Agro&Food Security Forum відбувся!

10 листопада 2022 року

     В умовах воєнного стану аграрний сектор в нашій державі набув особливого значення. Надзвичайно важливим є процес входження у виробниче середовище молодих фахівців різних спеціальностей, яких готує наш університет. Органічне поєднання навчання і набуття практичного досвіду з фахової підготовки в аграрних підприємствах і компаніях, в значній мірі покращує загальний рівень підготовки фахівців з агрономії і забезпечує їх майбутнє працевлаштування за фахом.

     Студентка 2-го курсу агробіологічного факультету Вероніка Рудюк поєднує своє навчання зі стажуванням в ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України». 14-15 вересня вона в складі делегації приймала участь у форумі Agro&Food Security Forum, який відбувся у Варшаві. Про свої враження і основні напрямки роботи форуму вона розповіла на зборах групи.

   

      

     Попри війну, українська делегація прийняла активну участь у роботі даного міжнародного зібрання і мала можливість поділитися своїми труднощами та дізнатися про можливості їх вирішення, поспілкуватися безпосередньо з європейськими трейдерами, і навіть оглянути найбільші порти Балтики. Основні лейтмотиви, що прозвучали на Форумі:

     -посіви кукурудзи в Україні будуть зменшені, а площі під соєю зростуть;

     -переробка набиратиме обертів;

   -постійний пошук альтернатив на часі. Маємо дорогий газ, але можна перейти на інші види палива, зокрема, щепу і пелети;

  -зерновий коридор морем викликає сумніви, а на залізниці затори? Перебудуємося на річкові порти та автомобільні шляхи.          

     Польща стає стратегічним партнером, а порти Гдиня та Гданськ ще більш затребуваними.

Український агросектор налаштований працювати та годувати світ!

То ж що сіяти у сезоні 2023?

     Президент «Співтовариства виробників і споживачів бобових України» Антоніна Скляренко розповіла, що цьогоріч для бобових склалися гарні погодні умови. До прикладу, квасоля у середньому вродила 2,2-2,3 т/га, горох - 3 т/га. Через проблеми зі зберіганням, цінами та експортом зернових, попит на такі нішеві бобові культури, на її думку, тільки ростиме. Польща хоче створити комфортні умови для експорту української сировини, у тому числі через балтійські порти. Для цього потрібно вирішити складнощі на кордоні, які наразі створилися. Війна стала випробуванням, яке спонукало до змін.

    

Меморандум про співпрацю підписано!

Договір тристоронній: Асоціація бобових України, УкрАгроКонсалтPolsko-Ukraińska Izba Gospodarcza.

  

Я дуже рада, що маю змогу розвиватись у сфері агрономії і відвідувати подібні заходи - це величезний досвід! Конференція допомогла усім нам зрозуміти подальші ризики вирощування та експорту продукції і дала поштовх надалі розвивати аграрну економіку.

Все буде AGRO! Все буде Україна!

 

 

Учасниця форуму, студентка 8 гр. 2 к. АБФ Вероніка Рудюк

Наставник групи, доцент Валентина Рожко

 

 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook