Проведено відкриту лекцію Максимом Гудзенком з дисципліни «Технологічне обладнання галузі»

12 квітня 2022 року
НУБіП України

    Відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій у весняному семестрі 2021-2022 навчального року та на виконання наказу ректора НУБіП України від 24.01.2022 р. № 50, к.т.н., асистент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Гудзенко Максим Миколайович провів відкриту лекцію з дисципліни «Технологічне обладнання галузі» на тему» «Обладнання для термічної і дифузійної обробки ковбасних виробів» для студентів 2 курсу скороченого терміну навчання ОС бакалавр спеціальності 181 «Харчові технології». 

   Дисципліна «Технологічне обладнання галузі» є обов’язковим компонентом освітньої програми «Харчові технології», яка дає основні поняття про будову, принцип роботи та проектування технологічного обладнання для підвищення ефективності його використання на переробних підприємствах при досягненні високої якості продукції, скорочення витрат енергії, сировини і затрат ручної праці. Вивчення фізичної сутності технологічних процесів, що мають місце при роботі технологічного обладнання на переробних підприємствах є одним із завдань вивчення цієї дисципліни.

   Істотна увага приділяється вивченню існуючих і можливих шляхів механізації, інтенсифікації і автоматизації виробничих процесів. Вивчення цієї дисципліни забезпечує опанування таких фахових компетентностей, як здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів, проводити технологічні та економічні розрахунки.
   Лекція відбулася в дистанційному форматі на платформі Zoom. На лекції були присутні декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко, в.о. завідувача кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Володимир Василів та викладачі кафедри — професор Ігор Паламарчук, доценти Марія ЖеплінськаВіктор Сарана, Михайло МуштрукЗінаїда Бурова.

   На початку лекції до присутніх звернулася декан факультету Лариса Баль-Прилипко, яка дала коротку характеристику молодому лектору, відмітила значну присутність студентів на занятті та побажала всім мирного неба над головою з найшвидшою надією нашої скорої перемоги у боротьбі з країною-агресором Росією.

   Лекція була присвячена вивченню особливостей будови та принципів роботи вітчизняного та зарубіжного обладнання для термічної і дифузійної обробки ковбасних виробів. При виготовленні ковбасних виробів термічна і дифузійна обробки є заключними етапами виробництва, що формують органолептичні характеристики продукту: колір, запах, консистенцію і, звичайно, смак. До цих операцій належать: підсушування, обсмажування, копчення, варіння, запікання, сушіння. Для виконання перерахованих технологічних процесів застосовують різноманітні апарати періодичної і безперервної дії, одноопераційної та комбіновані способи. Істотними факторами, що визначають їх конструкцію, є спосіб підведення теплоти і, особливо, вид обробленого середовища. Саме на цих моментах була зосереджена лектором увага на початку свого викладення теоретичного матеріалу.

   Згідно плану лекції було розглянуто наступне обладнання – апарати для обробки рідкими, газо- і пароподібними теплоносіями та димогенератори. Проаналізовано процеси, які істотно відрізняються за температурно-вологісними режимами. Студенти були ознайомлені з роботою та будовою димогенератора, який працює на кафедрі. І перед самою війною відбувалося коптіння м’яса за участі виклададчів та студентів факультету харчових технологій. Димогенератори є невід’ємною частиною коптильних установок і служать для отримання легко-димової суміші необхідного складу і температури.

   Лекція отримала позитивні відгуки, з якими по її закінченню виступила доцент Марія Жеплінська, яка відзначила виважену розповідь викладача з послідовним викладенням матеріалу та відзначила, що Максим Гудзенко відповідально підійшов до прочитання лекції з навчально-методичної та особливо наукової сторони, що неабияк зацікавило студентів. Адже невдовзі студентами потрібно готуватися до вступу в магістратуру і вже зараз вони думають про теми своїх магістерських робіт. Саме тому в підтримку лекції виступила ще й студентка Людмила Герус, яка на даний момент знаходиться в Німеччині на практиці, але заняття, як і сама Україна, для неї передусім. Тому здобувачка вищої освіти разом ще з декількома студентами, які долучилися до заняття з іншої країни, відзначили високий рівень викладення теорії, а на практиці вони вже дещо краще після цього заняття опанують навички та уміння з термічної обробки м’ясопродуктів.

   За результатами прочитаної лекції викладачі та студенти провели анкетування щодо оцінювання якості проведення лекційного заняття. Із отриманих даних можна констатувати, що лекція була проведена на високому рівні, про що свідчать результати анкетування.

   Весь колектив факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК бажає молодому і перспективному викладачеві Максиму Гудзенкові й надалі сіяти вічне, розумне і добре для підростаючого молодого покоління харчовиків!

Марія Жеплінська,
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook