Досвід залучення роботодавців до викладання на кафедрі епізоотології, мікробіології і вірусології

11 травня 2022, 10:03
ФВМ НУБіП України

   Під час навчання факультет ветеринарної медицини намагається передати студентам якомога більше наявного внутрішнього досвіду. Але, обов’язковими елементами якісного навчання є залучення зовнішньої інформації, та досвіду, що доповнює освітній процес як теоретичними так і практичними елементами знань, що формують лікаря ветеринарної медицини. Це дозволяє розширити світогляд, сформувати різнобічне та критичне мислення у студентів. На факультеті ветеринарної медицини такий підхід застосовується шляхом залучення до навчального процесу роботодавців або їх представників, котрі, як правило, є нашими випускниками та працюють за фахом. Це дозволяє студентам відволіктися від звичної манери викладання, допомагає поглянути на проблеми збереження здоров’я тварин під іншим кутом та з практичної точки зору. Окрім того, це допомагає науково-педагогічним працівникам вдосконалити робочі програми та врахувати реальні інтереси стейкхолдерів, що, у свою чергу, підніме ефективність та конкурентоспроможність усієї освітньої програми.

   

   Саме на залученні роботодавців до викладання дисципліни «Епізоотологія та інфекційні хвороби» ми і хотіли б зупинитися детальніше.
   Упродовж квітня-травня весняного семестру на кафедрі епізоотології, мікробіології і вірусології студенти 5 курсу проходять модуль з інфекційних хвороб собак, котів та хутрових тварин. Згідно соціологічних досліджень, опитувань, які ми проводили серед студентів зрозуміло, що більшість із них бачить себе лікарем ветеринарної медицини у клініці дрібних тварин. Тому нами було залучено для цього саме лікарів клінік ветеринарної медицини міста Києва, котрі спеціалізуються на лікуванні інфекційно хворих собак і котів.
  Таким чином, на 5 курсі було заплановано та прочитано три лекції на тему: «Коронавірусні інфекції собак і котів», «Парвовірусні інфекції собак і котів» та «Бореліоз собак».

   Лекції читали випускники нашого факультету лікар ветеринарної медицини клініки «Білий вовк» м. Києва Максим Боднар та лікар ветеринарної медицини клініки «Зооакадемія» м. Києва Маргарита Покропивна.
   Приємно, що не заважаючи на військовий стан у країні та проблемами деяких студентів з доступом до мережі інтернет, досить багато студентів знайшли можливість долучитися до лекцій, прийняти участь в обговоренні методів діагностики та схем лікування хвороб, проаналізували міжнародні протоколи лікування та озвучили їх недоліки та переваги в умовах нашої держави.

   У свою чергу дуже задоволені ходом заняття лишилися лектори, що представляли роботодавців. Вони відмітили зацікавленість, активність, та ерудованість студентів 5 курсу. Така практика викладання занять для студентів подобається й науково-педагогічним працівникам кафедри, котрі завжди з радістю долучаються до таких занять. Ми й надалі будемо запрошувати практикуючих лікарів ветеринарної медицини до викладання. У планах не лише лікарі інфекціоністи, а й представники молочних компаній та виробники біологічних препаратів для потреб тваринництва й птахівництва.

Олександр Мартинюк, доцент кафедри
епізоотології, мікробіології і вірусології 


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook