Вчена рада НУБіП звернулася до Президента України щодо недопущення незаконної передачі Великоснітинського навчально-дослідного господарства до Фонду державного майна (ДОКУМЕНТ)

27 жовтня 2022 року
ФВМ НУБіП України

ЗВЕРНЕННЯ 
Вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України 
до
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, 
ВЕРХОВНОГО ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
ЗЕЛЕНСЬКОГО В.О.

Вельмишановний Володимире Олександровичу!
 
В умовах збройної агресії рф Вами особисто робиться багато для оборони, безпеки і захисту нашої держави, інтересів освітян і науковців України.
 
Національний університет біоресурсів і природокористування України підтримує Вас, Збройні сили України, всіляко забезпечуючи зміцнення оборони та продовольчої безпеки нашої країни.
 
Разом з тим розпорядженням Кабінету Міністрів України «Деякі питання управління державної власності» від 14 жовтня 2022 року всупереч Указу Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» № 451/95 від 16 червня 1995 року, статті 80 Закону України «Про освіту», статті 70 Закону України «Про вищу освіту» відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О. В. Музиченка» вилучається з управління Міністерства освіти і науки України та без згоди університету передається до Фонду державного майна України з подальшою приватизацією.
 
На жаль, зазначене рішення Уряду руйнує цілісний майновий комплекс, знищує навчально-дослідне господарство як базу практичної підготовки здобувачів вищої освіти за багатьма спеціальностями, складову її дослідницької та інноваційної інфраструктури.
 
За фактичної відсутності підтримки з боку державного бюджету діяльності навчально-дослідного господарства, помітних можливостей отримувати пільги як сільгоспвиробникам, упродовж року забезпечено проходження навчальних практик, отримання  навичок і вмінь практичної роботи для понад 2,7 тисячі студентів. На полях даного господарства відпрацьовуються сучасні аграрні технології. 
 
Категорично не погоджуємося із упередженою оцінкою щодо збитковості роботи навчально-дослідного господарства.  Також інформуємо Вас, що земля навчально-дослідного господарства оформлена земельними актами на Національний університет біоресурсів і природокористування України.
 
Принагідно повідомляємо, що всі університети аграрного спрямування та наук про життя у США, Європі, Азії мають у своїй структурі навчально-дослідні господарства, землі яких використовуються як науково-дослідна база, а разом з виробничими підрозділами – як база практичного підготовки студентів та навчання упродовж життя. Висока оцінка діяльності університету, як цілісного майнового комплексу, підтверджується включенням до  Рейтингу найкращих університетів світу (QS World University Rankings 2023), у якому представлено лише 11 університетів України (світова позиція НУБіП: 1201-1400, регіональна позиція серед країн Східної Європи та Центральної Азії: 183).
 
Безперечно, що прийнятий Урядом новий нормативний акт викликав негативну реакцію науково-педагогічного колективу, студентів, працівників господарства, випускників та партнерів університету.
 
Вчена рада НУБіП України просить Вас дати доручення Кабінету Міністрів України вилучити відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О. В. Музиченка» із вказаного вище розпорядження.
 
Прийнято одноголосно на засіданні вченої ради НУБіП України 26 жовтня 2022 року
 
Голова, члени вченої ради
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook