схожі. Вони молоді але амбітні, проявляють інтелект та ініціативу. Водночас хочу наголосити, що студенти факультету землевпорядкування НУБіП у порівняні з їхніми польськими колегами володіють таким же високим рівнем фахової підготовки, вміють успішно справлятися з поставленими здачами, що свідчить про високий рівень підготовки на факультеті та високу кваліфікацію викладачів.

  • Щоб хотіли побажати на завершення?

— На завершення мені хотілось би побажати як студентам так і викладачам з користю проводити вільний час, щоб потім не жалкувати за марно втраченими цінними хвилинами життя. Не зупиняйтеся засвоюйте нові навички, отримуйте новий досвід і вдосконалюйте компетенції.
  Також хочу висловити щиру подяку за підтримку в організації та проведенні стажування декану факультету землевпорядкування Тарасу Євсюкову, завідувачу кафедри землевпорядного проектування Андрію Мартину, а також професору кафедри просторового менеджменту Ольгерду Кемпі.

 

Розмову провела Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook